"Газ срещу рубли" се оказа схема за защита на една банка от санкции

"Газ срещу рубли" се оказа схема за защита на една банка от санкции

© ReutersРеакцията на пазара на обявения от Русия механизъм показва, че на практика европейските клиенти най-много да се наложи да си сменят валутните дилъри, като се прехвърлят в "Газпромбанк". А тя и без това нарочно е оставена извън санкциите, за да продължава енергийната търговия."


Това коментира още снощи Файсал Ислам, иконмическият редактор на Би Би Си, по повод влезлият в сила днес от полунощ указ на президента Владимир Путин. С него се нарежда всички плащания за руски газ от "неприятелски държави" (наложилите санкции на Русия - бел.ред.) да стават единствено в рубли и единствено през банката на "Газпром".


Само че много от клиентите и сега плащат там, а описаният механизъм означава, че за тях нищо не се променя - просто банката обръща преведените евро и долари в рубли и ги прехвърля в Русия. Компаниите от чужбина няма да се налага и да търсят рубли, за да се разплащат.
Още по темата в "Дневник":


Руски газ в рубли? Някой друг път - защо заканата на Путин не може да се изпълни
Путин подписа указ за плащане на газа в рубли


В крайна сметка мнозина от анализаторите стигнаха до заключение, че зад гръмката закана на Путин за "газ срещу рубли" се крие само опит да бъде защитена от санкциониране "Газпромбанк". Поне докато Европа не се е разделила с руския газ.


"Това беше чисто пропагандно и некомпетентно изявление", коментира днес енергийният анализатор Михаил Крутихин. Според него сега през руснаците от Кремъл могат да кажат, че са накарали чужденците да им плащат в рубли, "но това е лицемерие, защото всичко си остава постарому - малко е унизително, но какво да се прави".

За европейците изобщо нищо не се променя в схемата за плащане на газ, казва и Марсел Салихов, директор на икономическото направление на Института по енергетика и финанси към Висшето училище по икономика на Националния изследователски университет. Европейските компании ще продължат да прехвърлят пари в евро (тоест всички съществуващи договори няма да бъдат нарушени и няма да се налага да се пренаписват - европейците говориха за недопустимостта на това), а "Газпромбанк" ще промени валутата в рубли и ще ги прехвърли на "Газпром".


В случай на кризисни ситуации в постановлението дори се запазва възможността за маневра - на правителствена комисия, председателствана от премиера Михаил Мишустин, се дава право да издава разрешения на купувачи за сделки, без да се съобразява с постановлението.


Сутринта говорителят на Кремъл заяви, че Русия няма да изключва доставки на газ към Европа от днес, защото първите плащания, които иска в рубли, се падат през втората половина на април и май. Дмитрий Песков настоя, че указът на Путин е необратим и рублата е най-предпочитаната и сигурна валута за Русия в момента.


"Газ срещу рубли" се оказа схема за защита на една банка от санкции

© Reuters


Файсл Ислам от Би Би Си обяснява, че Кремъл се е опитал да драматизира ситуацията, но веднага е получил категоричен отказ от Европа, цените са останали високи, но не са се изстреляли в космоса, а Путин може да продължи да изглежда неотстъпчив по руската телевизия. Освен това Европа може да си позволи твърда позиция, защото отоплителният сезон приключи и има подготвени контрамерки дори за спиране на руския газ през пролетта и лятото.


Предложената от Владимир Путин схема за плащане на руски газ в рубли се оказа по-скоро политическа, отколкото икономическа, пишат и руски либерални издания, базирани в чужбина. След седмица на поддържане на интригата и (вероятно) безсънни нощи на служители на Газпром, правителството и Централната банка подписаният от Путин указ не променя нищо за европейските купувачи - те ще продължат да плащат в евро, а всички манипулации с рубли на изхода ще се извършват от Газпромбанк.


За рублата и руската икономика подобна схема също няма да промени нищо - но ще даде възможност на Кремъл да обяви на руснаците икономическата победа над Европа. Но има един потенциално важен ефект за икономиката - ако Европа се съгласи с новата схема (а изглежда, че може да бъде получено такова съгласие и от тези, които не изполват "Газпромбанк"), Москва ще получи надеждна банка, здраво защитена от всякакви санкции.


За рублата и руския пазар на практика няма разлика между сегашната схема и новата, казва за изданието The Bell София Донец, главен икономист в Renaissance Capital за Русия и ОНД. Веднага след началото на "специалната операция" правителството вече задължи износителите да продават 80% от валутните приходи на фондовата борса, за да облекчи натиска върху рублата. Но новата схема дори не означава увеличаване на този дял за Газпром до 100%. Обяснението е, че се регулира само търговията с "неприятелски" страни, а сред първите 5 европейски купувачи на руски газ е Турция, която е не е въвеждала санкции.


В допълнение, част от постъпленията в рубли на "Газпром" във всеки случай ще трябва да бъдат конвертирани обратно в евро. "Ограниченията за задължителна продажба на валутните приходи на износителите вече са определени на 80%, а не на 100%, тъй като компаниите износители имат свои собствени външни валутни разходи.

Според София Голодец новата схема предвижда и за двете страни намаляване на рисковете от санкции и от замразяване на средства. "За Русия това се постига с факта, че платежният агент е "Газпромбанк", купуващ на Московска борса, които са изцяло в руската платежна юрисдикция. А за нерезиденти изрично е предвидена клауза, че въпросните нови "К" сметки не могат да бъдат блокирани и замразени". Ако европейците все пак се съгласят с новата схема, "Газпромбанк" ще получи почти железобетонна защита от бъдещи санкции - не само европейски, но и американски. Досега само Обединеното кралство е наложило санкции на банката.


Изключването на "Газпромбанк" от списъците със санкции може да й даде възможност да се превърне в проводник на руските бизнес отношения с външния свят, казаха експерти по санкциите, интервюирани от "Уолстрийт джърнъл". "Същият канал ще бъде отворен и за други плащания. Опитът на Иран и Венецуела показва, че банките могат да извършват транзакции по такъв начин, че ще бъде почти невъзможно да установят крайните им бенефициенти ", каза пред изданието Кари Стейнбуер, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK