Индия изстрелва първата си сонда за изследване на Слънцето

Индия изстрелва първата си сонда за изследване на Слънцето

© Скрийншот, YouTubeСлед южния полюс на Луната, където Индия кацна първа, следва по-ярка цел: Слънцето.


Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) трябва да излети от космическия център "Даван" в Срихарикота, Индия.


Целта е да се изведе в ниска околоземна орбита апаратът Aditya-L1, която на собствен ход да се насочи към Точката на Лагранж-1 (точка на гравитационен баланс, от която идва и L1 в името; подобна точка ползва и космическият телескоп "Джеймс Уеб"), на 1.5 млн. км от Земята.
Изборът на точката ще помогне да се изучава Слънцето без интерференция, според Индийската организация за изследване на космоса.


Индия първа спусна сонда до южния полюс на Луната
Индия първа спусна сонда до южния полюс на Луната


"Адитя" - името на апарата - означава "Слънце" на санскрит. Той ще изследва ефекта от времето в космоса и слънчевия вятър. Бюджетът на мисията бе определен на 46 млн. долара през 2019 г.


Индийският апарат откри сяра и метали на лунния южен полюс
Индийският апарат откри сяра и метали на лунния южен полюс


Мисията започва десет дни след като Индия стана четвъртата страна в света, успешно извършла меко кацане на Луната, със сравнително малък бюджет - около 75 млн. долара. Същевременно слънчевата сонда няма да е първата в света; подобни са изстреляни от НАСА (Parker Solar Probe) и Европейската космическа агенция (Solar Orbiter) в последните две години.


Изстрелването може да се гледа онлайн в 8:50 ч. българско време.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK