Анализ: Битката за Бахмут помага на Украйна, каквото и да казва Западът

Анализ: Битката за Бахмут помага на Украйна, каквото и да казва Западът

© ReutersНезависимо от западните критики Украйна подобрява възможността си за успех на контраофанзивата на юг, в посока Мелитопол и Азовско море, като държи значителни сили на изток около Бахмут, възползвайки се от ирационалната фиксация на Москва.


Това се казва в специален анализ на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), публикуван след известни успехи на Украйна (дори и не напълно потвърдени) около Бахмут. За три месеца и половина от началото на контраофанзивата Киев често се сблъсква с критики, че разпилявал усилията си по трите направления (две на юг и едно на изток), вместо да опита да пробие към Токмак и Мелитопол и Азовско море в Запорожка област.


Анализът отразява различно мнение. С действията си от пролетта на 2023 г. Киев увеличава шанса си за оперативен успех по южното направление. Усилията на Украйна ангажират въздушно-десантните войски (ВДВ) и това е важно, защото те са основните експедиционни сили на Русия, а заради Бахмут се оказват неспособни да се прегрупират и окомплектоват наново, продължава ISW.
Усилието на Украйна първо да защити, а след това да води контраофанзивни действия по бахмутското направление бяха силно - и незаслужено - критикувани, пише ISW. Мозъчният тръст нарича и дефанзивните, и контраофанзивните операции на Украйна там от лятото на 2022 г. издържани от оперативна гледна точка предвид факта, че са задържали значителна руска бойна сила, която иначе би укрепила отбраната на Москва в Южна Украйна.


Украйна обяви контрол над "ключа към Бахмут" – втори успех за дни
Украйна обяви контрол над "ключа към Бахмут" – втори успех за дни


В момента по направлението действат елементи от две от четирите дивизии на руските ВДВ. Ситуацията около Бахмут попречи на Русия да изгради голям и лесно подвижен резерв на ВДВ, с който би могло да се спре украинското контранастъпление в Запорожка област, продължава обзорът. Според изследователите тази дейност южно от Бахмут трябва да продължи, за да бъдат задържани руските сили в района.


Обратно, съсредоточаването на значими сили на ВДВ в района на отвоюваното неотдавна Роботине щеше да направи пробиването на руската отбрана невъзможно, продължава мозъчният тръст.


В Бахмут бе най-продължителната и кръвопролитна битка от началото на пълномащабната руска война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Тя приключи едва когато основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че силите му контролират града през май. Западни експерти поставяха под въпрос смисъла на тази кампания и за Русия, и за Украйна предвид не особено голямото стратегическо значение на Бахмут, но още с овладяването му от Москва започна нова контраофанзива на Киев.


Анализ: Битката за Бахмут помага на Украйна, каквото и да казва Западът

© X @TheStudyOfWar


Основните изводи


Според анализа на ISW:

  • още през лятото на 2022 г. елементи на поне една руска дивизия на ВДВ (106-а) са примамени към Бахмут, като през декември руската армия е изпратила сили от 106-а въздушно-десантна дивизия впоследствие не по-късно от декември (по времето, когато Русия тъкмо поемаше инициативата) и май 2023 г., в поддръжка на частната военна компания "Вагнер" (обявила същия месец, че владее града);
  • и други руски сили, действали северно и южно от Бахмут по фронтовата линия, биват изпратени към Бахмут през пролетта (когато битката още продължава, макар Русия да е близо до овладяването му);
  • след като Украйна започна контраофанзивни действия при изтеглянето на "Вагнер", на Русия се наложи не само да поддържа сили на ВДВ, които вече бяха там, но и да изпрати нови; след тези операции в края на май започна и нова атака от силите на Киев към Бахмут на 4 юни, когато започна и тази в Запорожка област;
  • за неутрализирането на украински атаки между юли и септември в района на Бахмут Русия отдаде дължимото на елементи на 98-ма и 106-а дивизия на ВДВ, като последните вероятно са останали в Бахмут поне година без свидетелства за ротация;
  • заради тази поредица от атаки значителни сили на руските ВДВ се оказват закрепени в Бахмут и това нямаше да стане, ако Украйна не бе започнала мащабни и ефективни контраофанзивни операции, носещи риска да се отвоюва превзетия с цената на толкова много кръв град;
  • изпратени в Бахмут са две от четирите въздушно-десантни дивизии и три от четирите отделни бригади на ВДВ, а това рязко ограничава възможността за укрепване на южния фронт.


Към момента всички батальони и бригади, които не са били изпратени на юг, са около Бахмут, с изключение на 331-ви батальон на 98-ма дивизия на ВДВ и възстановения 237-ми батальон на 98-ма въздушно-щурмова бригада; и двете още действат по линията Креминна-Сватове (северно от Бахмут) съответно към края на август и юли.


Ако Русия можеше да пренасочи повечето или всички тези сили от Бахмут към Южна Украйна, това вероятно щеше да ѝ донесе повече ползи, отколкото щеше да даде на Киев подсилване на южните направления, смята ISW.


Украйна пак сменя стратегията след тайна среща и недоволство в САЩ
Украйна пак сменя стратегията след тайна среща и недоволство в САЩ


Предвид усложняващия позицията на Украйна фактор като липсата на оборудване за разминиране или трудностите в координирането на общовойскови бой ("западния начин на водене на война" със съчетаване на различни родове войски), предвид обучаването на украински военни набързо в тези умения (и неспоменатата тук липса на въздушна сила) струпването на войници нямаше да подпомогне контраофанзивата на юг, смята още ISW.


Да воюваш с ръка зад гърба: проваля ли се контраофанзивата на Украйна
Да воюваш с ръка зад гърба: проваля ли се контраофанзивата на Украйна

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK