Протестиращ поздравява руски хакери, че са ударили банки в България

Протестиращ поздравява руски хакери, че са ударили банки в България


I love you guys !! Аз съм от България, утре имаме национална стачка. Можете ли някак да спрете всички правителствени сайтове?"


Това е написал в неделя потребител на "Телеграм" под съобщение на руска хакерска група, която на 17 септември се похвали, че е блокирала сайтовете на няколко български банки.


Друг потребител е добавил: "Работайте, братя, българите са с вас!"
Хакерите са NoName057(16) - същите, които през юли блокираха сайта на Народното събрание. Тогава "Дневник" цитира описание на тази група, извършваща изключително DDoS атаки, като "проруски хакери, реагиращи на политически събития в развой, атакуваща проукраински компании и институции в Украйна и съседни държави", както и че "20% от успехите, които си приписват", не са тяхно дело.


Сформиран малко преди нападението срещу Украйна, този колектив започва все по-често да работи с политически мотиви и през лятото на 2022 г. се насочи към държавни, градски и местни власти, комунални фирми, производители на въоръжение, транспортни компании и пощенски офиси.


Към септември анализ на дейността им показва, че основните сектори на техните DDoS кампании са:

  • 18% - администрация, правителство, правосъдие, правни услуги
  • 17% - транспорт
  • 12% - банки, финанси, застраховане, услуги за плащания и преводи, търговия.


Блокирането на сайтове на няколко банки в България бе забелязано от "Дневник" в петък, 15 септември. Редакцията се обърна към някои финансови институции с въпроси каква е причината и за синхронизирана хакерска атака ли става дума, но не получи отговор. От МВР отговориха, че няма постъпила такава информация. В рамките на часове достъпът до сайтовете беше възстановен.


След това NoName сами се обозначиха с публикацията "Днес бяхме и в България". В нея са изброени и засегнатите банки плюс снимки от неработещите им сайтове. Това са Банка ДСК, Piraeus Bank (всъщност тази банка е част от Пощенска банка), Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка.


От Банка ДСК заявиха, че не са изпитвали затруднения и не е имало прекъсвания в услугите за клиенти.


Протестиращ поздравява руски хакери, че са ударили банки в България


Тази статия е допълнена в 16:20 на 19 септември с уточнение от Банка ДСК.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK