Войната и инфлацията – какво да се прави

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Отказ от зелената сделка и тотална подкрепа на Украйна.
  Всичко друго е губене на време.

 2. 2 Профил на antizombietrolls
  antizombietrolls
  Рейтинг: 98 Любопитно

  Точно по темата. Прогнози на самите европейци:

  "Един самун хляб в Европа скоро ще струва 10 евро - тоест малко по-малко от хиляда рубли. Подобни прогнози вече се изказват от европейските медии, описвайки катастрофалната инфлация, която обхвана ЕС в резултат на търговските ограничения с Русия. Кои стоки са основно засегнати от увеличението на цените, до каква степен - и какво ще се случи след това?

  Ръстът на потребителските цени в Европа придоби общ и лавинообразен характер. Повечето от правителствата на страните-членки на ЕС обясняват на населението причините за случващото се с думите „заради нахлуването на Русия на територията на Украйна“. Всъщност анализът на развитието на икономиките на Европейския съюз и на Великобритания, която се отдели от него, показва, че “нахлуването“ не е нищо повече от параван, зад който европейските стратези се опитват да скрият собствените си грешни изчисления. В резултат на илюзорните изчисления на политиците, в момента икономиката на ЕС преживява провали, които причиняват хаос." https://t.ly/GaBP

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Освен подкрепа на най-засегнатите и във валутен борд всъщност България почти нищо не може да направи с инфлация, основно привнесена отвън. Това е положението. Надеждата е бързо приключване на войната, а всякакви прогнози в подобен момент са напълно измислени.

 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Цитат:
  войната в Украйна глобалната инфлация ще се ускори поне с 2.5 процентни пункта

  ----------
  Абсолютни глупости!

  Инфлацията е заради напечатаните ТРИЛИОНИ покрай истерията с короната.
  Туй го говореха и пеленачетата по време на печатането - т.е. преди две години - че ще има значителна инфлация.

 5. 5 Профил на antizombietrolls
  antizombietrolls
  Рейтинг: 98 Любопитно

  Отказ от зелената сделка и тотална подкрепа на Украйна.Всичко друго е губене на време.
  —цитат от коментар 1 на Скелета


  Тотална подкрепа на Украйна, да продължи войната, само означава, че суровините(включително и храните) ще продължават да стават кът, оттам и цените ще продължават да хвърчат към небето.

 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  "....която се движи от външни фактори, но може да се стреми да преодолява негативите от нея - и най-вече да запазва покупателната способност на домакинствата."

  Инфлацията у нас въобще не е само благодарение на външни фактори, а 'запазването на покупателната способност на домакинствата' си е чист соц. популизъм.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Цитат:войната в Украйна глобалната инфлация ще се ускори поне с 2.5 процентни пункта----------Абсолютни глупости!Инфлацията е заради напечатаните ТРИЛИОНИ покрай истерията с короната.Туй го говореха и пеленачетата по време на печатането - т.е. преди две години - че ще има значителна инфлация.
  —цитат от коментар 4 на Аскет


  +++++
  В голяма степен - да.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  И днес да спре войната санкциите остават

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2966 Весело

  Инвестирайте в тоалетна хартия !

  Че при това печатане и хартията ще поскъпне ...

 10. 10 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Отказ от зелената сделка и тотална подкрепа на Украйна.Всичко друго е губене на време.
  —цитат от коментар 1 на Скелета


  Зелената сделка е точно за да се намали потреблението на въглеводороди. Т.е. трябва да е забързване на програмите по зелената сделка и тотална подкрепа на Украйна.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#8] от "дериб

  Все пак малко повече може да се прогнозира и евентуално противодейства, при война си е направо руска рулетка, повтарям - руска.

 12. 12 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Тотална подкрепа на Украйна, да продължи войната, само означава, че суровините(включително и храните) ще продължават да стават кът, оттам и цените ще продължават да хвърчат към небето.
  —цитат от коментар 5 на antizombietrolls


  Това са заплахите на Путин, нали? И неговата не е лесна!
  Русия НИКОГА не е хранила света! Тя е изнасяла предимно суровини, защото икономиката и е слабо развита. Изнасяла е и жито, рискувайки да наруши хранителния си баланс, защото е изпитвала остра нужда да получи долари и евро.
  Заради необявената война на Русия в Украйна суровините ще поскъпнат още, храната вече е доста по-скъпа, но всичко това няма да е вечно.
  Най-дългото негативно последствие, с десетилетия, ще остане за Русия. За което руснаците ще могат да благодарят на Путин.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":

  Фактът че Европа е енергийно бедна е известен още от началото на миналия век. Да не окаже, че и е суровидно бедна и няма да може да произвежда заместващите мощности - примерно "батериите". А в условия на война да се занимават с измислена търговия на въглеродни квоти си е направо престъпление. И на края да не стане както историята с магарето дето го научили да не яде, а то неблагодарното взело че умряло!

 14. 14 Профил на kcb201111203
  kcb201111203
  Рейтинг: 46 Неутрално

  „дефицитът на природен газ… Русия подава по-малки количества газ,
  въпреки търсенето“ - Георги Ангелов
  ----------------------------------------------

  Нови глупости от Георги Ангелов.
  Има ли поне една фирма, която си е платила количеството газ,
  но Русия не е изпълнила договора си.
  Този Георги Ангелов иска Русия да достави газ, а плащането да стане „друг път“

 15. 15 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 904 Разстроено

  "Инфлацията се превръща в едно от основните притеснения за потребителите, не само в България, но и в Европа, САЩ и множество други страни по света."

  Докато на хората се гледа като потребители нищо добро не ни чака, а обедняването и мизерията, които ни очакват ще бъдат чудовищни.
  Слава на Украйна!

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Основния приоритет на България и българите е да умират. Тъй ,че давайте смело с инфлацията. Мокър от дъжд не се бои.

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":Фактът че Европа е енергийно бедна е известен още от началото на миналия век. Да не окаже, че и е суровидно бедна и няма да може да произвежда заместващите мощности - примерно "батериите". А в условия на война да се занимават с измислена търговия на въглеродни квоти си е направо престъпление. И на края да не стане както историята с магарето дето го научили да не яде, а то неблагодарното взело че умряло!
  —цитат от коментар 13 на telqk


  Отказът от зелената сделка означава да се запази високото ниво на потребление на въглеводороди. А Европа потребява доста повече въглеводороди от колко добива. Вносът на редки метали може да се осъществи от различни дестинации и там засега не съществува организация подобна на ОПЕК която да диктува цените и количествата.

 18. 18 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#1] от "Скелета":

  Не може да си за едното, а против другото...
  Как ще постигнем конкурентна цена на американския газ за Европа без едно от условията?

 19. 19 Профил на antizombietrolls
  antizombietrolls
  Рейтинг: 98 Весело

  „дефицитът на природен газ… Русия подава по-малки количества газ, въпреки търсенето“ - Георги Ангелов----------------------------------------------Нови глупости от Георги Ангелов.Има ли поне една фирма, която си е платила количеството газ, но Русия не е изпълнила договора си.Този Георги Ангелов иска Русия да достави газ, а плащането да стане „друг път“
  —цитат от коментар 14 на kcb201111203


  Остави ги тия! Нека да обяснят, как Русия "п(р)одава по- малко газ", но прави рекордни печалби?!

  "Най-тежките възможни санкции на Запада са наложени срещу Русия, но това не ѝ пречи да печели стотици милиарди. Западните икономисти очакват рекордни приходи за страната ни от продажба на енергийни ресурси и безпрецедентен профицит по салдото на текущата сметка. САЩ могат да използват това, за да засрамят Европа, която отказва да наложи ембарго върху петрола, газа и въглищата. Розовата картина обаче не е толкова еднозначна.

  Въпреки тежките финансови санкции от Запада тази година Русия ще спечели почти 321 милиарда долара от износ на енергийни източници, изчислиха икономисти от “Блумбърг”. Това е с около 35% повече, отколкото през 2021 г. Разбира се, ако ЕС, като най-големият купувач на руски енергийни ресурси, не посмее да затегне кранчетата.

  Освен това Русия може да очаква и рекорден профицит по текущата сметка, който според Института за международни финанси може да достигне 240 милиарда долара. Това ще се случи, включително поради спад на вноса. Вносът на стоки, според прогнозата на Института за преходни икономики на Банката на Финландия, ще намалее с около 50 процента, което ще формира положително салдо." https://t.ly/tmF1

 20. 20 Профил на kcb201111203
  kcb201111203
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":И днес да спре войната санкциите остават
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Войната е между Русия е САЩ, защото Путин не иска да поддържа валутните си резерви в долари. Руските банки са намалили доларите си до минимум. В тази война Украйна е „машата“ в ръцете на САЩ.

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#12:"vankata1"][/quote]

  ЕС давал на Кремъл милиард евро дневно. А ако трябва да сме съвсем точни- до снощи бяха 36 нлрд. евро, от началото на конфликта в Украйна.
  Иначе ЕС отива в пещерната ера.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аскет":

  Поне автора признава, че инфлацията расте от миналата година. Официално у нас е 7.8%, а в САЩ - 7% на годишна база през януари. Неофициално беше вече около и над 15%.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#9] от "SS":

  Тя поскъпна! 😀

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":Отказът от зелената сделка

  Защо не е зелената мечта, цел, мисия..., а я кръстиха "зелената сделка"? Налагането силово на същата зелена сделка си е брутален "ОПЕК"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#22] от "Vlado Nikolov":

  От лични наблюдения - в храните за година инфлацията е категорично над 25 %, в строителството - също, а само желязото е над 100 %. Това, което в момента спасява българските домакинства, е че цената на тока за бита остана непроменена, иначе.....

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2750 Любопитно

  Преди Бретънудската система и измислиците на ИКОНОМИКС нямаше думата инфлация ! Сега никой не може да каже колко са НАПЕЧАТАНИТЕ пари, и те не са заради войната. За прехвалената икономика на САЩ, и нобелови лауреати на се наемат да кажат .., а колко от БВП на САЩ е в деривати!??

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#13] от "telqk":

  Европа Е бедна на суровини. Има основно въглища и относително малък добив на газ и петрол в северно море и Румъния. Но въглищата ги махаме според зелената сделка. Количествата нефт и газ добивани тук намаляват. Остава вноса.

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":Отказът от зелената сделкаЗащо не е зелената мечта, цел, мисия..., а я кръстиха "зелената сделка"? Налагането силово на същата зелена сделка си е брутален "ОПЕК"
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Зелена сделка за мен звучи интересно само при безвъзмездно даване на всяко домакинство по 20-тина хиляди евра ,за да си направи собствени фотоволтаици на покрива или в двора и да си прави само тока.
  Всички други опции са за изнудване и обиране на масата.

 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Защо не е зелената мечта, цел, мисия..., а я кръстиха "зелената сделка"? Налагането силово на същата зелена сделка си е брутален "ОПЕК"
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Хайде да не спорим за етимологията. И няма нищо общо с ОПЕК. ЕС не ти забранява да се отопляваш на мазут, просто ще трябва да плащаш повече заради замърсяването и въглеродните емисии. Т.е. регулацията не е силова а е оставено на пазарните механизми.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#14] от "kcb201111203":

  И пропуска, че купуването намаля заради високите цени на борсата. За което пак трябва да благодарим на Брюксел. Тяхна беше идеята за отказ от дългосрочни договори и преминаване на борсови цени, та да накажат Русия. Е, наказателни я. Средната цена се върти около 1000$/1000 кубометра газ. СП 2 се изплати предсрочно за Газпром. А останалите участници в проекта, пиха по една студена вода.

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Тоя е спуснал поредния б.лвоч. Щото изненада - живееме у мирно-военно време и нема теорийки по темата. А дълговечните соросоидни заплаткаджии имат една единствена мантра - пак да се намаляват данъци и осигуровки, даже е написано удебелено и потъмнено в статийцето.
  Тука е така - докато съвсем се разруши държавата...

 32. 32 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Зелена сделка за мен звучи интересно само при безвъзмездно даване на всяко домакинство по 20-тина хиляди евра ,за да си направи собствени фотоволтаици на покрива или в двора и да си прави само тока.
  Всички други опции са за изнудване и обиране на масата.
  —цитат от коментар 28 на log_on


  Да не би преди време да са ти дали не'нам си колко хиляди та да си направиш собствен ТЕЦ та да имаш ток и парно? Може и да се поровиш в паметта и да ни осведомиш кога и кой ти е дал нещо безвъзмездно.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  Лошото е, че реалните доходи на редовите българи дефакто се понижават.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4646 Любопитно

  До коментар [#2] от "antizombietrolls":

  Да, бе да!Вярвайте си.

 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Хората в Украйна умират от руските бомби, остават без жилища и имущество, живеят и готвят на улицата, ходят пеша стотици километри за да емигрират немили-недраги. За тях една супер инфлация сега би изглеждала като детска залъгалка. Ще преживеем инфлацията и ще помогнем на украинците да изгонят от Европа наглите и лъжливи азиатци.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Към днешна дата е и повече. И ще става все о-скъпо.

 37. 37 Профил на SN DV
  SN DV
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Единственото решение е ЕВТИНА ГАЗ от Русия !

  Пускане на Северен поток - 2

  Дългосрочни договори на цена 200 - 300 долара.

  Отмяна на ВСИЧКИ санкции към Русия.

  НЯМА НИКАКЪВ ДРУГ НАЧИН !

 38. 38 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  аха, заради газа е инфлацията, не защото се напечатаха трилиони евро и долари през пандемията - бива бива пропаганда, ама това е безобразие

 39. 39 Профил на Gavril
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#32:"Nick F"][/quote]

  Може да стане и ''безвъзмездно'',като излишъка от фотоволтайка се дава на държавата и тя го продава за електромобилите на населението ,за които също може да даде ''безвъзмезден заем''. И ето ти затворената система - държавата ''дава'' и ние даваме на държавата. Отделно плюса -хем сме зелени,хем независими от външни вносители или вносни ''оператори'' на зелена енергия.

 41. 41 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Единственото решение е ЕВТИНА ГАЗ от Русия !Пускане на Северен поток - 2 Дългосрочни договори на цена 200 - 300 долара.Отмяна на ВСИЧКИ санкции към Русия. НЯМА НИКАКЪВ ДРУГ НАЧИН !
  —цитат от коментар 37 на SN DV


  Единственото решение е Украйна да разбие агресора и да натири азиатските племена обратно в Азия откъдето са дошли. Те трябва да ядат такъв бой и трябва толкова да оскотеят икономически, че никога повече да не посмеят да размахват оръжие. Иначе ще имаме перманентни световни кризи на всеки 10 години. Картаген трябва да бъде унищожен.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":

  Първоначално "зелената" сделка беше не независимост от въглеводороди, а фикс идеята да се смени източника на енергия. До колко батериите са чисти е спорен въпрос. А сега като се разбра че енергия в Европа въобще няма в нужното количество. А иначе самозадоволяването има дълга традиция в бойколандия още от времето на соца.

 43. 43 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#35] от "emil":

  ами помагаи им ти на теа украинци ве аз нешта.февруарскати ми фактруа за газ беше 1800 левчета.такива кат тебека дето плаштате по 50 лева за ток мое само да ломотите из форумите

 44. 44 Профил на SN DV
  SN DV
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#41] от "emil":

  " Единственото решение е Украйна да разбие агресора и да натири азиатските племена обратно в Азия откъдето са дошли "

  Наполеон и Хитлер мислеха същото, но знаем как свърши всичко....

 45. 45 Профил на antizombietrolls
  antizombietrolls
  Рейтинг: 98 Любопитно

  Който се интересува от подробности, защо сега сме на това дередже:

  "Как момчетата от Харвард „помагат“ на Русия
  05.04.2022 Радко Ханджиев

  Следя близо година словесните пируети на нашите харвардски момчета, а от три месеца – и управленските им пируети; и кой знае защо ми се натрапват аналогии с факти и обстоятелства, някои от които са публикувани преди четвърт век.

  Всичко ново е добре забравеното старо, казват мъдреците; а който забравя старото, губи перспективата за бъдещето. Военната операция за демилитаризация и денацификация в Украйна провокира паметта за предначертани с десетилетия злодеяния, последиците от които европейците, а и ние българите в частност, трябва да плащаме. Днес! При това дебело, с лихвите!..." https://t.ly/fXiw

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#35] от "emil":

  Хората в Афганистан, Ирак, Сирия и Либия умираха от американските бомби,а Мосул беше сринат до основи. Някои преминаха хиляди километри да търсят спокоен и уреден живот. Не те видях тук да си късаш ризата от жал за тях.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Не ги махаме. Благодарение на това, че закъсняме с много с представяне на плана за възстановяване, и предвид войната, срокът за затваряне на въглищните централи е премахнат нацяло.

  cellular-goods.com
 48. 48 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  аха, заради газа е инфлацията, не защото се напечатаха трилиони евро и долари през пандемията - бива бива пропаганда, ама това е безобразие
  —цитат от коментар 38 на carmello


  Идеята е да има инфлация- колко по-яка толкова по-яко . И естествено причината да не е истинската -свръзадлъжнялостта на САЩ и западните сврухконсуматори. И тинк-такове намериха общоприемлива такава причина - ковида,а след като той се поохаби от употреба ,трябваше и още нещо по-хард - и ето ти войната в Украйна. Де факто гражданска война там си има поне от 2014 г. ,но такава тя не ни ''грееше'' ,за да се вкараме с оправдание за свръхинфлация най-вече на запад.

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  ++++++++++++++++
  Много точен коментар по темата
  Лошото е, че не се вижда скоро този кошмар в Украйна да приключи.

 50. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#5] от "antizombietrolls":

  Тоталната подкрепа на Украйна значи да се стопират агресорските намерения на Путлер.

 51. 51 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Единственото решение е ЕВТИНА ГАЗ от Русия !
  Пускане на Северен поток - 2
  Дългосрочни договори на цена 200 - 300 долара
  .Отмяна на ВСИЧКИ санкции към Русия.
  НЯМА НИКАКЪВ ДРУГ НАЧИН !
  —цитат от коментар 37 на SN DV


  Забрана да се прави "режим чейндж" от САЩ със строги наказания!

  Разсипаха десетки държави, с което преизвикаха световна галопираща инфлация, за да станат богатите по-богати, а бедните по-бедни!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 52. 52 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  аха, заради газа е инфлацията, не защото се напечатаха трилиони евро и долари през пандемията - бива бива пропаганда, ама това е безобразие
  —цитат от коментар 38 на carmello


  Естествено, че "пандемията" и "зелената сделка" не са виновни за галопиращата инфлация, сега всичко ще го пишат на контото на Русия!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 53. 53 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Освен подкрепа на най-засегнатите и във валутен борд всъщност България почти нищо не може да направи с инфлация, основно привнесена отвън. Това е положението. Надеждата е бързо приключване на войната, а всякакви прогнози в подобен момент са напълно измислени.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Всички проблеми в България са внесени отвън, казваш? То и управляващите са внесени и не зависи от тях, казваш?
  Ами тогава заащо са ни? Да ги уволним и се обявим за германска провинция? Ако ни искат германците, разбира се.
  Само "успехите" са си наши. И хубаво, че Кирето ходи да им налива акъл от време на време в Брюксел.
  Абе друго е канадско българче от Харвард!

 54. 54 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  България очевидно не може да спре инфлацията ...
  ___________________________________________________________________

  Просто Киро не иска да направи дори малки стъпки поне да подпомогне с малко нуждаещите се, например немското правителство вече намали цената на горивото за превозните средства!

  Но Германия иска да се намеси, а Кирил Петков не му дреме за нормалния българин!

  Кирчо, обличай канадката и беж!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 55. 55 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#35] от "emil":

  Украйна набира доброволци, дава заплата !! Влака, куфара и Донбас...Там ще те посрещнат с питка и шарена сол ! Дела трябват байно ...

 56. 56 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 548 Весело

  Тъй, тъй, много приказки на пазара…

  Според определението на ЕЦБ инфлация означава общо повишаване на цените на стоките и услугите:

  https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/hicp/html/index.bg.html

  Само дето банкерите са забравили най-важната стока - работната сила. Ако нейната цена мърда пропорционално на кошницата, Вуте може да спие спокойно, спанакът е много полезен, но не за ядене. Когато обаче цената на кошницата подрипва нагоре повече от цената на работната сила на трудовите магарета, се използва друга думичка, казва се обедняване…

  73! Go Go
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Ша са гръмнем, няма да са гръмнем !?

  Judjuk
 58. 58 Профил на New
  New
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Войната и инфлацията – какво да се прави

  Е как какво?

  Дращим икономически "аналаизи" по нашите медии

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков.
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  До коментар [#29] от "Nick F":

  "Т.е. регулацията не е силова а е оставено на пазарните механизми."

  И тия "пазарни механизми" как увеличиха цената на "въглеродните квоти" от €6 на €90 (в момента €81)?
  Да не би европейците да се редят на опашка за тия квоти, че им се вдига "качеството на живота" при излизането от "ковидната криза" със свръхсмъртност, съизмерима с вирусната?

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  ... Но от лятото на 2021 година се появи нов външен фактор за инфлацията - дефицитът на природен газ доведе до рязко повишение на цената му, а оттам поскъпна и енергията в Европа, тъй като много държави произвеждат ток от природен газ. Още тогава анализите на европейските институции показаха, че основната причина за поскъпването на газа в Европа е фактът, че Русия подава по-малки количества газ, въпреки че търсенето на енергия расте заради излизането от кризата ...

  Герге, Гергеее!
  А защо "много държави произвеждат ток от природен газ"? Защо им се наложи?
  Ми защото ВЕИ-тата се оказаха "тука има - тука нЕма". И требе да се компенсира.

  И от къде дойде дефицитът на газ?
  Дефицитът е световен. И е последица от Парижкото споразумение и после Зелената сделка. Вече съм писал защо.
  И какво направи Брюксел?
  Емчи ... качи с декрет газа на борсата, пусна в курника поровете от хедж-фондовете и с декрет наложи правила за тежки глоби, ако имаш в хранилището повече газ, отколкото ти е ножен за оборотния резерв.
  Този номер с хедж-фондовете го направиха и с борсите за ток.
  Това ясно показва каква целенасочена и безогледна неотроцкистка политика налага Брюксел. И за която ще си платим до шушка и със съдрани гащи!
  Тази политика докара в Германия за 2021 година инфлация при цени на производител от невижданите 25%!
  И не ни е виновна ни Русия, ни Путин! Те не са ни длъжни да ни спасяват от собствените ни простотии.
  От сума време прокламирам тук - внимавайте какво говори Путин! Защото той от някъде от преди короната започна да говори открито в прав текст. И той още тогава заяви на Меркел и Европа - "Русия няма да плаща за чужд проект!".
  И с какъв акъл тогава нашите "лидери", воглаве с Уши, ореваха орталъка, че Русия не ни доставяла повече от договореното, за да ни спасява от собствените им бакии?
  И защо "тъпаците" в Русия можаха да предвидят и "менажират" кризата, а "умниците" в Европа не можаха?
  Или можаха, но ни го натрисат четвъртит напълно умишлено?
  Под фалшивият флаг, че бил виновен Путин?
  Огледайте се "cui bono", кои печелят и дебелеят и кои вече са на нокти или на ръба, какви мащабни преразпределения на богатството настъпиха и настъпват с все по-голяма сила и скорост. И може да ни светне под калпаците ...

 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2234 Весело

  Т.е. регулацията не е силова а е оставено на пазарните механизми.
  —цитат от коментар 29 на Nick F


  Баси кефа!

  И кой "пазарен механисъм" ги въведе чисто декретно и по административен път?
  И защо, когато заевтиняха и заради предишната криза падна "търсенето" - Брюсель резнА като обем 1/4 от тях, та да им вдигне цената?

  Пазарен механизъм, мда.
  Брюсел си създава и дирижира "пазар". Монополен ...

  Да ви имам и "пазара", и "механизЪмЪ"!

 62. 62 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  ами помагаи им ти на теа украинци ве аз нешта.февруарскати ми фактруа за газ беше 1800 левчета.такива кат тебека дето плаштате по 50 лева за ток мое само да ломотите из форумите
  —цитат от коментар 43 на uej03527584


  Ти ако имаше бизнес и плащаше фактури нямаше да се подвизаваш из форума с трибуквения ник "uej03527584".

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  """В някои страни инфлацията е драматична още преди войната - в Турция, например, тя надмина 61%, а в Аржентина 52%, поради вътрешни проблеми и слабост на местната валута."""=========================================================================================================


  В Турция инфлацията на годишна база надхвърля 140% от манипулираната официална и там скоро "големият играч" Ердоганчо ще го линчуват..Дори манипулирана в Турция от 61% инфлацията обаче е най-високата в света..Ето Бин Абидал да му мисли..Ще му пратя малко зелени гущерчета,та да се облажи малко и заглади ислямски косъм..Хихи..

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Наполеон и Хитлер мислеха същото, но знаем как свърши всичко....
  —цитат от коментар 44 на SN DV


  Наполеон и Хитлер са имали работа в Русия точно толкова колкото Путин има работа в Украйна.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 65. 65 Профил на Александър П.
  Александър П.
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "Скелета":
  Зелената сделка ще се провали заради един човек - Путин. Ако войната продължава и санкиите също и контрасанкциите, няма да има зелена сделка до 2050 както го мислят.

 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Единственият вариант, поне малко да се озапти инфлацията е да се замрази зелената сделка. Ако това не се направи и да спре войната нищо няма да се промени. Бедните ще “духат супата”, ограничен кръг супер богати ще станат още по-богати. Проблемът ще са пенсионните фондове, защото западняците не са свикнали като нашите пенсионери на мизерни пенсии, но никой няма да ги пита. Развит социализъм в действие. Всички са бедни…

 67. 67 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#20:"kcb201111203"][/quote]

  Именно. Аз ако съм Байдън направо го гърмя тоя Путин с ядрените ракети. Щото Путин такава термоядрена бомба му прасна като му съсипа доларовата матрица. Тва не се прощава.
  А вие си слушайте новини от Украйна и тамошното пушечно месо.
  Ако съм американец 110 украйни бих хвърлил на кучетата сал заради доларчето.
  Що е сеир -тепърва ще е. Какво е долара без световна доминация - хартия за клозет...

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7720 Неутрално

  Някой ще забогатеят много, други ще обеднеят, какво се казва ,средно свинско със зеле. За едни свинското, за други само зелето.

 69. 69 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Само не разборам защо е нужно господин Ангелов да лъже като дърт ....? Не може да напечаташ и пуснеш в обръщение ТРИЛИОНИ и да твърдиш, че инфлацията е резултат от по-малко предлагане на газ от страна на Русия. Това е същото като Путин да казва, че води специална операция, а не война - чиста лъжа.
  Когато правителствата раздават пари, които не са събрали от данъци, а централната банка им е напечатала, резултата е ясен за всички - инфлация да видим колко ще е в крайна сметка до момента моите лични наблюдения в магазин, ресторанти и т.н. показват 25%-30%, но жилищата поскъпнаха с поне 40% даже 50%, което също е добър измерител.
  Само не разбрах мерките, които се предлагат от господина по отношение на данъците за производители на енергия дали са само за държавните предприятия или за всички. Според мен е редно да се включат всички производители особено ВЕИ-та и частни тецове дето до сега имаха гарантирани цени, за да не са на загуба. Редно е да се обложи с данък допълнителната печалба, която правят в момента, защото иначе за пореден път ще имаме бизнес с 0% риск, където държавата/обществото покрива загубите, а ти само береш печалбите.

 70. 70 Профил на hifi hifi
  hifi hifi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Лошото е, че войната се насложи като проблем след Ковид и печатането на пари, точно когато се надявахме нещата да започнат да се оправят.
  В момента всички фирми (с изключение на някои спекуланти) карат месец за месец и никой не може да е сигурен в бюджета си до края на годината.
  Добре, че идва лято, но ако изгърмят 5-10% от фирмите в реалната икономика...ще стане верижна реакция и не ми се мисли

 71. 71 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Тъй, тъй, много приказки на пазара…Според определението на ЕЦБ инфлация означава общо повишаване на цените на стоките и услугите:https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/hicp/html/index.bg.html Само дето банкерите са забравили най-важната стока - работната сила. Ако нейната цена мърда пропорционално на кошницата, Вуте може да спие спокойно, спанакът е много полезен, но не за ядене. Когато обаче цената на кошницата подрипва нагоре повече от цената на работната сила на трудовите магарета, се използва друга думичка, казва се обедняване…
  —цитат от коментар 56 на Go Go


  Тъпо, като за Киро, инфлация означава:
  Когато едно човешко същество знае и може по-малко от преди, но за сметка на това иска да консумира все повече.
  Тоест, все по-дебелия ми задник да предвижвам с все по-тежка купчина железария/пластмаса, надвишаващи вече и 2 тона.
  И тровейки околните с мръсна нафта, разбира се.

 72. 72 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6003 Неутрално

  Чугунът злорадо потрива ръце, наблягайки на растежа на цените, което не е нищо друго, освен откровена радост, че все още съществува зависимост от путиновата сатрапия.
  Цивренето по евтини газове няма да спре изолацията на московската империя на злото.
  Рано или късно тази зависимост ще отпадне.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Защо авторът пропуска двата други фактора, помпащи инфлацията? Това са бясното печатане и раздаване на пари заради пандемията в Европа и САЩ и зелената сделка, която слага безумни такси върху изкопаемите горива.

 74. 74 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 380 Неутрално

  както каза по-горе един от колегите коментатори тук - ние си драскаме по интернета, ама цените си скачат и нашите политически избраници - по-скоро избраниците на 10 % от избирателите, които гласуваха за ПП - НЕ правят нищо. В икономическата си част това управление се провали трагично ! Финансовия минситър Асен Василев трябва веднага да си подаде оставката, като първа стъпка (пък да не споменавам и далаверата с Джемкорп и руските капитали)

 75. 75 Профил на just
  just
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Отново и отново се тиражира и пропагандира ЛЪЖАТА, че огромната инфлация е в следствие на войната. Същата ЛЪЖА две години се повтаряше но тогава уж виновна бе пандемията.
  Всъщност за всеки който има понятие от финанси е ясно, че инфлацията е МОНЕТАРЕН ПРОБЛЕМ
  и това го е казал великият финансист Милтън Фридман. Това простичко означава, че колкото повече пари печатат и пускат в обращение, толкова повече нараства инфлацията.
  Нека се върнем назад през 2008 времето на финансовата криза, от този момент банкерите от централните банки започнаха своите политики на "количествени улеснения", тоест изливане на финансовите пазари на огромни количества пари, впоследствие вместо да се ограничи тази политика, бе направено точно обратното въведоха отрицателни лихви, което наводни и кредитните пазари с лесни и почти безплатни кредити и принуди спестителите да извадят спестяванията си и да търсят къде да инвестират, което доведе до брутални балони във всички класове активи-от имоти, през акции, бордове, крипто и т.н. Това обаче НЕ спря банкерите, те наляха още масло в огънят на инфлацията-започнаха покупки за трилиони на книжа не само на държави, НО и на частни компании повечето от които не струваха НИЩО, това тотално изкриви пазара, който се превърна в едно голямо соц. предприятие-независимо от резултатите на фирмите и тяхната пазарна стойност те емитираха милиарди хартийки без покритие и получаваха финансов ресурс с почти нулеви лихви, това е чиста Субсидия, защото е ясно, че повечето от тях не могат да ги върнат, ще бъдат разсрочване с десетилетия и накрая ОБЕЗЦЕНЕНИ от инфлацията- и ето тук се затваря кръгът на схемата за ограбване на хората-унищожаване на спестяванията им, принуда да плащат високи цени, за да осигуряват евтин финансов ресурс на корпорации и държави, които харчат повече отколкото могат да си позволят. Така хората обединяват , банките и корпорациите забогатяват а държавите изтриват старите си дългове и получават евтини без лихви.
  Класическа Понзи Схема, накрая всичко това ще рухне.

 76. 76 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 215 Неутрално

  както каза по-горе един от колегите коментатори тук - ние си драскаме по интернета, ама цените си скачат и нашите политически избраници - по-скоро избраниците на 10 % от избирателите, които гласуваха за ПП - НЕ правят нищо. В икономическата си част това управление се провали трагично ! Финансовия минситър Асен Василев трябва веднага да си подаде оставката, като първа стъпка (пък да не споменавам и далаверата с Джемкорп и руските капитали)
  —цитат от коментар 74 на bistr


  Да, дай да върнем Ананиев, който чакай че се обърках - от финанси и икономика ли разбираше, от здравеопазване ли - не помня. Или не чакай - по-добре направо Влади Горанов - той ще ни оправи веднага. Е, от време на време ще "забравя" да прибере по 500-600 милиона приходи в бюджета, ама ае ся - какво са 500-600 милки между приятели? Приятелите са, за да си помагат нали?

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#75] от "just":

  "и ето тук се затваря кръгът на схемата за ограбване на хората-унищожаване на спестяванията им, принуда да плащат високи цени, за да осигуряват евтин финансов ресурс на корпорации и държави, които харчат повече отколкото могат да си позволят"

  Кръгът се затваря със смъртта на хората. Но да не се случи, се вземат нови хора, мигранти, които да са съдласни на по-мезерен живот. Но и с по-малко морални задръжки. В този смисъл самовзривяваниея, засега в посолства, в бъдеще в банки следва да се очакват

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7720 Неутрално

  До коментар [#74] от "bistr":

  И да дойте кой...неграмотния и крадлив пожарникар, щото много разбира.

 79. 79 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  "По отношение на природния газ България може да получава значително по-големи количества евтин азерски газ, когато довърши газовата връзка с Гърция, така че това трябва да бъде абсолютен приоритет."

  Нали се оказа, че азерският газ не е нито евтин, нито съвсем Азерски - като в онзи филм на Линч...

  I Want To Believe
 80. 80 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#78] от "Роси":

  еее, защо толкова елементарно... мислех си, че читателите и коментаторите на Дневник са на по-високо ниво !? Е, освен неколцината платени тролове ? Светът върви напред, нещата се движат, никой не гледа назад. Това, че всеки нормален човек, да не говорим за специалисти и експерти, вижда ясно икономическия провал на досегашната политика на Асен Василев и другите министри в икономическата област, изобщо не значи че трябвал ода се върне Драган или Петкан !... недейте така, моля ви

 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 347 Неутрално

  "Войната и инфлацията – какво да се прави" : какво се прави ли ?....... След смехотворният абордаж на брега на Росенец от Ристю и "десантната" му група, резултатът, докато хората са вторачили поглед във войната и инфлацията е, че разграбиха тотално общинските имоти в парк Росенец !!!!! Кои са печелившите нека редакцията на Дневник си проверят сами ! https://www.burgas.bg/bg/targove/151/18012022-protsedura-za-provezhdane-na-publichen-targ-s-tayno-naddavane-za-prodazhba-na-nedvizhimi-imoti-chastna-obshtinska-sobstvenost-kakto-sledva-po-pup-prz-na-vzrosenets-zemlkvkraymorie/

 82. 82 Профил на thegreatwizard
  thegreatwizard
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Точно по темата. Прогнози на самите европейци:"Един самун хляб в Европа скоро ще струва 10 евро - тоест малко по-малко от хиляда рубли. Подобни прогнози вече се изказват от европейските медии, описвайки катастрофалната инфлация, която обхвана ЕС в резултат на търговските ограничения с Русия. Кои стоки са основно засегнати от увеличението на цените, до каква степен - и какво ще се случи след това?Ръстът на потребителските цени в Европа придоби общ и лавинообразен характер. Повечето от правителствата на страните-членки на ЕС обясняват на населението причините за случващото се с думите „заради нахлуването на Русия на територията на Украйна“. Всъщност анализът на развитието на икономиките на Европейския съюз и на Великобритания, която се отдели от него, показва, че “нахлуването“ не е нищо повече от параван, зад който европейските стратези се опитват да скрият собствените си грешни изчисления. В резултат на илюзорните изчисления на политиците, в момента икономиката на ЕС преживява провали, които причиняват хаос." https://t.ly/GaBP
  —цитат от коментар 2 на antizombietrolls


  хаха... егати руската пропаганда!!

 83. 83 Профил на thegreatwizard
  thegreatwizard
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":И днес да спре войната санкциите остават
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Така е, но очакванията ще са за обща тенденция за деескалация или най-малкото запазване на статуквото като стабилно състояние за доста дълъг период от време... което пак е предвидимост.

 84. 84 Профил на smallbug
  smallbug
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Автора, що се правиш на улав?
  Инфлацията била заради руския газ. И това дебело подчертано. Русия си изпълни и продължава да изпълнява всички подписани договори. Дори подава 70% повече от договореното (и си взема паричките за което, разбира се).
  Това че не знаам колко централни банки врътнаха пресите за пари на бесни обороти и увеличиха кухите нули и единици в банковите сметки не щеш да го споменеш, а?

 85. 85 Профил на smallbug
  smallbug
  Рейтинг: 98 Неутрално

  .... Просто Киро не иска да направи дори малки стъпки поне да подпомогне с малко нуждаещите се, например немското правителство вече намали цената на горивото за превозните средства!...
  —цитат от коментар 54 на Полковник Паликъщов


  Полковник, за съжаление немското правителство е същата пунта-мара. Каза, че ще ни купи колело, ама друг път. Цените на горивата ще намалеят, ама от юни. И то не е сигурно, защото те си спаднаха до 2 евро и без намеса. Засега. Ще дават и енергийна помощ, но към заплатата т.е. облагаеми. Който си спомня прогресивния данък в България му е ясно какво значи това- давам ти 300 евро, а сега ми дай 1500 обратно.

 86. 86 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Освен подкрепа на най-засегнатите и във валутен борд всъщност България почти нищо не може да направи с инфлация, основно привнесена отвън. Това е положението. Надеждата е бързо приключване на войната, а всякакви прогнози в подобен момент са напълно измислени.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Какво ще подкрепиш? Ще печатат още повече пари да раздават за подкрепа ли? Нали точно това е коварното на инфлацията че не можеш да си изпечаташ ичход от ситуацията без да я влошиши. Инфлацията може да я спре само остра рецесия и вдигане на продуктивността.

 87. 87 Профил на tag481108744
  tag481108744
  Рейтинг: 32 Неутрално

  За инфлацията са по-виновни Затоплистите и напечатаните пари по време на ковид кризата. Войната няма толкова ефект.

 88. 88 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Икономиката се настройва към новата реалност с войната и до Май шоковите ефекти ще отслабнат.

  Според мен до есента инфлацията ще е в едноцифрени измерения

 89. 89 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#37] от "SN DV":

  Май само ти не си разбрал, че Путин се наигра яко със Северен Поток 2. Зарови едни милиарди в морето.

 90. 90 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Всеки ден Русия получава от ЕС над 1 млрд € за продаваните петрол и газ!
  ВСЕКИ ДЕН!
  Или към 370 млрд € годишно!
  Какво ще се случи, ако ЕС намали доставките с 50%? А с 90%?

 91. 91 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Единственото, което зависи от нас е са против колкото може повече оръжие на Украйна и барем войната свърши по-бързо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK