"Първо убиха мъжа ми, а после ме изнасилиха многократно": свидетелства от Украйна

"Първо убиха мъжа ми, а после ме изнасилиха многократно": свидетелства от Украйна

© ReutersОчевидци описват жестокостите на руската армия в предградията на Киев. "Дойче веле" описва разказите им как руски войници безразборно са екзекутирали беззащитни местни хора и са изнасилвали жени.


Татяна изглежда изтощена. Във видеоразговор с германската обществено-правна медия rbb 46-годишната жена разказва за ужаса, който е преживяла, когато руски войници са екзекутирали мъжа ѝ. Татяна се намира някъде в Западна Украйна, но не иска да каже къде точно, защото се страхува.


Преди началото на войната Татяна и съпругът ѝ Юри живеели в Киев заедно със своята 10-годишна дъщеря Алина. Когато Русия напада Украйна в края на февруари, тримата решават да напуснат столицата. Семейството взима 81-годишната баба Олга и потегля към село Богдановка, на 40 километра североизточно от Киев. Преди няколко години там те си построили дача.
"Тогава застреляха съпруга ми"
На 3 март руските войски влизат в Богдановка. "Войниците беснееха и стреляха напосоки. Обикаляха от къща на къща, искаха алкохол и грабеха", разказва Татяна. На 9 март руските войници стигат и до тяхната дача. Часът е 21:30, когато започват да стрелят срещу прозореца на кухнята. "Крещяхме, че не сме въоръжени, че в дачата има деца. Тогава ни накараха да отворим вратата", спомня си Татяна.


Двама войници с картечници нахлуват в къщата. Те нареждат на семейството да влезе в помпена шахта с дълбочина два метра. Бабата е твърде възрастна и не успява. Войниците я оставят в къщата и не ѝ обръщат повече внимание. Но Татяна, Юри и дъщеря им са принудени да слязат в шахтата. "След това поискаха цигари. Съпругът ми отговори, че самият той не е пушил от четири дни. Тогава един от войниците заповяда: "Довърши го!". И застреляха съпруга ми първо в ръката, а след това в главата."


Истински ли са труповете в Буча - тук.


Преди Буча: три истории на хора, успели да се спасят - тук.


Юри кърви силно, но войниците затварят шахтата, оставяйки семейството в нея, и влизат в къщата. Тримата остават в шахтата часове наред, докато войниците тършуват в имота. Към 02:30 Юри умира.


Има още много подобни истории


Когато най-после Татяна и Алина успяват да се измъкнат от шахтата, войниците вече са си тръгнали. Бабата е непокътната, а един съсед им се притичва на помощ. В неговата къща те срещат други жертви. Една от тях е Наталия. Нейният мъж е убит, след като войниците намерили камуфлажно яке в автомобила му. Тя разказва: "Руските войници ми казаха, че са убили мъжа ми, защото бил нацист." Наталия е изнасилена многократно, докато четиригодишният ѝ син плаче в съседната стая.


На 10 март жените решават да напуснат Богдановка с кола. "Виждахме понякога знаци, предупреждаващи за мини. Но ние въпреки това поехме по пътя. Просто искахме да се измъкнем от този ад", спомня си Татяна. Главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова обяви, че е започнато разследване по случая на Наталия - за убийство и изнасилване.


Насилието над цивилни е военно престъпление


Преди броени дни организацията Human Rights Watch публикува няколко свидетелства на очевидци за екзекуции на цивилни граждани и изнасилвания. И екипът на rbb24 е разговарял с очевидци. В Берлин журналистите се срещат с бежанец от Ирпин, който е станал свидетел на убийства на цивилни украинци. "На сутерена на девететажна сграда имаше магазин. Руските войници разбиха вратата и искаха да разграбят хранителните стоки. Но тогава чуха глас от мазето", спомня си Юсуф. "Окупаторите влязоха и измъкнаха осем-девет души. И веднага разстреляха всички."


Ако всички тези истории се потвърдят от независим източник, ще се докаже, че става въпрос за военни престъпления, казва преподавателят по международно право и международно наказателно право Кай Амбос. Амбос е съдия в Хага - в извънредния наказателен трибунал за Югославските войни. "В случаите, когато цивилните стават жертви на насилие, било то убийство, жестоко отношение или сексуално престъпление, налице е нарушение на основния принцип за защита на цивилното население и съответно - извършване на военни престъпления", казва експертът по международно право.


Още в първите седмици на войната се видя, че руската армия не щади цивилната инфраструктура, включително болници и театри, подчертава историкът Зьонке Найцел от Университета в Потсдам. "На всички беше ясно, че с действията на руските войски, с обстрелите на градовете вече е премината една определена граница", казва историкът.


Извършила ли е Русия престъпления срещу човечеството?


За момента експертите не са категорични дали могат да се повдигнат обвинения и за престъпления срещу човечеството. Това изисква системно нарушаване на човешките права. "Ще трябва да обвиним руското правителство, че води война не само с цел да завладее или цяла Украйна, или поне Източна Украйна. Ще трябва да го обвиним и в престъпления срещу човечеството чрез политика на систематично нарушаване на човешките права. Разбира се, това е много трудно за доказване", казва Амбос.


Служителите на Amnesty International сега събират доказателства за военни престъпления на място и ги документират за наказателно преследване пред Международния наказателен съд в Хага. Сред тях може да попадне и случаят с убийството на Юри. Татяна и дъщеря ѝ все още са в Западна Украйна, но се надяват да стигнат отново до Богдановка, за да погребат своя съпруг и баща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK