Русия саботира провеждане на голяма климатична среща на ООН в България

Последната среща на върха на от годишния цикъл конференции за климата беше в Египет.

© Reuters

Последната среща на върха на от годишния цикъл конференции за климата беше в Египет.Русия възнамерява да попречи на страните от Европейския съюз да бъдат домакини на международните преговори на ООН за климата през следващата година, а България е една от държавите, изявили желание да бъде мястото на срещата СОР29, най-авторитетният световен форум за справяне с климатичните промени.


Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на имейли за вътрешна употреба. Агенцията коментира, че те говорят за потенциален неуспех в съревнованието с Азербайджан и Армения.


В имейл, на който досега не е давана публичност, руската делегация казва, че страните от ЕС са възприели "политизиран" подход при определянето на страната домакин и това е довело до блокиране на подкрепени от Русия кандидати.
"Разумно е да се смята, че страните от ЕС, водени от политиката на Брюксел, нямат капацитета да служат като честни и ефективни посредници на глобалните преговори за климата съгласно UNFCCC (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата - бел.ред.)", се казва в него.


По време на миналогодишната конференция на ООН за климата в Шрам ел Шейх, Египет, президентът Румен Радев посочи, че страната ще желае да бъде домакин на събитието и в края на май България продължаваше да настоява за кандидатурата си с подкрепата на други страни от ЕС, припомня "Ройтерс". Тази седмица обаче България състави ново правителство, което все още не е потвърдило, че все иска да бъде домакин. Българското министерство на околната среда не отговори на искане за коментар в сряда, допълва агенцията.

Намесата на Москва показва как геополитическите спорове след нахлуването на Русия в Украйна миналата година усложняват глобалните усилия за борба с изменението на климата. Освен това съществува риск от забавяне на окончателния избор на домакин на COP29, което може да намали времето за подготовка за събитието, допълва "Ройтерс".


Съобщението от април е на руската делегация към UNFCCC, климатичния орган на ООН, и е изпратено до други представители на източноевропейските държави. Специалният представител на президента на Русия по климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на българската кандидатура.


"България не е единственият кандидат за домакин на COP29 през 2024 г. Въпросът ще се решава в строго съответствие с процедурите, предвидени от Рамковата конвенция по изменение на климата, UNFCCC", каза Еделгериев в писмен отговор на въпроси.


Протест в Ню Йорк за спешни мерки за борба с климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, докато градът потъна в дим от горските пожари в Канада.

© Reuters

Протест в Ню Йорк за спешни мерки за борба с климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, докато градът потъна в дим от горските пожари в Канада.

  • Правата за домакинство на срещите се редуват между петте глобални региона на ООН, като Източна Европа ще бъде домакин през 2024 г. 23-те държави в този регион трябва да изберат единодушно своя кандидат за домакин. Ако Русия наложи вето на всички страни от ЕС, тогава Армения или Азербайджан все още могат да участват в надпреварата.

  • Чешката република, която е членка на ЕС, вече не се интересува от домакинство, но обмисля да кандидатства за домакинство на подготвително събитие "преди COP", ако България вземе основната среща на върха, каза чешки служител в сряда.

  • Групата на страните от Източна Европа обсъжда въпроса на среща на ООН тази седмица в Бон. След това процедурата е всички страни да потвърдят решението на групата на тазгодишната среща на върха COP28, която започва през ноември в Обединените арабски емирства.


Ако групата не може да постигне съгласие, резервен вариант може да бъде домакинството на събитието в постоянните офиси на организацията на ООН за изменението на климата в Бон - въпреки че това ще изисква подкрепата на германското правителство.

България и Армения се кандидатираха за домакин на срещата на върха - позиция, която може да донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата - както и разходи, интензивно внимание и контрол от медиите и големи логистични изисквания.


Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и лобисти в индустрията.


Азербайджан добави името си към надпреварата тази седмица. "Азербайджан е готов да бъде страната домакин на такова важно събитие", каза Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и природните ресурси на Азербайджан, пред "Ройтерс" в сряда в първото публично потвърждение след спекулации за кандидатура на страната.


"България има амбицията да проведе през 2024 година КОП29 - 29тата глобална годишна конференция за климата", написа в личния си профил във "Фейсбук" министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. "България, в лицето на различни институции, бизнеса, неправителствения сектор и постоянно сменящи се правителства се готви сериозно и целенасочено за конференцията вече две години. Поради една особена процедура в рамките на ООН обаче, много вероятно е Русия да ни блокира. Правим всичко възможно да развържем този възел, но шансовете ни намаляват", потвърди той написаното от "Ройтерс", като нарече позицията на Москва "напълно неоправданите действия от руска страна".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK