За помощ и за всеки случай: европейците купуват повече консерви и "продукти за оцеляване"

За помощ и за всеки случай: европейците купуват повече консерви и "продукти за оцеляване"

© ReutersЕвропейците се запасяват с оборудване за оцеляване като спални чували и котлони за къмпинг, както и консервирана и сушена храна, отчасти за да дарят на бежанци, пристигащи от Украйна, а също и поради опасения от прекъсване на доставките и разпространение на конфликта след нападението на Русия срещу Украйна.


Продажбите на продукти като пластмасови кутии, къмпинг оборудване, батерии, акумулатори, фенерчета и соларни зарядни устройства за мобилни телефони скочиха до шест пъти през последните две седмици в шведската верига магазини Clas Ohlsson, каза говорител на компанията.


"Ясно е, че хората искат да бъдат подготвени за кризи. Най-голямото увеличение е за продуктите, които се препоръчва да имат у дома по време на криза, например радиостанции", каза той.

Продажбите на мляко на прах, тестени изделия, зърнени храни и консерви са се увеличили с до 20% през последните четири седмици, според шведския търговец на хранителни стоки Ica Gruppen. Потребителите се запасяват предимно за себе си, докато хуманитарните организации също купуват продукти за изпращане в Украйна, според директора по покупките на Ica Sweden Андреас Сбродиглига.
  • В Нидерландия Джими Бакер от доставчика Dumpstore наблюдават оживена търговия от началото на войната. "Когато избухна войната, хората купуваха одеяла за спешни случаи, спешни хранителни дажби, радиостанции и полеви печки. Миналата седмица хората наеха превозни средства и се канеха да отидат до Украйна, за да ги раздадат там", каза той.
  • В Полша, която прие повече от половината от 3-те милиона бежанци, бягащи от Украйна, веригата магазини Zabka отчете в някои региони по-високи продажби на консерви, ориз, жито за готвене и бутилирана вода поради събирането на стоки за бежанци. Хигиенните продукти като мокри кърпички, гелове, сапуни, пасти за зъби и каши също изчезват от рафтовете в Полша според веригата дрогерии Rossmann.
  • В Германия, където досега са регистрирани над 175 000 бежанци от Украйна, продажбите на продукти за къмпинг като спални чували и туристически постелки скочиха през последните две седмици в спортната верига Decathlon, каза говорител. Компанията каза, че също е дарила продукти за къмпинг на хуманитарни организации, помагащи в Украйна.
За помощ и за всеки случай: европейците купуват повече консерви и "продукти за оцеляване"

© Reuters


Германският търговец на едро Metro временно е поставил таван на количеството, което купувачите могат да закупят за определени продукти, като олио за готвене и брашно, но заяви, че не вижда причина потребителите да трупат запаси, добавяйки, че нови доставки са на път. "В момента наблюдаваме голямо търсене от нашите търговски клиенти на различни дълготрайни храни, което може да се дължи на закупуването на помощни материали, наред с други неща", каза говорител.


Германската търговска асоциация BGA предупреди миналата седмица, че войната в Украйна може да причини затруднения в търговията с храни, както и да застраши доставките на тоалетна и кухненска хартия и химически почистващи препарати.

Проблемите с транспорта се задълбочават от по-високите разходи за гориво и недостига на украински шофьори на камиони, се казва още в съобщението. Въпреки това повечето търговци на дребно са укрепили своите вериги за доставки, взели си поука от блокирането заради COVID-19, предизвикало паническо пазаруване през 2020 г. "Живеем в трудни времена, но в момента няма място за паника", каза за национално радио Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите в България.


Нидерландският търговец на дребно Ahold Delhaize заяви, че е отбелязал засилени продажби в магазините си в Чешката република поради хора, които купуват дарения за бежанци, но няма причина за безпокойство. "Нашата верига за доставки в Европа е доста стабилна в този момент и имаме достатъчно продукти за нашите клиенти на склад и при нашите доставчици", казаха от компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK