Писмо сочи, че папа Пий XII знаел за холокоста още през 1942 г.

Писмо сочи, че папа Пий XII знаел за холокоста още през 1942 г.

© ReutersПий XII, папата от времето на Втората световна война, е знаел подробности за опита на нацистите да унищожат евреите по време на холокоста още през 1942 г. според писмо, намерено в архивите на Ватикана. Това противоречи на официалната позиция на Светия престол по това време, че информацията, която има, е неясна и непроверена.


Пожълтялото, написано на машина, писмо, възпроизведено в италианския Corriere della Sera в неделя, е много важно, защото е открито от вътрешен архивист на Ватикана и е публикувано с насърчението на служители на Светия престол.


Писмото от 14 декември 1942 г. е написано от отец Лотер Кьониг, йезуит, участвал в антинацистката съпротива в Германия, и е адресирано до личния секретар на папата във Ватикана, отец Роберт Лайбер, също германец. Ватиканският архивист Джовани Коко казва пред Corriere, че значението на писмото е "огромно, уникален случай", защото показва, че Ватиканът разполага с информация, че трудовите лагери всъщност са фабрики за смърт.


Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII
Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII
В писмото Кьониг казва на Лайбер, че източници са потвърдили, че около 6000 поляци и евреи на ден са били убивани в "пещи на СС" в лагера Белжец близо до Рава-Руска, който тогава е бил част от окупираната от Германия Полша и сега е в Западна Украйна.


"Новостта и важността на този документ произтича от факт: сега имаме сигурността, че католическата църква в Германия е изпратила на Пий XII точни и подробни новини за престъпленията, които са били извършвани срещу евреите", каза Коко пред вестника, чиято статия беше озаглавена "Пий XII знаеше".


Попитан от интервюиращия на Corriere дали писмото показва, че Пий е знаел, Коко казва: "Да, и не само оттогава."


Документи, сортирани случайно


В писмото се споменават два други нацистки лагера - Аушвиц и Дахау - и се предполага, че има други писма между Кьониг и Лайбер, които или са изчезнали, или все още не са открити.


Поддръжниците на Пий казват, че той е работил зад кулисите, за да помага на евреите, и не е говорил открито, за да предотврати влошаване на ситуацията за католиците в окупираната от нацистите Европа. Неговите недоброжелатели казват, че му е липсвала смелостта да говори публично относно информацията, която е имал, въпреки молбите на съюзническите сили, воюващи с Германия.


Писмото беше сред документите, за които Коко каза, че се съхраняват случайно в Държавния секретариат на Ватикана и едва наскоро са предадени на централния архив, където той работи.


Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII
Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII

Сузан Браун-Флеминг, директор на международните академични програми в Мемориалния музей на холокоста в САЩ във Вашингтон, каза пред "Ройтерс" в имейл, че съобщението показва, че Ватиканът приема сериозно изявлението на папа Франциск, че "Църквата не се страхува от историята". Франциск нареди военновременните архиви да бъдат отворени през 2019 г. "Има както желание, така и подкрепа за внимателна оценка на документите от научна гледна точка - независимо дали е благоприятна или неблагоприятна в това, което разкриват документите", каза тя.


В имейл до "Ройтерс" Дейвид Керцър, носител на наградата "Пулицър", автор на "Папата във война", книга от 2022 г. за годините на Пий, каза, че Коко е "първокласен, сериозен учен", базиран във Ватикана, за да разкрие истината.


Браун-Флеминг, Коко и Керцър ще бъдат част от голяма конференция за Пий и холокоста следващия месец в Папската Грегорианска църква, спонсорирана от католически и еврейски организации, Държавния департамент на САЩ и израелски и американски изследователски групи за холокоста наред с други.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK