Двойната игра на Орбан за войната в Украйна

Двойната игра на Орбан за войната в Украйна

© ReutersМариус Драгомир е директор на Центъра за медии, данни и общество (CMDS) и гостуващ професор в Централноевропейския университет (CEU) в Будапеща. Коментарът му е предоставен ексклузивно за "Дневник" в навечерието на парламентарни избори на 3 април, важни както за страната, така и за Европа.


Няма такова нещо като украински народ и култура и Украйна може да бъде разделена между Русия и "някои държави, членки на НАТО", каза след началото на руската инвазия "експерт" по време на програма, излъчена по Pesti TV - частен телевизионен канал в Унгария.


Той се оказа по-скоро фотограф и военен инженер, отколкото експерт по геополитическите въпроси. Но за Pesti TV - телевизия, която получава солидно финансиране от унгарското правителство, за да изрича лирични слова за управляващата партия "Фидес" и нейния лидер, министър-председателя Виктор Орбан - подобна пропаганда е запазен специалитет. След нахлуването в Украйна миналия месец каналът разпространява проруска дезинформация със зашеметяващи темпове.
Идва ли краят на популизма в Източна Европа - коментар на Димитър Бечев, тук.


2022 г. може да е съдбоносна за сигурността и върховенството на закона в Европа - прогнозата на "Дневник" в началото на годината, тук.


Но Pesti TV не е сама. Подобно отразяване, поставящо под въпрос правата на украинците върху собствената им страна и насърчаващо открито руската агресия, се излъчва непрекъснато от проправителствените медии в Унгария - а те са доминираща сила в медийния пейзаж на страната.


От ранните часове на войната държавната телевизионна компания MTVA разпалва общественото мнение срещу Украйна, според анализ на Atlatszo - независима информационна агенция. Балас Немет, водещ на MTVA, намекна в публикация във Facebook миналия месец, че капитулацията и оставката на украинския президент Володимир Зеленски би било мъдро решение.


В отговор медийни експерти призоваха унгарския медиен регулатор - Националния орган за медии и информационни комуникации (NMHH) - да нареди на държавните медии да спрат излъчването на проруска пропаганда. Но като се има предвид, че регулаторът е пълен с про-Фидес настроен персонал, нищо не се случи.

Дълбоката помийна яма от пропаганда, генерирана от проправителствените медии в Унгария, е в противоречие с декларираната подкрепа на унгарското правителство за санкции срещу Русия.


За какво му е на Орбан да играе тази двойна игра - да се противопоставя на войната в публичните си изказвания, като същевременно нарежда на медиите си да хвалят Русия и да разпространяват лъжи?


Изглежда, че отговорът е двоен - електорални печалби и престорено възхищение от Орбан към Путин.


"Евроатлантически" трик за пред избирателите


Първо да вземем предвид изборите. Стратегията на Орбан да се изказва срещу руското нападение срещу Украйна, успокоява тази част от избирателите, която се страхува от по-нататъшна ескалация на конфликта. Това също така удовлетворява колегите му от ЕС, които изразиха загриженост относно завоя на изток във външната му политика, и го определя като миролюбив лидер.


Същевременно войната в Украйна беше бързо използвана от Фидес като възможност за връзки с обществеността в подготовката за унгарските избори, насрочени за 3 април. През последните седмици почти всички новинарски предавания на MTVA съобщават, че опозиционните политици искат да изпратят войски и оръжия в Украйна - идея, категорично отхвърляна от мнозинството унгарци. Само че опозиционните партии никога не са казвали такова нещо. Това беше клевета, предназначена да дискредитира.

Прокремълската кампания, провеждана от превзетите от Фидес медии, за разлика от никоя друга от основните медии в ЕС, е предназначена предимно за генериране на гласове на предстоящите парламентарни избори в Унгария.


Тя се просмуква до избирателите. Не е изненадващо, че в скорошно проучване, проведено от Pulzus Research, една четвърт от поддръжниците на Орбан описаха инвазията като "оправдана война". Орбан и неговата партия не могат да си позволят да отблъснат тези избиратели по-малко от месец преди изборния ден, което потенциално може да означава загуба на мнозинството му.


Опасността от разширяващата се медийна империя на Орбан - коментар на Мариус Драгомир за "Дневник", тук.


Но има друга по-основна причина, която предизвиква прокремълската пропаганда в медиите, подкрепящи Фидес:


Преданността на Орбан към Путин


В продължение на близо десетилетие, особено след като си върна властта на изборите през 2010 г., Орбан изгради топли отношения с Кремъл и неговия лидер. През 2014 г. унгарското правителство отпусна 12.5 млрд. евро на руската "Росатом" за реновиране на единствената атомна електроцентрала в Унгария. Русия обеща заем от 10 млрд. евро за осъществяването на проекта (който междувременно е блокиран от ЕС).


Орбан многократно е хвалел Русия за нейното "успешно нелиберално" общество и рутинно се присъединява към Путин в критикуването на Европейския съюз и НАТО.

  • Моделът за превземане на медии, изграден от Орбан в Унгария, който следва плана на Путин, доведе до това, че свързаните с "Фидес" бизнеси започнаха да контролират почти целия медиен пейзаж в страната.

  • Скорошно разследване, проведено от Direkt36 - базирана в Унгария медийна организация, - показва как комуникационният екип на министър-председателя стриктно контролира новинарския поток в Унгария. Докладът, основан на множество изтекли документи, описва как правителството използва MTI - държавната информационна агенция, - за да оформя медийния дневен ред в Унгария.


Войната в Украйна представлява тежък тест за Орбан, който прави всичко възможно, за да спечели преизбирането си, но без да плаши антивоенно настроените унгарски избиратели или да разстройва Кремъл. Във време, когато повечето от десните лидери в цяла Европа се дистанцират от Путин, Орбан се опитва да постигне труден баланс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK