На живо

Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© ReutersРуската офанзива продължава с фокус върху градове като Николаев на юг, но според британското разузнаване Москва не успява да постигне въздушно превъзходство.

  • ООН обяви, че почти всеки четвърти украинец е напуснал дома си - над 3 млн. в чужбина, а другите са вътрешно разселени. Междувременно потвърдените жертви надхвърлиха 900, макар ООН да признава, че реалният брой ще се окаже много по-голям.
  • Президентът Володимир Зеленски удължи военното положение, наложено в Украйна, с месец. Той също така забрани дейността на партия на близкия до руския президент Владимир Путин Виктор Медведчук - водеща опозиционна сила в украинския парламент.
  • Зеленски освен това се обърна към парламента на Израел и отправи поредния призив за помощ за Украйна с оръжия, като направи няколо препратки към Втората световна война и Холокоста.
  • Русия потвърди, че е убит заместник-командирът на Черноморския флот при обсадата на Мариупол, югоизточна Украйна. В обсадения от четири седмици град бе съобщено и за удари по художествено училище недалеч от разрушения тази седмица драматичен театър. Украйна твърди, че в сраженията от началото на войната на 24 февруари са убити шестима генерали.
  • Появиха се още публикации, според които САЩ продължават да предлагат на Турция да предаде ракетните си комплекси С-400 на Украйна в замяна на връщането си в програмата за изтребители F-35.

"Дневник" проследи на живо събитията.
САЩ "постоянно обсъждат" с Турция С-400 на Украйна срещу връщане в програмата за F-35

Съединените щати "водят постоянни преговори с Анкара" заради отказа от ракетните комплекси С-400 и изпращането им в Киев срещу връщането на Турция в програмата за изтребители F-35, от която страната бе изключена тъкмо заради С-400.


Това казва за "Скай нюз Арабия" представител на Пентагона. По думите му, ако тя се избави от С-400 и ги изпрати на Киев. В замяна Турция ще може да се върне в програмата за F-35, ще бъдат свалени и санкциите, наложени на турската отбранителна индустрия.


Неназованият представител коментира пред телевизията ден след като източници на "Ройтерс" дадоха друга интерпретация: САЩ повдигнали темата само неформално, без конкретно предложение.


От думите на представителя следва и че Словакия ще получи системи "Пейтриът" и това ще отвори пътя да предаде своите С-300 на Украйна. Освен това "Пейтриът" ще е част от бойната група, която ще подсили източния фланг на НАТО в граничещата с Украйна Словакия.


Руски комплекси С-400 в Беларус

© Reuters

Руски комплекси С-400 в Беларус

Най-малко шест държави в Европа водят разследване за военни престъпления на Русия в Украйна. Освен Естония, Литва и Германия го правят Полша, Словакия и Швеция, съобщи украинският главен прокурор Ирина Венедиктова. "Тясно сътрудничим с тях, за да ускорим обмена на информация и доказателства," обяви Венедиктова в "Туитър".

Кабинетът призова жителите на Добрич, Варна и Бургас да са бдителни за мини в морето

Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Лили Тоушек

Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки, обяви правителствената пресслужба.


Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи, се посочва още в съобщението.


Населението в Добрич, Варна и Бургас се умолява да прояви бдителност и ако забележи подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

Зеленски поиска оръжия от Израел в реч за Холокоста и "окончателното решение"

С най-добрата в света противовъздушна отбрана Израел определено може да помогне на украинците и да спаси животи. "Изборът е ваш, братя и сестри, и след това ще трябва да живеет с отговора си, народе на Израел."


Тези думи отправи украинският президент Володимир Зеленски към израелските депутати по специална видеовръзка в платформата "Зуум". Той също така цитира бивш израелски премиер - Голда Мейр - с думите ѝ: "Искаме да живеем, но съседите ни искат да ни видят мъртви." Това е препратка между украинската съдба и историята на заобиколения от арабски държави, враждебно настроени към Израел.

С думите си за оръжията той вероятно има предвид и Железния купол, системата, която последно успя да свали повечето идващи от Газа ракети в конфликта между Израел и "Хамас" миналата година. Повече четете тук.

Паралелите с мрачната история на евреите, голяма част от които по-късно намират спасение в Израел, продължи. Руската инвазия, заяви той, е посочена на среща в Москва като "окончателното решение", но "за нас, украинския народ", "те използват отново тези думи", каза Зеленски, като има предвид "решението на еврейския въпрос", търсено от Хитлер. В случая той говори и като евреин, загубил свои предци в Холокоста.


По думите му сегашната атака е "пълномащабна война, насочена към унищожението на народа ни, унищожението на децата ни, семействата ни, държавността ни, градовете ни, културата ни и всичко, което ги прави украински."


"Затова имам правото да направя този исторически паралел. Нашите войни за оцеляване и Втората световна война."

Володимир Зеленски,
президент на Украйна


Зеленски говори пред парламента на държава, която е внимателна в подхода си към войната. Израел изразява солидарност с Украйна, но отвъд хуманитарната помощ отказва да дава оръжия заради сложните си отношения с Русия. И Израел, като Турция, се опитва да играе ролята на посредник. Преди седмици, попитан за действията на премиера Нафтали Бенет, Зеленски заяви: "Не си го представям да се увива в украинското знаме," но може би тъкмо това го прави добър посредник.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters

Още един високопоставен руски военен е убит - какво означава това

Сенаторът от Севастопол Екатерина Алтабаева е потвърдила във "ВКонтакте", че заместник-командирът на Черноморския флот Андрей Палий е загинал в Украйна. Профилът ѝ е недостъпен, тъй като няма връзка с руската платформа, и цитатът е по "Медуза".


Според нея Палий, капитан първи ранг, е загинал при "боевете за освобождение на Мариупол" (т.е. в продължаващата четири седмици обсада на града". Информацията се съобщава и от руското издание РБК, което също е недостъпно в България заради "неразрешено съдържание", както и от губернатора на Севастопол Михаил Развожаев.


От руските въоръжени сили няма потвърждение. По-рано съветникът в президентската администрация Михайло Подоляк обяви убийството на шест от (по първоначални оценки) 20 генерали на Русия в Украйна.


Кадри от разрушенията в Мариупол

© Reuters

Кадри от разрушенията в Мариупол


Данните за повечето от тях досега бяха потвърдени от западните служби.

Междувременно пред Си Ен Ен бившият ръководител на ЦРУ Дейвид Петреъс окачестви "много, много необичайно" убийството на генепали още в първите седмици. Всичко това според него означава, че командната линия е нарушена, комуникациите са заглушени от украинците и връзките са смутени дотолкова, че се налага руснаците "буквално да крадат мобилни телефони от украински цивилни", за да говорят. На по-ниските нива усещането за възможна инициатива е по-ниско. "А украинците имат много, много добри снайперисти."

Как изглежда руската офанзива според Великобритания

Обсадата на Киев се забавя, но тази в Суми и Харков на североизток, заедно с Мариупол на югоизток, е в ход. Същевременно от Крим Русия продължава на Север съм Запорожия и на северозапад към Николаев, докато опитва да увеличи в тези направления зоната си на контрол към Днипро.


Това сочи новата карта на британското министерство на отбраната, показваща и че руските сили вече са нанесли удари в района на повечето градски центоре на Украйна.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Twitter @DefenceHQ

Преговори с Путин ще донесат или мир, или риск от Трета световна война, обяви Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза за Си Ен Ен, че е готов на преговори с руския си колега Владимир Путин и само така би могла да спре започналата преди почти месец война.


Едновременно с това, ако преговорите, за които държавният глава настоява, че е готов вече две години, се провалят, според него това може да доведе до Трета световна война.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters

Потвърдените жертви надхвърлиха 900

Най-малко 902-ма са убитите цивилни в Украйна по данни от вчера в полунощ местно време. Това обяви агенцията за човешките права на ООН, като ранените според тези официални данни са 1459 души.


Данните вървят с предупреждение, че броят на убитите вероятно рязко ще се увеличи.

Зеленски удължи военното положение с месец

Украинският президент Володимир Зеленски подписа законв, с който удължи с месец извънредното положение в Украйна до 25 април.


То трябваше да изтече на 26 март. Военното положение замени извънредното, гласувано, след като Русия призна за независими двете сепаратистки "републики" в Източна Украйна на територията на част от Донецка и Луганска област. Два дни по-късно обаче Русия нападна Украйна.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters

Броят на разселените в Украйна заради войната в Русия официално надхвърли 10 млн. души днес. Това съобщи върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди. В "Туитър" той уточни, че този брой включва както избягалите от страната, така и принудените да напуснат домовете си, които обаче са останали в Украйна.


Данните по-рано днес бяха за малко под 10 млн. души, а това означава, че скоро броят им ще надхвърли една четвърт от населението на Украйна.

В окупирани и нападнати градове в Украйна започнаха протести на руските сили

Жители на украинския град Енергодар настояват да бъде освободен заместник-кметът Иван Самойдюк. По-рано кметът Дмитрий Орлов обясни, че Самойдюк е похитен от руски военни.Кадри на украински медии в "Телеграм" показват жители, излезли пред градския съвет с искане Самойдюк да бъде освободен.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит


Протести междувременно има в поне няколко други града, попаднали под руски контрол. Освен споменатата демонстрация в Херсон, украинци излязоха по улиците в Нова Каховка и Бердянск, със знамена и скандиране на лозунги като "Към дома!", "Единна Украйна" и "Слава на въоръжените сили на Украйна". Според видеоклипове в социалните мрежи няма данни за произшествия.


Нов антируски митинг в Херсон

"Херсон е Украйна", скандираха участници в митинг в овладения от Русия град северно от Крим.


Това бе първият голям град, завзет от Москва в хода на войната. От Херсон тръгна и последната офанзива на руските сили на север към Запорожия и Днипро, която може да помогне на Москва да овладее ключови позиции в посока към Централна Украйна.


САЩ предложили Турция даде своите С-400 на Украйна

Съединените щати неформално са повдигнали пред Турция въпроса за прехвърлянето на купените от Анкара зенитно-ракетни комплекси С-400 към Украйна.


За не особено вероятното развитие разказват трима запознати с въпроса източници на "Ройтерс". Не е отправено конкретно предложение, но темата е обсъдена по време на посещението на заместник-държавния секретар Уенди Шърман в Турция по-рано този месец.


Вчера българският премиер Кирил Петков увери министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в София, че София няма да даде оръжие на Украйна предвид близостта на конфликта. Това става, въпреки че Бългерия разполага със ЗРК С-300 - оборудване, с каквото украинската армия би могла да работи.

Турските власти не са коментирали нито едно предложение на САЩ по темата. Идеята засяга руски комплекси, чиято покупка от Анкара засили напрежението с Вашингтон в последните години и дори доведе до налагане на санкции върху турската отбранителна индустрия и изключване на Турция от програмата за изтребители F-35. Анкара настоява, че била принудена да избере С-400, тъй като съюзниците не предоставили оръжия при задоволителни условия (например ракети "Пейтриът").

Турски източници и анализатори казаха, че страната не би могла да приеме подобно нещо - и заради технически пречки за работата на С-40- в Украйна, и заради политически опасения от реакцията на Москва.


С-400 в Калининград

© Reuters

С-400 в Калининград

Папата: Това е безсмислена касапница и агресия срещу Украйна

"Бруталната агресия срещу Украйна за съжаление не се забавя," обяви папа Франциск пред хиляди събрали се за неделното му обръщение на площад "Св. Петър". "Това е безсмислена касапница, в която всеки ден се повтарят кланета и зверства."


Папата вече обяви, че наричаната от Русия "военна операция" инвазия в Украйна в всъщност е война и поиска тя да бъде прекратена.

Украйна твърди, че са убити 15 хил. руски военни

Убитите в хода на войната руски военни са близо 15 хил. души, твърди Украйна. Това сочат данните на генералния щаб, според които 14 700 военни са убити след 25 дни сражения.


Твърди се и че голямо количество руска военна техника е унищожена в хода на конфликта. Това включва 476 танка и над 200 самолета, а това включва изтребители, хеликоптери и дронове. Нито тези, нито вече публикуваните от Русия данни за унищожената украинска техника и убитите войници, могат да се потвърдят в условията на война.

Украинците, подкрепящи влизане в НАТО, рязко намаляват

Делът на украинците, желаещи страната им да влезе в НАТО, рязко е намалял в последните две седмици. Това сочат данни от проучването на група "Рейтинг", описано на сайта ѝ като пето общонационално за Украйна в условията на война.


Според данните респондентите, които подкрепят присъединяването към отбранителния съюз, са около 44 на сто, при 42 "за" сътрудничество с алианса, но без интеграция.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters


На сайта на "Рейтинг" не се виждат данни от всички проучвания, а само от предходното, отпреди пет дни, в което се говори за 76% подкрепа за присъединяването две седмици по-рано. Отбелязва се, че поддръжката намалява заради отказа на НАТО да обяви зона, забранена за полети, над Украйна.


"Хромадске" определя това развитие като сериозен спад на подкрепата за НАТО. Според социолозите повече хора подкрепят сътрудничеството, отколкото преди войната, за сметка на дела на онези, които не виждат смисъл в сътрудничеството с алианса.


Едновременно с това създаването на съюз за сигурност между Украйна, Полша и Великобританя се подкрепя от 61% от респондентите.

Обстрелът на Мариупол - и по море

Четири кораба на руския военноморски флот са обстрелвали Мариупол, съобщава в. "Хромадске", като се позовава на батальона "Азов".

Украйна надвива в първия етап на войната, но следва патова ситуация, сочи анализ

"Украинските сили надвиха над първоначалната руска кампания в тази война." Следва обаче опасна патова ситуация с потенциал за много жертви.


Това се казва в нов анализ на Institute for the Study of War (Институт за иследване на войната), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, разчитащ на дарения от големи оръжейни корпорации.Аргументът на американския мозъчен тръст е, че кампанията на Русия в началото цели основно да се завземат Киев, Харков и Одеса с въздушни удари и механизирани операции.


Кампанията обаче достигна кулминацията си и макар руските сили да продължат да напредват на места по бойното поле, е много малко вероятно да овладеят въпросните цели със сегашната си стратегия.


Сред изводите на мозъчния тръст:

  • сегашният застой, при който Русия пробива бавно по пътя си, може да превърне войната в патова ситуация, продължаваща седмици или месеци;
  • "малки групи руски войници" са се съсредоточили върху локални битки, вместо да водят голяма офанзива;
  • вазземането на Мариупол едва ли ще освободи войници за голямата офанзива предвид щетите, нанесени от украинците на руснаците, макар падането или принудителната капитулация да е вероятно в следващите седмици;
  • вероятно Русия е изоставила част от плановете си за обкръжаване или атака срещу Киев, а предпочита да разшири артилерийския обстрел и бомбардировките;
  • от жизненоважно значение ще е да продължи отбранителната подкрепа от Запада.

УНИЦЕФ: Обстрелът от руските военни пречи на работата

Служител на агенцията за децата на ООН УНИЦЕФ разказва, че жителите на Мариупол отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ, но постоянният обстрел прави работата на служителите на практика невъзможна. "Няма думи за да се опише" ситуацията в града, а много служители попадат в района на обстрел. В Мариупол, каквито и хуманитарни коридори да се договарят, реалността на терен "може да се окаже съвсем друга".

"Един от най-големите металургични заводи в Европа в момента се унищожава," каза украинският вътрешен министър Вадим Денисенко пред местна телевизия, предаде "Асошиейтед прес".


Денисенко има предвид "Азовстал" - водещ металургичен комбинат в Украйна, един от най-големите в Европа.Мариупол, ключов индустриален център на Украйна на брега на Азовско море, е обсаден четири седмици, а атаките по граждани - и индустриални - обекти се усилват в последните дни.


За икономическото значение на Мариупол четете тук.

Русия е поразила база с хиперзвукова ракета "Кинжал"

Руското министерство на отбраната, че отново е използвало хиперзвукови ракети от комплекса "Кинжал" над територията на Крим. Поразена е голяма база с горива на украинската армия в райна на Константиновка, Николаевска област.


Москва обяви и че са поразени 62 военни обекта на Украйна, свалени са украински вертолет и шест дрона, включително един турски "Байрактар". Тази информация не може да бъде потвърдена, но преди няколко дни комплексите "Кинжал", описани като оръжие последно поколение от руския президент Владимир Путин преди няколко години.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters

В Украйна са убити 115 деца, обяви парламентът

Убитите във войната деца са достигнали 115. Това твърди парламентът в Киев. Пострадалите деца са над 140. Това не са просто цисла, а отразяват "измеренията на скръбта и прекършените съдби на стотици украински семейства", се казва в съобщение на парламента в "Туитър".


Тези числа се разминават с днешните данни на ООН, според които убитите деца са два пъти по-малко. Върховният комисариат за правата на човека същевременно отчита, че реалният брой жертви на конфликта е значително по-голям.

НАТО носи риск на Финландия, но е и вариант за защита, обяви президентът

Влизането в НАТО може да представлява сериозен риск за ескалация за Финландия, но остава един от двата варианта за защита на страната предвид войната в Украйна и близостта на Русия.


Това обяви финландският президент Сали Ниинистьо. Алтернативата, по думите му, е задълбочаването на военното сътрудничество със Съединените щати и съседна Швеция.


Финландия е неутрална, но за пръв път мнозинство респонденти в представително проучване казват, че страната трябва да стане част от НАТО. Това е държавата с най-дълга граница с Русия в ЕС - 1340 км.


Ниинистьо обяви миналата седмица, че Хелзинки ще направи преглед на въпрос, с предимствата и рисковете му, за да бъде взето решение.


Въпросът, казва влиятелният във външната политика държавен глава за "Файненшъл таймс", е да се вземе решение за промяна, "а не да се продължава така". И двете възможности ще "подобрят" сигурността на Финландия, смята той.

Русия предупреди отново Финландия и Швеция след началото на войната да не влизат в НАТО, защото в противен случай ще има тежки последици. Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц даде сигнал, че Германия би приветствала желанието на Финландия да се присъедини към Алианса.

"Разбирам много добре, че с присъединяването към НАТО може да изглежда, сякаш се е свършило с тревогите ни. Но всички варианти включват рискове, които трябва да признаем. В момента най-големият риск е от ескалация в Европа."

Саули Ниинистьо,
президент на Финландия


В момента правителството изготвя "бяла книга" за възможностите за сигурността на Финландия, а парламентът трябва да вземе решение в следващите месеци.


Междувременно Финландия ще укрепи още повече отбраната си. Страната все още има редовна служба, а с 5.5 млн. души и в момента армията ѝ даброява 280 хил. военни.


Финландският президент Саули Ниинистьо

© Reuters

Финландският президент Саули Ниинистьо

Путин и Зеленски ще трябва да се намесят в преговорите, обяви Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че позициите по основни въпроси на Русия и Украйна са се сближили, но някои от тях могат да се решат само от президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски.


В интервю за "Хюриет" той казва, че ако Киев и Москва не направят крачка назад от достигнатите досега позиции, има надежда за прекратяване на огъня.


Едновременно с това "има отворени канали между лидерите" и "това сега е известно", каза първият дипломат на Турция, чиято страна влезе в ролята на посредник за изход от конфликта. Чавушоглу посети Москваи Киев миналата седмица в опит да обсъди сближаване на позиции, докато се състояха няколко кръга преговори.

Зеленски все пак ще говори в парламента на Израел

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи видееобръщение пред израелските депутати днес след разногласия с ръководството на кнесета дали това може да стане, докато законодателният орган е във ваканция.


Решението, заради почивката и ремонта в сградата, бе това да стане със специално обаждане през платформата Zoom. Думите му ще бъдат излъчени и на голям екран на площат в Тел Авив.

В израелски медии се появиха твърдения, че в речта на Зеленски - който е евреин - се очакват паралели с времето на нацистка Германия. Това не би било изненада, тъй като украинският лидер замисля обръщенията си пред депутатите във всяка държава съобразно помощта, която очаква от нея. От Германия той поиска в четвъртък да спре да разчита на бизнес отношенията с Русия и предупреди, че войната е издигнала нова стена в Европа, както и че Берлин не е научил уроците на историята, въпреки че повтаря "никога повече".

Едновременно с това Израел е сред държавите в деликатна позиция, оказващи подкрепа на Украйна, но избягващи да осъдят решително Русия и да въведат санкции. Една от причините е нуждата от продължаващо сътрудничество с Русия в Сирия, където Мосва мълчаливо приема израелските удари по цели на "Хизбула" и Иран. Освен това и в Русия - както и в Украйна - има стотици хиляди евреи, някои от които може да емигрират (да извършат т. нар. алия) в Израел, ако конфликтът продължи дълго.

Китай обяви, че е на "правилната страна на историята" за войната в Украйна

"Времето ще покаже, че китайската позиция е на правилната страна на историята." С тези думи външният министър Ван И определи вчера отношението на Пекин към конфликта. По думите на Ван подходът на Китай е "обективен и справедлив", а азиатският гигант няма да се поддаде на външен натиск.


По думите на Ван Китай винаги е бил сила за мир и е осъждал всяка война, но няма да приеме безпочвени обвинения (вероятно се имат предвид твърденията на Съединените щати, че Русия поискала военна помощ).


Китай не осъжда руската война в Украйна и не налага санкции, но не оказва и подкрепа, а някои компании ограничиха дейността си в Русия. Пекин е в сложна позиция, тъй като няма интерес от войната, по възприема Москва като съюзник за сдържане на Вашингтон.


За в. "Сънди Таймс" Джонсън заявява днес, че подкрепата за Русия е като да избереш грешната страна във Втората светомна война. Според него обаче Пекин вече размисля за неутралната си позиция.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters

Австралия обяви нови санкции за Русия

Австралия ще забрани износа на алуминиев оксид и боксит, който ще ограничи капацитета ѝ да произвежда алуминий - критично важен за Москва. Русия разчита на Австралия за 20% от алуминиевия си оксид.


Освен това Украйна ще получи още 21 млн. долара военна помощ и 30 млн. хуманитарна за защита на жени, деца, възрастни и хора в затруднено положение.

Съобщения за нова атака срещу цивилен обект

Мариуполският градски съвет обяви, че Русия е бомбардирала художествено училище, в което са се укривали 400 жители към момента на атаката. В "Телеграм" съветът съобщи, че жени, деца и възрастни "все още са под развалините".


Предстои информацията да бъде проверена, но впоследствие данните за бомбардировките на Донецкия областен драматичен театър в Мариупол бяха потвърдени. Снощи украинският президент Володимир Зеленски обяви, че обсадата на Мариупол ще "влезе в историята на отговорните за военни престъпления".


"Да направите това срещу мирен град, е тероризъм, който ще се помни векове наред."

Володимир Зеленски,
президент на Украйна


Русия отрича да бомбардира цивилни цели.

Великобритания: Русия не успява да овладее небето на Украйна

Русия не успява да овладее контрола над украинското въздушно пространство. Това съобщи британското външно министерство, според което Москва "не успява да овладее въздуха", макар това да беше "една от основните руски цели за началните дни на конфликта".


Продължаващият неуспех сериозно е ограничил оперативния напредък на руските сили, продължава министерството, цитирано от Би Би Си.


По-късно в министерството публикува в "Туитър" и ежедневните си данни, според които Русия ще продължи с мощните атаки срещу градските центрове, докато "се опитва да ограничи вече сериозните си загуби".


"Руските сили продължават да ображдат много градове в Източна Украйна", но напредъкът им е "ограничен", а вместо това продължава безразборната стрелба в градски райони.


Киев

© Reuters

Киев

Сирийци: Готови сме да се сражаваме за Путин, но чакаме инструкции

Някои сирийски паравоенни бойци казват, че са готови да се разположат в Украйна, за да се сражават за Русия, но все още не са получили инструкции да отидат. Това казват пред "Ройтерс" двама от командирите им.


Набил Абдала, командир на Силите за национална отбрана, казва, че е готов да използва опита в сраженията в градска среда от сирийската война. "След като получим инструкции от сирийското и руското ръководство, ще водим тази праведна война", казва Абдала на 14 март. Малко преди това руският президент Владимир Путин даде зелена светлина за 16 хил. доброволци от Близкия изток да бъдат разположени в Украйна.


"Не се страхуваме от тази война и сме готови за нея, след като дойдат инструкции да отидем и да се присъединим. Ще им покажем нещо, което никога не са виждали... Ще водим улични войни и (прилагаме) тактики, които придобихме по време на битките си и разгромихме терористите в Сирия."

Набил Абдала,
Сили за национална отбрана

Въпросните сили за отбрана бяха част от милиции, подкрепящи президента Башар ал Асад в началото на войната. С подкрепата на Русия, която открито влезе в сирийската война през 2015 г., те завзеха някои от районите в ръцете на бунтовниците. Според експерти по сирийските въпроси силите сега наброяват десетки хиляди.

Властите в Мариупол говорят за хиляди отвлечени жители

Хиляди жители на югоизточния украински град Мариупол са отведени в Русия в последната седмица. Това твърди Мариуполският градски съвет след дни на съобщения за пренесли се по улиците на града сблъсъци с военните на Русия.


Мариупол е един от най-тежко бомбардираните градове от началото на войната и е вече 4 седмици под обсада. Според градската управа уличните битки затрудняват усилията да се извадят стотици намиращи се все още в мазето на Донецкия областен драматичен театър, който Русия бомбардира тази седмица.


Останалото от театъра в Мариупол

© Reuters

Останалото от театъра в Мариупол

ООН обяви 847 потвърдени жертви

Най-малко 847 са убитите цивилни в конфликта в Украйна. Това сочат данни на Върховния комисариат на ООН за правата на човека. Сред тях са 64 деца (повече - според властите в Киев). Пострадалите са 1399 души, сред тях 78 деца, основно в резултат на обстрел и бомбардировки.


Известно е, че тези данни са предварителни и че истинският брой (по признание и на самата организация) е "много по-голям.

Зеленски забрани партията на близък на Путин - втора сила в парламента

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в новото си среднощно обръщение, че Съветът за национална сигурност и отбрана ограничава дейността на 11 политически партии.


След тях е "Опозиционна планформа - за живота" на Виктор Медведчук, смятан за един от най-близките хора на Путин в Украйна и кръстник на най-малката му дъщеря.


Освен нея в списъка има няколко леви партии, Партията на шариата и други. Мотивите, изтъкнати от Зеленски, са че съветът отчел "пълномащабната война и връзките на някои политически структури с тази държава (Русия - бел. ред.)". Затова дейността им се ограничава за времето на военното положение.


Това не е първото действие на украинските власти срещу Медведчук - още преди войната негови медии бяха закрити, а това предизвика гневна реакция в Москва.


Виктор Медведчук

© Reuters

Виктор Медведчук

Украйна създаде лагери за военнопленници

В Украйна вече има лагери за военнопленници три седмици и половина след началото на руската инвазия. Това обяви главният прокурор на страната Ирина Венедиктова. По думите ѝ така страната се съобразява с Женевската конвенция, а грижи за военнопленниците се полагат почти на нивото като за "наштие момчета".


Най-малко 562-ма руски военни са в плен, заяви вчера и вицепремиерът Ирина Верешчук, като добави, че данните са непълни и е по-вероятно появилите се по-рано за сведения за до 1000 взети в плен да са по-близки до действителността.

Всеки четвърти в Украйна е напуснал дома си

Над 6.5 млн. души в Украйна са били принудени да напуснат домовете си и да се преместят на други места в страната поради избухването на войната до момента. Това е оценката в нов доклад, публикуван от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и цитиран от "Асошиейтед прес".


Ако към това се добавят 3.3 млн. вече избягали от Украйна, страната с население 44 млн. души, делът на разселените е почти една четвърт от всички.


Войната, ден 25: Зам.-командирът на Черноморския флот на Русия е убит

© Reuters


Други 12 млн. не могат да напуснат пряко засегнатите райони поради риск за сигурността. Фактор са и разрушените пътища и мостове или невъзможността да получат информация къде ще са в безопасност. Вчера кореспондент на телевизия "Украйна 24" заяви от Харков в областта са останали предимно хора, които нямат възможност да напуснат, и такива, които им оказват съдействие с хуманитарна или друга помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK