Председателят на парламента и посланиците на страните от ЕС критикуваха депутат от "Възраждане"

Никола Минчев, председател на Народното събрание

© Юлия Лазарова

Никола Минчев, председател на Народното събраниеС публикации във "Фейсбук" първо председателят на парламента Никола Минчев, а след това и всички посланици на страните от ЕС в България критикуваха остро пост на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева от 18 март.


С публикация в профила на Народното събрание във "Фейсбук" Минчев определи изяви на депутат като "недостойни и недопустими" и посочва, че според чл. 29 на Виенската конвенция "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите". От съобщението на Минчев в социалната мрежа не се разбира към кой народен представител е адресирана критиката му, но според информация на "Дневник" посланието е към депутата от "Възраждане" Елена Гунчева.


На 18 март тя написа в своя профил: "Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет", ако управляващите решат да изпратят военна помощ на Украйна. В текста на Гунчева има две съществени неточности: правителството отказва военна подкрепа за Украйна и цитираните от депутата на "Възраждане" оръжия се наричат "високоточни", а не "високоточкови".
"Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", пише още Елена Гунчева, имайки вероятно предвид, че има готовност да посочи какъв е адресът в София на посолството на САЩ с посланик Херо Мустафа."По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас, заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо", отговаря председателят на парламента Никола Минчев.


Няколко часа по-късно на страницата във Facebook на посолството на Франция в страната се появи пост от името на всички посланици от страните от ЕС в страната. В него се казва: "Ние, посланиците на държавите членки на ЕС, приветстваме изявлението на г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества."Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK