С разпри откъде ще дойдат парите депутатите приеха здравното осигуряване за бежанците

С разпри откъде ще дойдат парите депутатите приеха здравното осигуряване за бежанците

© Георги КожухаровНад два часа депутатите спориха по законопроекта на коалицията - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" - с публични средства да се покриват здравните осигуровки на бежанците от Украйна, получили статут на временна закрила. Критиките на опозицията бяха основно, че в законопроекта не е посочено какви средства прогнозира мнозинството, че ще са необходими за здравните грижи за бягащите от войната.


По традиция изказванията в зала далеч надхвърлиха мащаба на законопроекта и народните представители инвестираха значително време, за да се атакуват за принципните им позиции за войната на Русия в Украйна, управление на евросредства, инфлацията. В крайна сметка законопроектът бе приет на първо четене в пленарната зала с гласовете на управляващата коалиция и ГЕРБ - СДС, ДПС се въздържа от подкрепа, а "Възраждане" бе против.


Депутатът от ДПС Хасан Адемов критикува, че в законопроекта не е посочено върху каква сума се очаква да бъдат осигурявани бежанците от държавата, нито има прогноза какви се очаква да бъдат разходите за лечението им. "Консултирайте ги с бюджетна комисия, определете ресурс", поиска Адемов.
"Можем да направим най-добрия законопроект, да го съгласуваме с всички, но да се окаже закъснял", отговори му председателят на здравната комисия Антон Тонев от "Продължаваме промяната". "Повече от месец в България има бежанци, за които държавата я няма. За логистиката разчита на общините и доброволците", атакува Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС и посочи, че законопроектът е закъснял.


"Искате да превърнете Народното събрание в гумен печат, без да знаете откъде ще дойде финансирането и колко ще е", каза още депутатът от партията на Бойко Борисов. "От девет кладенеца вода се вадят, за да се удави това предложение", отговори му депутатът от "БСП за България" Георги Михайлов.


Тука сте застанали да давате военна помощ, ама вие хуманитарна не искате да дадете.


Георги Михайлов,

депутат


Коментарът от депутата на "БСП за България" доведе до атака от ГЕРБ - СДС. Костадин Ангелов обвини социалистите, които в декларацията на парламента срещу войната на Русия в Украйна не подкрепиха частта със санкциите срещу Русия. "Дайте да дадем, другари! Но откъде да вземем", попита отново Ангелов.


Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обясни средствата за здравните грижи за бежанците от Украйна ще дойдат от преструктурирането на действащи европейски програми:

  • 30 млн. лв. от "Региони в растеж"
  • 50 млн. лв. от "Добро управление"
  • 42 млн. лв. от "Развитие на човешките ресурси"
Допълни, че се очакват и нови европейски средства, насочени изрично към държавите, които приемат бежанци от Украйна.


"Възраждане" обяви, че между четенията ще внесе промени, с които държавата да плаща здравните осигуровки на всички бежанци и българи, които не са здравно осигурени. Повтори и познатата си теза, че част от бягащите от войната на Русия в Украйна били богати.


Какво предвиждат управляващите за здравните грижи за бежанците четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK