Оранжево небе: в Канада бушуват стотици неконтролируеми горски пожари

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк и други американски градове

© Reuters

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк и други американски градовеСтотици неконтролирани горски пожари пламнаха в Канада в сряда. Те застрашиха критична инфраструктура, причинииха принудителна евакуация и изпратиха пелена от дим въздух над градовете в САЩ.


Горските пожари са често срещани в западните провинции на Канада, но тази година пламъците се разраснаха бързо в източната част на страната, което го направи най-лошото начало на сезона.


Около 3.8 млн. хектара вече са изгорели, около 15 пъти над средното за 10 години, каза федералният министър на готовността при извънредни ситуации Бил Блеър. "Към днешна дата в страната горят 414 горски пожара, 239 от които са извън контрол", каза той на брифинг. Гигантската източна провинция Квебек е сред най-тежко засегнатите.
"Ние... видяхме продължаващи въздействия върху критична инфраструктура в Квебек, като пътища и затворени селски райони, прекъсвания на телекомуникациите и електропроводи с високо напрежение, застрашени от нарастващите пожари", каза Блеър.


Рекордни горещини в САЩ и Канада
Рекордни горещини в САЩ и Канада


Премиерът на Квебек Франсоа Лего каза по-рано, че провинцията е успяла да се бори с 40 пожара едновременно. "Но имаме 150 пожара, така че трябва да сме сигурни, че се съсредоточаваме там, където проблемите са по-спешни", каза той пред репортери.


Южно от границата повече от дузина щати на САЩ бяха под тревога за качеството на въздуха в сряда, докато димът от горските пожари се носеше на юг.

Необичайно ранното и интензивно начало на сезона на горските пожари насочи Канада към най-лошата година на унищожаване от пожари, тъй като се очаква топлите и сухи условия да продължат с месеци. "През следващите години ще трябва да помислим сериозно как можем да се екипираме, за да се справим с тази нова реалност. Ще се сблъскваме с все повече и повече екстремни метеорологични явления, които ще ни струват много повече", каза премиерът Джъстин Трюдо на брифинга.


Около 520 пожарникари се бореха с пламъците, а други 150 трябваше да се присъединят скоро от армията, каза Лего. Той изрази надежда още 500 да пристигнат през следващите няколко дни от съседната провинция Ню Брънзуик, както и от Франция, Съединените щати, Португалия, Испания и Мексико.


Жителите на градовете Шибугаму и Уж-Бугуму в северен Квебек получиха заповеди за евакуация във вторник вечерта, като станаха поредната група хора в провинцията, която евакуира домовете си, след като хиляди бяха принудени да напуснат миналата седмица.


Торонто

© Reuters

Торонто


Около 11 400 души са евакуирани досега от отдалечени части на северен Квебек, а други 4000 ще бъдат евакуирани скоро, каза Лего. В съседната провинция Онтарио, най-гъсто населената в Канада, тази седмица се прогнозира влошаване на качеството на въздуха в градове, включително Отава и Торонто, поради струи дим.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK