Истински ли са труповете в Буча: проверка на фактите

Импровизирани гробове в Була, за които местните твърдят, че са на хора, застреляни от руската армия.

© Reuters

Импровизирани гробове в Була, за които местните твърдят, че са на хора, застреляни от руската армия.Докато светът немее пред ужасяващите кадри от Буча, в Русия твърдят, че всичко било инсценировка - труповете не били истински, някои от тях дори мърдали. Проверка на фактите от "Дойче веле" показва: това е лъжа.


Ужасяващите кадри се разпространяват от края на изминалата седмица: улици в град Буча, близо до Киев, са осеяни с трупове. Жертвите не носят униформи, а някои от тях са с вързани ръце. След като на 2 април беше публикуван снимков и видеоматериал на украинската армия, журналисти от цял свят също отразиха зверствата в Буча.


В същото време в социалните мрежи се разпространява разпалваното от Русия скандално обвинение, че всичко е просто инсценирано. В Telegram руското Министерство на отбраната пише, че видеоклиповете от Буча са "инсценировка и провокация". Руското посолство в Германия се присъединява към това твърдение и заявява, че снимките и видеоклиповете от Буча са "поредната постановка на киевския режим за пред западните медии". А говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова дори е убедена, че САЩ и НАТО са "поръчали" записите, за да хвърлят вината върху Русия.


"Единият труп мърда ръката си, а другият се изправя"
Нито една от руските институции обаче не предоставя доказателства за тези твърдения. А проруски профили в социалните мрежи развиват следната теория: труповете изобщо не са истински, това са актьори, всичко е една голяма лъжа. За "доказателство" служи един видеоклип от Буча, за който потребител твърди, че "трупът вдясно мърда ръката си". А друг пише саркастично: "Трупове по улиците... Но почакайте, един от тях вдига ръката си. А друг изведнъж се изправя. Какво се случва тук в действителност?".


Само че във въпросното видео нито се вижда труп, който да вдига ръката си, нито пък някой внезапно се изправя. Проверихме и двете твърдения и открихме мястото, на което е заснет видеоклипът. Това е улица "Яблунска" в южната част на град Буча. На кадри от Google Streetview от 2015 година някои сгради от видеоклипа могат да бъдат разпознати, макар че оттогава насам там очевидно са били издигнати още постройки. Конвоят, от който е заснет видеоклипът, се е движил на североизток.


Кадър от видеоклипа от Буча: как една капка дъжд се превърна в "труп, който мърда ръката си"

Кадър от видеоклипа от Буча: как една капка дъжд се превърна в "труп, който мърда ръката си"


В първото от цитираните по-горе твърдения за видеото се казва, че един от труповете вдига ръката си. Има се предвид едно от телата в дясната част на улицата, по която се движи конвоят. На пръв поглед действително сякаш нещо помръдва, когато автомобилът се приближава към тялото. Но това не е ръката му.


Извършеният от нас видеоанализ показва, че става дума за един вид зрителна измама, породена от капка дъжд на предното стъкло на автомобила, от който е заснето видеото. Именно тази капка, която вятърът плъзга нагоре по стъклото, създава впечатлението за някакво движение. В друга версия на клипа с по-добра резолюция ясно се вижда, че това е капка вода, а не мърдаща ръка.


Второто твърдение се отнася до друго тяло, покрай което преминава автомобилът от конвоя. Твърди се, че в огледалото за обратно виждане може за миг да се види как трупът се изправя, след като конвоят го подминава. Но и това не отговаря на истината. Нашият видеоанализ установи, че тялото продължава да лежи на земята, без да помръдва. Външните огледала за обратно виждане обикновено са изкривени, поради което зрителното поле също изглежда изкривено. Това, в комбинация с движението на превозното средство и на самата камера, обяснява защо се създава това впечатление. Забавено възпроизвеждане на видеото показва, че и в отражението на огледалото за обратно виждане тялото продължава да лежи на земята.


Истински ли са труповете в Буча: проверка на фактите


Разследване на "Ню Йорк Таймс" разкрива и това: сателитни снимки на американската компания "Maxar" показват, че труповете са лежали на улица "Яблунска" още на 19 март, а някои от тях дори по-рано - от 11 март насам. При сравнение на сателитните снимки от 19 март и разпространения на 2 април видеоклип става ясно, че и в двата случая телата лежат на абсолютно същите места по улицата. Така тези изображения опровергават руските твърдения, че труповете са се появили в Буча едва след изтеглянето на руската армия на 30 март.


Не е за първи път


Това не е първият случай от войната в Украйна, в който руските власти отричат предполагаеми военни престъпления, окачествявайки доказателствата за тях като фалшиви. Така например нападението срещу родилната клиника в Мариупол беше определено като "постановка" от постоянния представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН, както и от други представители на режима в Москва.


При това нападението в Мариупол е подробно документирано, а руското правителство така и не представи доказателства за твърденията, че ставало дума за инсценировка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK