Върховният съд на Нидерландия нареди кримското злато да се върне на Украйна

Кримските съкровища са били на европейска обиколка по време на анексията на полуострова от Русия

© Reuters

Кримските съкровища са били на европейска обиколка по време на анексията на полуострова от РусияВърховният съд на Нидерландия нареди скитското злато да се върне на Украйна, а не на анексирания от Русия Крим, където са музеите, които са негови собственици.


В петък висшият съд на кралството потвърди решението на по-долната инстанция по делото за съдбата от колекцията от над 1200 предмета от кримските музеи и реши то да бъде прехвърлено на Украйна, съобщи Ройтерс.


"Това решение слага край на този спор. Музеят "Алард Пиърсън" (в Амстердам) трябва да върне тези художествени съкровища на държавата Украйна, а не на музеите в Крим", се казва в решението.
Съкровището, което включва множество предмети, сред които масивен златен скитски шлем и златно украшение за врата, всеки от които тежи повече от 1 кг, бяха заети в музея в Амстердам по време на анексирането на Крим през 2014 г.


Четири музея - Керченският исторически и културен резерват, Централният музей на Таврида, Бахчисарайският исторически и културен резерват и Таврическият "Херсонес", изпратили изложбата първо в Бон през 2013 г. , а след това в Амстердам.


Експонати с прогнозна застрахователна стойност от 2 милиона евро все още са в Нидерландия.


След присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. четирите музея завеждат дело срещу нидерландските си колеги с искане скитско злато да им бъде върнато.


Окръжният съд на Амстердам постанови през декември 2016 г., че "скитското злато" принадлежи на Украйна и трябва да бъде прехвърлено на Киев. Кримските музеи подадоха жалба през януари 2017 г. През октомври 2021 г. Апелативният съд на Амстердам постанови колекцията да бъде прехвърлена в Украйна.


Съд в Амстердам нареди скитско златно съкровище от Крим да бъде върнато на Украйна
Съд в Амстердам нареди скитско златно съкровище от Крим да бъде върнато на Украйна

Музеите на Крим и властите на региона нарекоха решението на Апелативния съд "политизирано" и обжалваха през януари 2022 г. с касация пред Върховния съд.


В решението на апелативния съд от 2021 г. се отбелязва, че според украинското законодателство артефактите ще се съхраняват в Националния исторически музей в Киев, "докато ситуацията в Крим се стабилизира".


Решението от 2021 г. "постигна справедлив баланс между нарушаването на правата на музеите и интересите на държавата Украйна за защита на нейното културно наследство", заяви Върховният съд на Нидерландия в петък.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK