Молитви с поглед към Луната: Индия прави втори опит за меко кацане

Луната, видяна от индийския апарат "Чандраяан-3" във видеоклип от 6 август. "Чандраяан-3" трябва да отдели спускаемия апарат "Викрам" и лунохода "Прагян" и те да кацнат на естествения спътник на Земята в сряда или четвъртък тази седмица.

© Reuters

Луната, видяна от индийския апарат "Чандраяан-3" във видеоклип от 6 август. "Чандраяан-3" трябва да отдели спускаемия апарат "Викрам" и лунохода "Прагян" и те да кацнат на естествения спътник на Земята в сряда или четвъртък тази седмица.Провалът на Русия със загубата на "Луна-25" сложи край на дългоочаквано състезание между два апарата колкото леки коли, с множество научни прибори, опитващи да кацнат там, където не го е правил нито крак, нито машина на хомо сапиенс.


Остана само единият апарат, но всички погледи са вперени в него. С молитви и празненства милиони индийци отбелязаха очакването на мига: 15:34 ч. българско време.


Залогът за Индия е голям, след като предишният ѝ апарат не успя да кацне на естествения спътник на Земята през 2019 г., когато спускаемият ѝ апарат и луноходът се разбиха на повърхността. Ню Делхи обаче се надява да се нареди до малкото космически сили, правили това - Съединените щати, Съветският съюз и Китай. Израел и Япония опитаха в последните три години, но не успяха.
Провал за известно време ще попари надеждата на Индия да е повече от партньор на американските лунни изследвания в краткосрочен план, както попари тези на Русия да е повече от младши партньор в китайските. Такива са поканени да бъдат и други страни като Обединените арабски емирства, Пакистан и дори Венецуела. Китайски луноход кацна през 2019 г. и успешно изпрати проби миналата година; за последно Москва постигна това с "Луна-24" през далечната 1976 г.


За две седмици


В интереса към Луната има много геополитика, но той показва и трансформацията на света от времето на американско-съветското състезание през Студената война.


Индийците негласно омаловажаваха надпреварата с Русия и твърдят, че няма такава конкуренция, но в индийското издание The Economic Times имаше заглавие: "Индия и Русия гледат към лунния южен полюс, но кой ще напише история?"


Индия успешно изведе в орбита апарата за мисията до Луната
Индия успешно изведе в орбита апарата за мисията до Луната


Индийската ракета излетя на 14 юли от главния космодрум на страната. Спускаемият ѝ модул трябва да кацне в сряда. Това е третата мисия за Индия: първата не бе напълно успешна, втората претърпя провал.


Индийската програма бързо настигна руската. Луноходът "Прагян" и спускаемият апарат "Викрам" би трябвало да кацнат по-близо до самия южен полюс, отколкото се предвиждаше за "Луна-25".Животът на индийския апарат обаче е предвиден за едва две седмици. За тези две седмици ще се осъществят серия експерименти, включително анализ на минералната композиция на лунната повърхност.


Защо е важно


Това би било първото меко кацане на южния полюс на Луната - неизследван досега регион, за който се смята, че съдържа воден лед. Този лед би могъл да се използва за гориво, кислород или питейна вода на бъдещи лунни мисии.


В търсене на вода Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 години
В търсене на вода Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 години


Резултатите - в които кацането трябва да е само първа стъпка преди събирането на данни - са важни отчасти заради възможността "първите", стигнали до дадена зона на Марс, не да я притежава, но да си създадат възможност други да не ги безпокоят в територията на бъдещата им инфраструктура или оборудване от съображения за сигурност - поне това гласят инициираните от Съединените щати споразумения Artemis Accords.


Залогът за Индия е и по-бързото възстановяване след неуспеха на предишния луноход в момент, когато страната заявява желание за по-голяма тежест на световната сцена, а космическата програма с роящия се частен сектор е само един от символите на това.


До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх
До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх


В петък ISRO публикува изображение на Луната от приближаването на Chandrayaan-3 до лунния южен полюс. Видеоклипът показва близък план на кратери., докато единственият естествен спътник на Земята се върти. Предвид неравния терен кацането ще е изпитание; предишният апарат, през 2019 г., се разби недалеч от мястото, планирано за прилуняване.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK