На живо

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© ReutersВойната в Украйна влезе в третата си седмица с растящи жертви и разруха. Макар руската инвазия изглежда да не върви по план, преговорите за примирие също не дават резултат. Над 2.5 млн. украинци напуснаха страната си, търсейки сигурност в Европа.

  • Руските бомбардировки срещу Украйна обхванаха още градове: Днипро (централна източна Украйна), Ивано-Франкивск (югозапад) и Луцк (северозапад), които досега бяха смятани за безопасни.
  • Сателитни данни междувременно показаха, че дългият десетки километри конвой се е приближил с още 5 км до Киев, а това означава, че има значително руско присъствие на петнайсетина км от центъра на столицата.
  • Руският президент Владимир Путин разреши 16 хил. души от Близкия изток, определени като "доброволци", да бъдат изпратени в Донбас. Това съвпада със съобщенията за хиляди сирийски наемници, които вече се сражават или се готвят да се сражават в Украйна на страната на Русия.
  • Украинските бежанци вече наброяват 2.5 млн. души. От тях 1.5 млн. души са влезли в Европейския съюз през Полша. Не е известно колко са останали, но Варшава и Краков обявиха, че вече нямат място за украинци, след като приеха общо 300 хил.
  • Съединените щати и други индустриализирани държави обявиха, че въвеждат нови санкции срещу Русия. Вашингтон и Брюксел ще премахнат статута на "най-облагодетелствана нация", даващ възможност за свободна търговия с Русия (в САЩ този режим вече се нарича "нормални търговски отношения).
  • "Фейсбук" предизвика разнопосочни реакции с промяната на правилата за реч на омраза, след като първоначалното разхлабване ограниченията за изразите на омраза срещу руските власти обхвана голяма част от Източна Европа. Компанията собственик "Мета" по-късно обяви, че правилата ще са само за Украйна.

"Дневник" проследи на живо събитията:
Началникът на българската отбрана е изненадан от украинската армия

Началникът на българската отбрана адмирал Емил Ефтимов заяви пред БНТ, че е изненадан от устойчивостта на украинската армия и консолидацията на обществото.


По думите му военната криза е била очаквана, но не и мащабите ѝ.


Той обясни, че по време на събитията в Крим през 2014 г. украинските сили не са показали устойчивост, но 8 години по-късно картината се е променила. За него предприетите мерки за повишаването на боеспособността на украинската армия и извършената подготовка на населението са помогнали за отпора, който украинците дават на руските войски.


Емил Ефтимов

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил Ефтимов

САЩ: Който пътува до Украйна, рискува да го пленят или убият

Съединените щати отправиха предупреждение към гражданите си, че всеки пътуващ до Украйна - включително за да се сражава - е изправен пред много реален риск от плен или смърт.


"Те (такива граждани) може да са подложени на потенциални опити за наказателно преследване и да има по-голям риск да бъдат малтретиран," каза говорителят на Пентагона Нед Прайс.


Това става в момент, когато хиляди доброволци по света - включително от Европа и Африка - са заявили желанието си според различни публикации да се сражават в Украйна.

Евросъюзът ще удари металургията и енергетиката на Русия

Новите санкции срещу Русия ще засегнат продуктите на металургичната индустрия и инвестициите в енергийния сектор. Това се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


От думите ѝ след неформална среща на евролидерите във Версай, на която бе и българският премиер Кирил Петков, следва, че новият пакет ще бъде приет утре. "Това ще засегне ключов сектор на руската икономика, ще го лиши от милиарди долари приходи от износ и ще гарантира, че нашите граждани няма да субсидират войната на Путин," каза тя.


Освен това Европейският съюз, като част от новите ограничителни мерки, ще наложи забрана за нови инвестиции в енергийния сектор на Русия. "Тази забрана ще важи за всички инвестиции, трансфер на технологии, финансови услуги и така нататък за проучване и производство – и по този начин ще има голямо влияние върху Путин," каза Фон дер Лайен.


Освен това ЕС потвърди, че премахва статута на най-облагодетелствана нация, даден на Русия - стъпка, вече предприета от САЩ. "Това ще премахне важни придобивки, с които се ползва Русия като член на Световната търговска организация. Руските компании вече няма да получават привилегирован отношение в икономиките ни," казва Фон дер Лайен.


Освен това "ще работим за прекратяване на праната на Русия във водещи многостранни институции като Международния валутен фонд и Световната банка", потвърди председателят на Еврокомисията.


Заедно с това ще се ограничат транзакциите с криптовалути и ще се предприемат нови мерки срещу бизнесмени, близки до Путин и техните семейства.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Варшава и Краков не могат да се справят с повече бежанци

Полската столица Варшава и град Краков не могат да се справят с още бежанци от УКрайна, пише "Хромадске", като се позовава на Notes from Poland. Според изданието само в тези два града вече има общо 300 хил. украинци. По-малките градове са готови да приемат украинци, но бежанците не желаят да ходят там.


Само в Полша са 1.5 млн. от 2.5 млн. бежанци, напуснали Украйна за 2 седмици (или 60% от всички).

Правилата на "Фейсбук" за допустима омраза ще са само за Украйна

Ръководителят за глобални въпроси на "Мета", собственика на "Фейсбук", Ник Клег каза, че промените в политиките за допустимо говорене в контекста на руската инвазия в Украйна ще се прилагат само в самата Украйна.


В негово изявление от днес се казва, че политиките са "фокусирани върху защитата на правата хората на свобода на словото като израз на самозащита в отговор на военна инвазия в тяхната страна".


Според Клег компанията "не е имала спорове с руския народ" и няма промяна в речта на омразата "що се отнася до руския народ". Той каза, че промените са временни и ситуацията ще бъде наблюдавана.


В първоначалното съобщение от тази сутрин Meta Platforms обяви, че ще позволи на потребителите на "Фейсбук" и "Инстаграм" в някои страни да призовават за насилие срещу политически лидери и руски войници в контекста на инвазията. Освен това временно се разрешават някои публикации, които призовават за смърт на руския президент Владимир Путин или беларуския президент Александър Лукашенко според инструкции до модераторите на съдържанието.


Според първоначалното съобщение временните промени се отнасяха за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Русия и САЩ с остри коментари за използването на химически оръжия в Съвета за сигурност

Посланиците на Съединените щати и Русия в ООН си разменяха остри реплики в Съвета за сигурност с уверения, че съответно Москва или Киев се готви да използва биологични оръжия в хода на войната.


Според американския пратеник Линда Томас-Грийнфийлд САЩ "сериозно се опасянат, че Русия може да планира да използва химически или биологични оръжия срещу украинския народ". Според колегата ь от Москва Василий Небензя обаче ООН не е достатъчно добре информирана за биологичните оръжия на Украйна. Той обаче не посочи доказателства - само заяви, че Киев използвал за целта коронавирусната пандемия.


В отговор на тези обвинения Грийнфийлд предупреди, че "Русия, а не Украйна", има биологични оръжия и че Вашингтон нито поддържа такава програма на Киев, нито знае за нещо подобно. В коментарите на Небензя САЩ виждат повод за руска атака.

Турция евакуира посолството в Киев

Турция временно премести екипа на посолството си в Украйна от Киев в град Чернивци в западната част на страната, съобщава Анадолската агенция.


Говорителят на външното министерство направи коментара в момента на очаквания за нова руска офанзива в Киев.

Интерпол постави под контрол използването на организацията от Русия

Франция заяви в петък, че приветства решението на глобалната полицейска агенция Интерпол да използва Русия нейните ресурси – комуникационни канали или издаване на "червени бюлетини" за арест – в зависимост от предварителното потвърждение от кабинета на генералния секретар на организацията.


Френското външно министерство заяви, че това е необходимо на фона на подозрението, че Русия е направила няколко опита за злоупотреба с Интерпол през последните дни.


Украйна поиска изключване на Русия от Интерпол още на 28 февруари. Същия ден Великобритания обяви, че ще поведе международните усилия за замразяване дейността на страната в организацията.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Без руски държавни медии в YouTube

YouTube незабавно блокира достъпа по целия свят до канали, свързани с руските държавни медии, съобщи компанията в петък, позовавайки се на политика, забраняваща съдържание, което отрича или банализира добре документираните случаи на насилие.


Най-използваната в света услуга за стрийминг видео, която е собственост на Google (част от групата Alphabet), заяви, че инвазията на Русия в Украйна сега попада в нейната политика за насилствени събития. "Нашите правила на общността забраняват съдържание, което отрича, минимизира или омаловажава добре документирани насилствени събития и премахваме съдържание за нахлуването на Русия в Украйна, което нарушава тази политика", каза говорителят Фаршад Шадлу. "В съответствие с това и с незабавно действие, ние също така блокираме канали в YouTube, свързани с руски държавно финансирани медии, в световен мащаб".

Премиерът на Литва се записа в паравоенен съюз

Премиерът на Литва Ингрида Шимоните положи клетва в петък като член на Съюза на стрелците, паравоенна доброволческа сила, която подкрепя полицията и армията и наблюдава рязко нарастване на заявленията за членство, след като Русия нахлу в Украйна.


От началото на конфликта са получени над 2000 молби за присъединяване към силите, което доведе общия брой до 12 хил., около една трета от които жени, съобщи Съюзът, цитиран от "Ройтерс". Членовете на съюза получават ограничено военно обучение в рамките на своите части и доброволно помагат на полицията или военните, ако е необходимо, в определени функции. Шимоните беше един от няколкостотин, които положиха клетва в петък пред парламента, на годишнината, когато Литва стана първата съветска република, която обяви независимост от Съветския съюз през 1990 г.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

Съдът в Страсбург защити "Новая газета"

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе спешно решение и посъветва руското правителство да се въздържа от блокиране или спиране работата на "Новая газета" с главен редактор нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов на фона на въоръжения конфликт в Украйна. Основанието са правата, гарантирани от чл. 10 от Конвенцията (свобода на изразяване)", се казва в решението.


Поводът бе искане на регулатора в Русия да се отстранят е материали от 24 февруари до 1 март за "специалната операция" в Украйна, защото се различават от официалната позиция на руските власти. На 5 март в Русия влязоха в сила и законите за наказателна отговорност за "фалшификати за действията на руските военни" и "призиви за антируски санкции" с наказания,стигащи до 15 години затвор.


Русия все още е член на Съвета на Европа със замразени права, но юрисдикцията на ЕСПЧ продължава да се разпростира върху Руската федерация, съдия от Русия участва в процесите и продължава да разглежда постъпилите и приема нови жалби. Това може да спре само ако Русия се оттегли напълно от Съвета на Европа, което според Хартата на Съвета на Европа не може да се случи преди края на тази година, тоест на 1 януари 2023 г.

Украинските бежанци не могат да пазаруват с родната си валута в България. Ограничението важи и за всички останали страни в Европейския съюз.


Това се разбра от изказване на финансовия мнистър Асен Василев в кулоарите на парламента. Той обясни, че в момента няма котировки на укаринската гривна никъде по света. "Няма и механизъм, по който хартиените пари могат да бъдат обменяни било в левове, било в други валути.


Работи се на ниво Европейска централна банка да се направи програма евентуално за изкупуване, но с много ясни параметри, за да няма спекула с гривните", каза вицепремиерът.

Трети руски генерал-майор е убит в Украйна

Украинските сили са убили още един, трети от началото на войната, генерал-майор на Русия, твърди за "Гардиън" западен източник. Името не се потвърждава, но въоръжените сили на Украйна съобщиха, че ген.-майор Андрий Колесников е убит в сражения.


Западни разузнавателни данни сочат, че около 20 генерал-майори вероятно са изпратени за руската инвазия и то може би необичайно близо до бойните действия. Според един от събеседниците на изданието всичко това може да е индикация, че руските войски на фронтовата линия са неспособни сами да вземат решения, да не разбират добре ситуацията или да се опасяват да се придвижват напред.

Мариупол вече говори за 1582 жертви

Почти две седмици след началото на обсадата на югоизточния украински град Мариупол градският съвет обяви, че за 12 дни на блокада жертвите са 1582. Преди два дни се говореше за 1207 души.


Тези данни не могат да бъдат потвърдени, а според ООН убитите цивилни украинци от началото на войната на Русия са под 1000. Същевременно Мариупол - без електричество и водоснабдяване - е сред градовете в най-тежка хуманитарна криза и подложени на най-интензивен обстрел от руските сили от началото на инвазията на 24 февруари.


Защо Мариупол е важен, четете тук.

Минути след новия американски пакет санкции за Русия европейски представители обявиха, че утре ще бъде публикуван нов - четвърти - и от името на Европейския съюз.


Евролидерите се събраха днес за втори ден от срещата си във Версай, където неформално обсъждат войната в Украйна.

Митрофанова започва редовен брифинг на руското посолство

Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова обяви на страницата на полоството във "Фейсбук", че от днес започва редовен седмичен брифинг по международни и двустранни теми. Причината, по думите ѝ, са "умножаващите се в геометрична прогресия фалшиви новини за Русия" и спирането на руски медии в България.
В действителност тя само представи сводките на министерството на отбраната и външните работи в Москва, плътно следвайки терминологията на официалните власти.

Митрофанова почти през цялото време чете от предварително написан текст, като припомни затварянето на българското небе за руски самолети, изгонването на руски дипломати, обявяването на България за "неприятелска държава", плащането на валутни дългове вече само в рубли и т.н.


Руският посланик в България Еленора Митрофанова

Руският посланик в България Еленора Митрофанова

"Росатом" опитва да овладее Запорожката АЕЦ

Украинската държавна компания "Енергоатом" обяви, че руски представители опитали да поемат пълния оперативен контрол на Запорожката АЕЦ.


Руските сили според тази информация казали на персонала - украинци - че центпралата (най-голямата атомна в Европа) вече принадлежи на руската корпорация "Росатом". Силите на Москва я овладяха миналата седмица и предизвикаха опасения от ядрен инцидент като този в Чернобилската АЕЦ (също оказала се в руски ръце) през 1986 г.


"На територията (на централата) има около 500 руски войници с автоматични оръжия. Персоналът ни е в изключително лошо психологическо състояние," заявява "Енергоатом".

САЩ забраняват доставката на долари в Русия и спират вноса на водка и хайвер

Съединените щати обявиха с указ на президента Джо Байдън, че Русия спира да получава доларови банкоти. Забраната засяга както доставките за централната банка в Москва, така и предаването на американската валута на "който и да било човек в Руската федерация".


Европейският съюз вече въведе мярката за евробанкнотите.

Това става в момент, когато руската централна банка въвежда ограничения за държателите на сметки във валута в банки в страната. От 9 март могат да се теглят по 10 хиб. долара, останалите - само в рубли.

По-рано Байдън обяви премахване на статута, даващ възможност за свободна търговия с Русия, и ограничи вноса на някои стоки - от алхохол и морски храни до диаманти.


Повече четете тук.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Катар вече е стратегически съюзник на САЩ

Катар вече е водещ съюзник на Съединените щати извън НАТО, както обяви снощи американският президент Джо Байдън.


С потвърждението на администрацията на Белия дом Байдън официално спазва обещанието, дадено през януари пред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Белия дом. Тогава Вашингтон и Доха водеха разговори за пренасочване на катарски газ към Европа заради нарастващото напрежение около Украйна (тогава все още изразяващо се в струпване на войски по границата и взаимни обвинения). Байдън заяви, че уведомява конгреса за решението, но то досега не бе официално потвърдено.


Този статут се дава на държави, които имат стратегически работни отношения с американските въоръжени сили, макар да не са част от НАТО.

Екипът на радиостанция "Ехото на Москва" се появи в YouTube

Екипът на радиостанция "Ехото на Москва" ("Эхо Москвы") което бе ликвидирано от издателите си заедно с популярния му сайт, се завърна с предавания в канала "Живой гвоздь" в YouTube.


Последвалите го веднага скочиха над 4 пъти. Ще има предавания и на сайта "Дилетанты" Закриха ни точно в момента, когато заехме първо място по слушаемост, заяви бившият главен редактор Алексей Венедиктов. Той обясни, че и преди, и сега никакви закони не са нарушавали и ще работят, каквото и да се случва.


Това не е вече "Ехото на Москва", всички са уволнени, изгониха ни, но и аз винаги съм казвал, че "Ехо" са хората, а не студиото. Заради начина, по който журналистите отразяваха войната в Украйна, решението за закриване взе основният акционер "Газпром-медиа". Венедиктов, представлляващ интересите на миноритарните собственици, обеща да обжалва решението в съда.

Към момента в България не се отчита увеличение на кибератаките, свързани с войната в Украйна. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването "Въпросите" по TV1. По думите му целият фокус на руските хакери е насочен към правителствените сайтове в Украйна и тяхното периодично сваляне. Според него България е използвала това време, за да увеличи защитата си.

Междувременно американският вицепрезидент Камала Харис обвини руския президент Владимир Путин, че не дава признаци на желание да участва в "сериозна дипломация".


По време на посещение в Румъния Харис обясни, че Съединените щати остават посветени на това да търсят дипломатическо решение и на защитата на други държави от НАТО. "От началото САЩ искрено се опитват да се ангажират с дипломация," а Путин "не показва знаци", че иска същото, каза още Харис.

Русия блокира и Instagram

Броени часове след искането на Главната прокуратура на Русия към съда регулаторът Роскомнадзор обяви, че ограничи достъпа до социалната мрежа Instagram в страната. Причината – че разпространява "информационни материали, съдържащи призиви за насилствени действия" срещу руски граждани, включително военни.


На 11 март Анди Стоун, говорител на Meta, обяви, че ще премахне забраната в социалните си мрежи за жителите на някои страни да публикуват призиви за насилие срещу руски военни и граждани, но само в контекста на нападението срещу Украйна, както и за смърт на президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви, че вижда "положителни промени" в разговорите с Украйна.


От президентството, часове след новината за пращане на "доброволци" от Близкия изток в Донбас, дойдоха и други коментари: че конфликтът ще приключи тогава, когато Западът вземе мерки, за да се съобрази с притесненията на Москва.


На среща с беларуския президент Александър Лукашенко Путин увери, че западните санкции нямало да спрат развитието на Русия, а тя, напротив, щяла да стане по-силна.


Освен това на практика всеки ден се преговаряло за Украйна, а новините не били само лоши:


"Има известни положителни промени, казват ми преговарящите от нашата страна. Ще говоря за всичко това по-късно."


Владимир Путин,

президент на Русия


Путин не уточнява нито какви са промените, нито кога ще дойде "по-късният момент" за коментар. Вчера в Анталия външните министри на Русия и Украйна, Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, не постигнаха никакъв компромис, а се върнаха към взаимните обвинения.


Междувременно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че войната в Украйна ще свърши тогава, когато Западът вземе мерки за многократно изразяваните руски притеснения заради "убийствата на цивилни в Източна Украйна" и разширяването на НАТО. "Трябва да намерим решение на тези два въпроса. Русия формулира конкретни искания към Украйна, за да реши тези въпроси," каза пред журналисти Песков. По думите му Киев и в момента обсъжда исканията на Москва със Съединените щати и държави Европейския съюз. "Да се надяваме. Това трябва да се направи. Тогава всичко ще свърши."


Украйна заяви тази седмица, че при затваряне на вратата на НАТО за членството ѝ алтернативата е документ с обвързващи гаранции за сигурността ѝ, подписан от САЩ, Турция и "съседи".

САЩ отнемат на Русия статута на "най-облагодетелствана нация"

Съединените щати отнемат на Русия статута на "най-облагодетелствана нация" като реакция на инвазията в Украйна.


Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи новината на пресконференция днес в очакване президентът Джо Байдън да обяви отказ от "нормалните търговски отношения" с Русия.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Лидерите в Европейския съюз обмислят създаване на кохезионен фонд, чрез който да подпомогнат страните-членки за разходите, свързани с бежанците от Украйна, прогонени от военния конфликт с Русия. Това съобщи премиерът Кирил Петков, който участва на неформален Европейски съвет във Версай, Франция. Той добави, че идеята е дошла от него и е получила голямо одобрено. Първоначалните разговори са били фондът да осигури 10 милиарда евро на държавите, а в следващите дни Европейската комисия ще работи по създаването му.


Подробности - тук.

Украйна: "Чернобил" още е без ток

Украйна оспори твърденията на руското министерство на енергетиката, след като регулаторът ѝ за ядрената енергетика заяви, че електроподаването в Чернобилската АЕЦ е възстановено от беларуски специалисти.


Киев предупреждава, че ако не се поправят щетите по кабелите, засегнати от сраженията с руските сили, има риск от радиация. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) вижда нарушения на правилата за безопасност, но все още не и критичен риск.

Само в Полша украинските бежанци достигнаха 1.5 млн. души

Още 300 хил. души са пристигнали в Полша от Украйна за три дни, а в Молдова броят на бежанците надхвърля в Румъния.


Това сочи статистиката на сайта на Върховния комисариат за бежанците на ООН.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters


Последните данни вижте в графиката.


Украйна твърди, че руските въоръжени сили не са осъществили ни какъв напредък за 24 часа. Това твърди президентският съветник на Украйна Олексий Арестович. "Опонентът ни е спрян на практика в почти всяка посока от въздушни удари." По думите на Арестович Украинските въоръжени сили са организирали контраатаки срещу столицата Киев и срещу Харков в Източна Украйна.


Украински патрул минава покрай паметника на основателя на Одеса херцог дьо Ришельо. Кметът на града Генадий Труханов, каза че настъпление на руската армия се очаква в близките дни.

© Reuters

Украински патрул минава покрай паметника на основателя на Одеса херцог дьо Ришельо. Кметът на града Генадий Труханов, каза че настъпление на руската армия се очаква в близките дни.

Швейцарската компания "Нестле" спира вноса на продукция в Русия

Кафе "Неспресо" и минерална вода "Сан Пелегрино" няма да се доставят вече в страната. Експортната продукция от Русия също също спира.


По-рано "Нестле" вече се отказа от инвестиции в Русия.

Две български финтех компании пускат приложение за лесни преводи на пари за бежанците

Българските финтех компании Paynetics и Phyre разработиха приложение за мобилни плащания, чрез които да ускорят и улеснят изпращането на средства към бежанци и засегнати от войната в Украйна. Целта е да се подпомогнат благотворителните организации и правителства в по-бързото отпускане на помощи, пише "Капитал".


"С нас се свързаха наши партньори, които имат клиенти, благотворителни организации в цяла Европа. Оказва се, че няма адекватен начин набраните пари да достигнат бързо до бежанците. Те нямат банкови сметки, а отпускането на пари в брой е непрактично и трудно регулируемо. Първо ни питаха дали можем бързо да издадем карти пластики, но в Европа никъде няма огромна наличност за стотици хиляди и дори милиони карти", заяви пред "Капитал" Иво Георгиев, съосновател на Paynetics и акционер във Phyre. Първата компания е небанкова финансова институция и издател на карти, а втората разработва едно от най-популярните приложения в България за дигитални портфейли.

Зеленски: Русия праща срещу нас наемници от страни, които вече разруши

Във войната с Украйна Русия използва "наемници срещу нашите хора... от страни, които разруши, точно както сега окупаторите унищожават Мариупол и Харков, Охтирка и Чернигов, Волноваха и Изюм".


Това е първият коментар на украинския президент Володимир Зеленски, след като руският Владимир Путин обяви, че се изпращат "доброволци" от Близкия изток в Донбас. "Наемници, които просто идват и убиват на чужда - във всеки смисъл на тази дума - чужда земя."


Уверенията на Кремъл са, че 16 хил. доброволци от Близкия изток са пожелали да се сражават на страната на Русия във войната в Украйна, която Москва нарича "спецоперация". Едновременно с това последните няколко дни се появиха публикации - потвърждавани от американски официални представители - според които в Украйна вече се използват сирийски наемници, с каквито Москва работеше и във войната, в която се сражава на страната на президента Башар ал Асад.

Без глоби за нарушени договори от доставчици в Русия

"Компаниите с държавно участие [в Русия] няма да могат да налагат наказателни мерки на доставчици тази година за неизпълнение на договори във връзка с налагането на санкции. (...) Освен това те трябва да предоставят възможност за промяна на условията на такива договори".


Това се казва в правителствени директиви, изпратени на руски държавни компании с разяснения как да изпълняват договори под чужди санкции, се казва в съобщение на министерството на финансите в Москва.


В него се казва, че доставчиците трудно изпълняват договорите по предварително договорени условия, включително по отношение на асортимента на доставените стоки, техните цени и срокове за изпълнение на задълженията.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters

Властта в Русия ще може да променя почти всичко в договорите за обществени поръчки

Законопроект за изменения в закона "За договорната система", предвиждащи органите на властта – от федералното правителство през регионалните до местните – да моат да променят съществени условия на договорите за обществени поръчки (предмет, цена, срок, процедура на плащане и др.) по споразумение на страните, съобщи "Интерфакс".


Предвид това, че връзките с чуждестранни доставчици вече са почти прекъснати, режимът засяга най-вече руски производители и доставчици, оставащи без алтернатива в момент, когато държавата се превръща в голям фактор в икономиката.


Правителството може да получи право да увеличава първоначалната (максималната) цена на договора и годишния обем на покупките на определени видове медицински изделия, да установява случаи и процедури за отписване на неустойки, начислени на доставчика за неизпълнение или неправилно изпълнение на задълженията по договора. Когато проектът бъде одобрен, ще може да се предоставя временно облекчение на доставчици по държавни договори по време на тяхното сключване и изпълнение.

Сърбия не подкрепи европейските санкции срещу Беларус

Сърбия не подкрепи европейските санкции срещу Беларус, които ЕС въведе в сряда. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи, че страните кандидатки Северна Македония, Черна гора и Албания ще прилагат европейските санкции, също както асоциираната Босна и Херцеговина, и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които са членове на Европейското икономическо пространство.


ЕС има споразумение с партньорите си да подкрепят европейските санкции при желание. Сърбия не подкрепи и санкциите срещу Русия, също както и Турция, която също формално води преговори за членство в ЕС.

Европейската комисия изплати 300 млн. евро спешна макро-финансова помощ за Украйна. Парите ще се използват за стабилизиране на бюджета на страната. Това е част от първия транш от 600 млн. евро от новата спешна макро-финансова помощ за Украйна от общо 1.2 млрд. евро. Следващите 300 млн. ще бъдат изплатени следващата седмица, съобщават от Еврокомисията.

Прокуратурата в Русия поиска обявяване на Meta за екстремистка организация

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters


Главната прокуратура на Русия поиска "Мета" (Meta Platforms), компанията зад социалните мрежи и услугите за съобщения "Фейсбук", "Инстаграм" и WhatsApp, да бъде обявена от съда за експремистка организация. Документите са изпратени на съда, посочват руските новинарски агенции. В искането се настоява дейността на компанията да бъде забранена на територията на Русия.


Преди това агенция Ройтерс съобщи, като се позова на вътрешни имейли на компанията, че от петък "Мета" временно премахва забраната в социалните си мрежи за жителите на редица страни да публикуват информация, съдържаща призиви за насилие срещу руски граждани, включително военни.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако публикацията на Ройтерс е вярна, "това ще означава, че ще трябва да има най-решителни мерки за прекратяване на дейността на това дружество".


Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" ограничава достъпа до "Инстаграм" и "Фейсбук" за руските потребители от седмица.

И Канада санкционира Абрамович

Канада санкционира руския милиардер Роман Абрамович, но този ход няма да повлияе на канадските операции на металургичната компания Evraz North America, каза премиерът Джъстин Трюдо в петък, съобщи The Globe and Mail. Абрамович държи 31% от акциите на компанията.


Канада също така забранява на още четирима руски граждани да посещават Канада и да развиват бизнес с нея, както и на 32 руски компании и държавни организации да получават каквото и да е отбранително оборудване или доставки от Канада.


Имуществото на Абрамович беше запорирано във Великобритания в четвъртък, заедно със собственост на още шест руски олигарси като част от санкциите за руската инвазия в Украйна.


Роман Абрамович

© Reuters

Роман Абрамович

"Дойче бан" отвори железопътен мост до Киев

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) пусна в петък "железопътен мост" от товарни влакове до Киев, за да достави стоки от първа необходимост до разкъсаната от войната Украйна, се казва в изявление.


Първият влак, натоварен с 15 контейнера, съдържа 350 тона стоки, добави "Дойче бан". Те са 100% собственост на германската държава. Товарът е от "спални чували, матраци, пелени, консерви, питейна вода, топли дрехи и бебешка храна", както и медицинско оборудване. Допълнителни влакове ще последват "в близките дни", каза говорител на превозвача за Агенция Франс прес.

Великобритания санкционира 386 руски депутати

Великобритания обяви замразяване на активи и забрана за пътуване за 386 членове на руската Дума, които гласуваха за независимостта на два отцепнически региона в Източна Украйна.


"Външният министър Лиз Трус санкционира днес 386 членове на Думата, долната камара на руския парламент, за подкрепата им за украинските отцепили се региони Луганск и Донецк", се казва в изявление на външното министерство.


"Новите санкции ще забранят на изброените да пътуват до Обединеното кралство, да имат достъп до активи, държани в Обединеното кралство, и да правят бизнес тук", съобщава Ройтерс като се позовава на съобщението на британското министерство.

Радев: България може да претендира да е място за преговори между Русия и Украйна

Президентът Румен Радев обяви, че България има основание да претендира да бъде място за преговори между президентите на Русия и Украйна за постигане на мир, но това трябва да стане в координация с ЕС. Той повтори тезата си, че Русия може да спечели войната, но няма да спечели мира, "защото мир не се печели с агресия".


Радев посети временния пункт за украинските бежанци на ГКПП "Дунав мост" и поиска правителството да изготви алгоритъм, чрез който да се изяснят отговорностите между централната и местната власт за приема на бежанците.


Подробности тук.

Кремъл порица руснаците, които са против войната

Руснаците, които казват, че се срамуват от "специалната военна операция" в Украйна, не са истински руснаци, заяви Кремъл в петък.


"Истинският руснак никога не се срамува да е руснак. Ако някой каже такива неща, значи просто не е руснак", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.


Той добави, че антируските настроения на Запад се засилват опасно и че се надява западните лидери да спрат да разпалват подобна русофобия.

ООН: Русия използва касетъчни бомби срещу населени райони

Службата на ООН за правата на човека заяви в петък, че е получила "достоверни доклади" за няколко случая на използване касетъчни боеприпаси от руската армия в населени райони в Украйна, като добави, че безразборната употреба на такива оръжия представлява военно престъпление.


"Използването на касетъчни боеприпаси в населени райони е несъвместимо с принципите на международното хуманитарно право, уреждащо провеждането на военни действия", каза говорителят на базираната в Женева служба Лиз Тросел.

"Напомняме на руските власти, че насочването на атаки срещу цивилни и цивилни обекти, както и т. нар. районни бомбардировки в градове и села и други форми на безразборни атаки, са забранени от международното право и могат да представляват военни престъпления", добави тя.

Германските обществени телевизии се връщат в Русия

Германските обществени канали ARD и ZDF обявиха, че ще възобновят отразяването си от Русия, прекъснато след приемането от Москва на закон, заплашващ медиите със санкции за всяко разпространение на "фалшива информация за армията".


Темите за "политическата, икономическата и социалната ситуация в Русия отново ще бъдат излъчвани от московските студия", съобщиха в прессъобщение двата обществени канала.


По-рано британският обществен оператор Би Би Си също обяви, че възобновява работата на кореспондентското си бюро в Москва. Неговият шеф Крис Майр остана доброволно, заявявайки, че това е работата на журналиста, който иска да разкаже цялта история на войната точно.

Почти 1 млн. украинци нямат ток

Повече от 954 хил. украинци живеят без електричество заради бойните действия в Украйна, съобщи в петък украинският държавен доставчик на ядрена енергия "Енергоатом". Близо 228 хил. потребители нямат и газ.


Най-тежко е положението в източния град Мариупол, където ток и вода няма вече девети ден.

Путин кани доброволци от Близкия изток, подсилва западната граница

Руският президент Владимир Путин е поискал от своя министър на отбраната да му предложи военно предислоциране на руската армия на западната граница на Русия в отговор на подсилването на източния фланг на НАТО по време на заседание на Съвета за сигурност, провеждано чрез видеовръзка в петък.


"По отношение на укрепването на западните ни граници поради действията, предприети от страните от НАТО (...) това трябва да се проучи, моля ви да ми изготвите доклад", каза той на своя министър Сергей Шойгу по време на заседанието, което се излъчва на живо по руските телевизии.


Този път заседанието на руския Съвет за сигурност се провежда виртуално, но се излъчва отново директно по руските държавни тв канали.

© Reuters

Този път заседанието на руския Съвет за сигурност се провежда виртуално, но се излъчва отново директно по руските държавни тв канали.


"Генералният щаб работи и почти е завършил план за укрепване на западните ни граници, включително, естествено, с нови модерни комплекси", отговори Шойгу.


Руският президент каза още, че въпросът как да се реагира на действията на страните от НАТО се нуждае от отделно обсъждане.


Путин даде зелена светлина доброволци от Близкия изток да се включат в сраженията срещу украинските сили и одобри предаването на пленени западни ракетни системи "Джавлин" и "Стингър" да бъдат предадени на проруските сили в Луганска и Донецка област. ТАСС пише, че от Близкия изток вече са постъпили заявки от 16 хил. доброволци, които искат да се присъединят на страната на руската армия.


"Ако видите, че има хора, които искат по собствено желание, а не за пари, да дойдат да помогнат на хората, живеещи в Донбас, тогава трябва да им дадем това, което искат и да им помогнем да стигнат до зоната на конфликта", каза Путин.

Руски дрон падна в Загреб

Безпилотно летателно средство е паднало през нощта в четвъртък срещу петък в парк в хърватската столица Загреб, съобщи полицията. Според местните медии това вероятно е съветски разузнавателен дрон, използван наскоро от украинските сили. Властите са затворили достъпа до парка, разположен на шест километра от центъра на града.


Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че летателното средство е руско производство, но още не е ясно дали то е собственост на украинската или на руската армия. Дронът е влязъл в хърватското въздушно пространство от Унгария, а там - от Румъния. Пленкович обясни, че вече е говорил с унгарския премиер Виктор Орбан за инцидента и че хърватските власти са започнали разследване.


Пострадали няма, тъй като дронът е паднал в район, където няма къщи, но жители на квартала са прекарали нощта навън след силната експлозия, пишат хърватските медии.


Андрей Пленкович

© Reuters

Андрей Пленкович


Загреб се намира на 550 км от най-близката украинска граница.

Украинските бежанци вече са над 2.5 млн. души

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters


Повече от 2.5 милиона души са избягали от Украйна към 11 март заради водещите се 16-ти ден военни действия там, съобщи агенцията на ООН по миграцията в петък. Това е с 200 хил. повече от предходния ден.


Отделно, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви в петък, че най-малко 1.85 милиона души са напуснали домовете си в Украйна и са се преместили в други населени места в страната.

Ядрената лаборатория в Харков не е замърсила района

Няма опасност от радиационно замърсяване след бобмардирането на сгради на Харковския университет, в които се намира експериментален ядрен реактор.


Руските сили са обстреляли жилищни райони на Харков 89 пъти за един ден, но няма опасност за цивилните, след като е бил ударен институт, съдържащ ядрена лаборатория, каза местният губернатор в петък.


"Все още няма заплахи за цивилното население", каза във видеообръщение Олех Синегубов.


Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи, каза в онлайн публикация, че Институтът по физика и технологии разполага "източници на радиация, използвани за научни цели".


Реакторът, в който още през 30-те години са правени опити за ядрено делене, не работи от години.


"Енергоатом" съобщи, че всички украински ядрени централи работят нормално, но че персоналът им е подложен на психологически натиск от руските войски

Руската армия се прегрупира, възможно е нападение на Киев до дни

Руските сили край Киев, се прегрупират северозападно от украинската столица, показаха сателитни снимки, а британското разузнаване предупреди, че Москва вече може да планира нападение на града до дни.


Основните руски атакуващи сили в Северна Украйна бяха спрени на магистрала северно от Киев от първите дни на инвазията, след като се провалиха не успяха да осъществят първоначалния си план за светкавична атака срещу столицата.


Но снимки, публикувани от частната американска сателитна фирма "Максар" (Maxar), показват бронирани части, маневриращи в и през градове близо до летище "Антонов" в Хостомел северозападно от Киев. Градът, е сцена на интензивни боеве от първите часове на войната. Други части са се препозиционирали близо до село Лубянка на север с теглени артилерийски гаубици на огневи позиции, съобщава Ройтерс.


"Русия вероятно се стреми да пренастрои силите си за настъпателна дейност през следващите дни", заяви британското министерство на отбраната. Според разузнаването това вероятно ще включва операции срещу столицата Киев.


Генералният щаб на Украйна потвърди, че руските сили са се прегрупирали след тежки загуби.


Сателитни снимки показват разположението на руската армия край летище "Антонов", недалеч от Киев.

Сателитни снимки показват разположението на руската армия край летище "Антонов", недалеч от Киев.

119 млрд. долара са загубите на Украйна за две седмици война

Инвазията на Русия в Украйна е причинила щети на украинската икономика от 119 милиарда долара, каза в петък заместник-министърът на икономиката Денис Кудин, цитиран от Ройтерс.


Той съобщи, че 75% от предприятията в засегнатите от войната райони не работят и повечето металургични предприятия в Източна Украйна са спрели пещите.


"Това означава, че ще имаме по-малко износ на метали", каза Кудин, добавяйки, че експортът на метали представлява "значителен дял" от общия износ на Украйна.

Навални призова руснаците на нови протести

Алексей Навални

Алексей Навални


От затвора най-известният критик на Кремъл Алексей Навални призова за антивоенни протести в Москва и други градове в неделя.


"Лудият маниак Путин най-бързо ще бъде спрян от хората на Русия сега, ако се противопоставят на войната", се казва в съобщение в профила на Навални в "Инстаграм"


Той настоява, че "трябва да ходите на антивоенни митинги всеки уикенд, дори ако изглежда, че всички или са си тръгнали, или са се уплашили... Вие сте гръбнакът на движението срещу войната и смъртта".


Миналата седмица Навални също призова за антивоенни протести в Русия и по целия свят и такива бяха организирани в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове, включително в сибирската част на Русия.
Групата за наблюдение на протестите OVD Info изчисли, че 13 908 души са били задържани.


Навални беше хвърлен в затвора миналата година, когато се завърна в Русия, след като беше лекуван в Германия след отравяне с нервнопаралитичен агент по време на посещение в Сибир през 2020 г. Руските власти отричат те да са извършли атаката с новичок. Навални има право да публикува публикации в социалните мрежи чрез своите адвокати и съюзници, уточнява Ройтерс.

Руската прокуратура се зае с напускащите фирми

Главният прокурор на Руската федерация Игор Краснов инструктира подчинените си да засилят надзора върху спазването на закона от компании, които обявиха спиране на дейността си в Русия, съобщи "Интерфакс". Прокурорите ще следят дали се спазван трудовото законодателство, включително условията на трудовите договори, процедурата за изплащане на заплатите и определянето на нейния размер, изпълнението на задълженията към контрагентите, както и задълженията към държавата


На всеки факт на прекратяване на дейността ще бъде дадена правна оценка за наличието на признаци на фиктивен или умишлен фалит, отговорността за които е предвидена от Наказателния кодекс на Руската федерация.

"Челси" може да бъде продаден, но ако го позволи правителствот

Всеки, който се интересува от закупуването на футболен клуб "Челси", може да се обърне към британското правителство и да направи предложение, каза министърът на технологиите Крис Филм, след като в петък санкционира настоящия собственик Роман Абрамович заради ролята на Русия във войната в Украйна, и пое контрола над клуба чрез специален лиценз.


"Така, както условията на лиценза са написани в момента, продажбата няма да бъде разрешена. Въпреки това, ако се появи купувач, той или футболният клуб ще могат да се обърнат към правителството и да поискат условията да бъдат променени по начин, който позволява тази продажба да се осъществи", каза Филп пред Sky News.


Аврамович беше обявил, че ще продаде "Челси", но след санкциите, дори това да стане, той няма да получи и пени. Не е ясна и съдбата на клуба, защото лицензът е издаден за срок от 80 дни.

Детска градина и блок са ударени при бомбардировка на Днипро

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна


Руските войски са извършили в петък сутрин въздушни удари по украинския град Днипро, съобщиха в "Телеграм" украинските служби за справяне с извънредните ситуации, цитирани от агенция Укринформ. По предварителни данни има един загинал.


Били са нанесени три въздушни удара - в близост до детска градина, жилищен блок, както и по двуетажна обувна фабрика, където е избухнал пожар, посочват в службите в комюнике, цитирано също от Франс прес и Ройтерс.
Днипро се намира в Централна Украйна.


Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

Даниел Лорер: Бежанците от Украйна не получават пари в брой

Бежанците от Украйна не получават директно пари в България. Финансовата помощ от 40 лв се отпуска на юридическото лице, регистрирано по закона за туризма, което ги настанява, каза в петък по "Нова телевизия" министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той допълни, че размера на подпомагането е изчислен след разговори с хотелиерите.


Подробности тук.

Призивите за насилие срещу руската армия и Путин остават позволени

Войната, ден 16: Нови западни санкции за Русия, Путин видя "положителни промени" в диалога с Украйна

© Reuters


Meta Platforms ще позволи на потребителите на Facebook и Instagram в Русия (там тези социални мрежи са блокирани за нормален достъп) и някои граничещи с нея страни да призовават за насилие срещу политически лидери и руски войници в контекста на инвазията в Украйна, според корпоративни съобщение в електронната поща, съобщи "Ройтерс" . Временно се разрешават някои публикации, които призовават за смърт на руския президент Владимир Путин или белоруския президент Александър Лукашенко, според инструкции до модераторите на съдържанието.Освен това "Мета" ще позволи похвали за десния батальон "Азов" (което обикновено е забранено).


Подробности - тук.

Унгария спря камиони и ограничи достъп до евтино гориво

Правителството на Унгария разпореди спиране от събота на камиони за четири дни и намаляване на акциза върху горивата като част от усилията за стабилизиране на доставките след скока в търсенето през последните дни, съобщи "Ройтерс". Освен това се ограничава достъпът до субсидирано гориво.


"Снабдяването е осигурено, няма причина за паника и правителството поддържа таван на цените на горивата", каза ръководителят на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляш на пресконференция в четвъртък.


Подробности - тук.

Разговаряха министрите на отбраната на САЩ и България

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е имал снощи среща с българския министър на отбраната, за да се запознае лично с Драгомир Заков, съобщи прессекретарят на Пентагона Джон Кърби. В разговора са били обсъдени плановете на България за формиране на водена от България многонационална бойна група на българска територия. Остин и Заков са разговаряли за модернизация на отбраната на България, включително доставка на F-16 и подкрепа за продължаващата трансформация на българските сухопътни сили.


Двамата министри потвърдиха нарастващото двустранно стратегическо партньорство, обмениха мнения относно непредизвиканата и преднамерена война на Русия срещу Украйна, прегледаха международните усилия за оказване на помощ на украинския народ, се казва още в съобщението на Пентагона.

Големите икономики вдигат митата за Русия

Страните от групата Г-7 и ЕС ще отнемат в петък статута на Русия на "най-облагодетелствана нация" в търговските отношения заради нейното нахлуване в Украйна, казаха за "Ройтерс" няколко източника, запознати със ситуацията. Президентът Джо Байдън ще обяви плановете в Белия дом малко след 17 часа българско време.


Това позволява на САЩ и съюзници да наложат мита върху широк спектър от руски стоки, което допълнително ще засили натиска върху икономика, която вече върви към "дълбока рецесия".


Координираните действия на Вашингтон, Лондон и други съюзници се допълват от редица безпрецедентни санкции, експортен контрол и банкови ограничения, целящи да притиснат руския президент Владимир Путин да сложи край на най-голямата война в Европа след Втората световна война.


Всяка страна трябва да приложи промяната в търговския статут на Русия въз основа на собствените си национални процеси, казаха двама от източниците.


В Съединените щати премахването на статута на Русия за "постоянни нормални търговски отношения" (PNTR) ще изисква акт на Конгреса, но представителите в двете камари - и от двете големи партии - вече дадоха сигнал за подкрепата си, казаха двама официални представители.

Кандидатурата на Украйна за ЕС е изпратена за оценка

Европейските лидери не можаха да постигнат единодушие за искането на Украйна да получи бързо членство в ЕС. След първото заседание на срещата на върха във Версай, край Париж, те заявиха, че писмото, с което президентът Володимир Зеленски поиска членството след избухването на войната, ще бъде предадено на Европейската комисия за оценка, според правилата за прием на нови членове на Съюза. Оценката изисква пълен анализ на съответствието на Украйна спрямо европейските критерии и вероятно ще отнеме години.


ЕС потвърди принципната си подкрепа за Украйна и обеща политическа, икономическа и още военна помощ за страната и осъди категорично инвазията на Русия.


Подробности тук.

Русия атакува две летища в Западна Украйна

Руския съобщи, че през нощта е разрушила две летища в Западна Украйна. Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков военнито летища в украинските градове Луцк и Ивано-Франковск, които се намира североизточно и югоизточно от Лвов, вече не могат да приемат самолети.


Украинските власти съобщиха, че при атаката в Луцк са загинали четирима войници, охраняващи летището.


Конашенков каза също, че руските сили са унищожили 3213 украински военни съоръжения от началото на войната.

Орбан: ЕС няма да санкционира руските горива

Европейският съюз няма да налага санкции на руския газ или петрол, каза унгарският премиер Виктор Орбан във видео, публикувано на страницата му във "Фейсбук" от Версай, където европейските лидери в петък продължават срещата на върха на ЕС.


"Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин: няма да има санкции, които да се отнасят за газ или петрол, така че енергийните доставки на Унгария са сигурни през следващия период", заявява Орбан.

МВФ ще намали прогнозите за растежа на световната икономика

Войната в Украйна и мащабните санкции срещу Русия предизвикаха свиване на глобалната търговия и рязко повишиха цените на храните и енергията. Това ще принуди Международния валутен фонд да намали прогнозата си за глобалния растеж следващия месец, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.


Тя допълни, че безпрецедентните санкции, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна, са предизвикали рязко свиване на руската икономика и тя е изправена пред "дълбока рецесия" тази година.


МВФ няма програмни или политически отношения с Русия в този момент и офисът му в Москва не функционира. Членовете на фонда осъдиха войната, но не е имало дискусии на този етап за прекратяване на членството на Русия в организацията, припомня Ройтерс.

Сенатори призовават Байдън да разреши полските МиГ-29 за Украйна

Американски сенатори от Републиканската партия молят настоятелно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да направи обрат в позицията си и да позволи изпращане на полски изтребители МиГ на украинците, знак, че отхвърлянето на това предложение на Варшава може да се изправи пред силна съпротива на Капитолия, предаде Асошиейтед прес.


Четиридесет сенатори републиканци се подписаха под писмото на сенаторите Джони Ърнст и Мит Ромни. В него те искат от президента да отговори на молбата на украинския президент Володимир Зеленски, който през миналия уикенд каза на законодателите, че ако САЩ не могат да помогнат за забранена за полети зона, могат поне да изпратят още самолети.

"Стига приказки. Хората умират", каза Ромни на пресконференция на Капитолия. "Изпратете им самолетите, от които се нуждаят".

Сенатът одобри хуманитарна, военна и икономическа помощ за Украйна в размер от 13.6 милиарда долара.Още в сряда пакетът беше одобрен от Камарата на представителите. Белият дом приветства гласуването в Сената.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK