Защо петролът изведнъж поевтиня

Защо петролът изведнъж поевтиня


Цените на петролните пазари падат. В момента петролът е почти толкова евтин, колкото преди Русия да нахлуе в Украйна, посочва "Дойче веле". Войната обаче все още не е свършила. Защо тогава цената на петрола е толкова ниска?


През последните седмици петролният пазар преживя огромни сътресения. Поредният турбулентен епизод е от последните два дни: във вторник, 15 март, цената на сорта Брент се срина с 8% и достигна 97.50 долара за барел. Американският сорт WTI претърпя сходен спад. Вчера, 16 март, първоначално имаше покачване на цените, след което отново последва спад. Бързото разпродаване на петролния пазар доближи цените до нивото им преди войната. Така почти всички печалби, реализирани след руската инвазия в Украйна, бяха заличени.
Какви са причините за по-ниските цени?


На 7 март цената на сорта Брент достигна 137 долара за барел. В момента тя е с около 40 долара по-ниска. Войната обаче все още продължава. На какво се дължи тогава по-ниската цена?
Дори да има първи сигнали за успокояване на напрежението между Киев и Москва, до мирното прекратяване на конфликта ще мине още доста време. "Санкциите срещу Русия ще важат още дълго и много купувачи ще се въздържат от купуването на руски петрол", подчертава Карстен Фрич от "Комерцбанк".


Причините за поевтиняването на петрола се коренят на хиляди километри от войната в Украйна: в Иран. Ислямската република, която отстъпи първото си място в списъка с най-силно санкционираните държави на Русия, се завърна като важен играч на петролния пазар.


Според изказвания от Москва и Вашингтон санкциите срещу Русия няма да повлияят на руското партньорство с Иран по ядрените въпроси и на ядрената сделка между Иран и Запада. Така пътят за вдигане на американските санкции над Иран е свободен, а това би означавало нови доставки на петрол, обяснява още Фрич.


Фракингът е в подем, а търсенето намалява


Освен това в САЩ фракингът отново се радва на интерес. Заради ръста в цените на петрола спорният добив на шистов газ отново се изплаща. Броят на активните петролни кладенци в Съединените щати в момента е около 500. Преди пандемията е бил над 800. Американската агенция за енергийна информация очаква само през март производството на шистов петрол в САЩ да достигне над 8.7 милиона барела на ден.


Но и променените нагласи в търсенето на петрол играят важна роля. Покрай китайската политика на т.нар. нулева стойност на Ковид-19, в Китай нуждата от петрол намаля - заради строгите мерки срещу нови регионални огнища на коронавируса милионните метрополиси просто са отцепени, производството във фабриките е спряно, пристанищата са затворени.


Покрай това неизбежно възникват проблеми с веригите за доставки и ограничени възможности за продажба на стоки. А щом търсенето намалява, спада и цената.


Не се очаква нов пик на цените тази година


Ще се запазят ли по-ниските цени на петрола или да очакваме нов скок? Пазарният експерт Роберт Ретфелд обръща внимание на ниския икономически растеж в Китай. В средата на март властите в Пекин обявиха очакванията си за "5.5 процента ръст за 2022" - най-ниската стойност от три десетилетия насам. Затова Ретфелд е сигурен: "Пикът от 137 долара най-вероятно ще си остане пикът на годината."


Това би било добра новина - както за компаниите, така и за потребителите. Докато те усетят благоприятното развитие на цените на петролния пазар, може да измине известно време. Но посоката е добра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK