Металургичният комбинат "Азовстал" – последната крепост на Мариупол

Металургичният комбинат "Азовстал" – последната крепост на Мариупол

© ReutersЕксплозии и дим продължиха да се виждат и тази седмица от комплекса за производство на стомана в обсадения Мариупол, където намаляващите украински сили се скриха, докато Русия се опитва да поеме пълен контрол над най-големия град досега, който може да падне в нейни ръце.


"Азовстал", един от най-големите металургични заводи в Европа, се превърна в апокалиптичен редут за украинските сили, които са превъзхождани като численост и въоръжение и обкръжени седем седмици след инвазията на Русия в Украйна.


В източната част на южното пристанище, опустошено от седмици на обстрел, заводът се намира в индустриална зона, която гледа към Азовско море и обхваща повече от 11 квадратни километра. На тази територия има множество сгради, доменни пещи и железопътни линии.
"Заводът "Азовстал" е огромно пространство с толкова много сгради, сред които руснаците... просто не могат да намерят (украинските сили)", каза Олег Жданов, военен анализатор, базиран в Киев. "Затова те (руснаците) започнаха да говорят за опит за химическа атака, това е единственият начин да ги прогонят", каза Жданов.


Украйна заяви, че проверява информация, че Русия може да е използвала химическо оръжие в Мариупол. Подкрепяните от Русия сепаратисти отрекоха да са използвали химическо оръжие. САЩ и Великобритания също казаха, че нямат доказателства за подобна атака.


В мирно време железопътният комбинат "Азовстал" произвеждаше над 4 милиона тона стомана годишно, 3.5 милиона тона горещ метал и 1.2 милиона тона прокат. Подобно на другите стоманодобивни и железообработващи предприятия в града, "Азовстал" се държи от "Метинвест", групата, контролирана от милиардера Ринат Ахметов, най-богатия човек в Украйна.


Металургичният комбинат "Азовстал" – последната крепост на Мариупол

© Reuters


В петък групата заяви, че никога няма да работи под руска окупация и заради обсадата и съсипването на Мариупол заводите ѝ там са спрели, а така Украйна е изгубила 30-40% от стоманодобива си.


Заместник-командир на руски сепаратисти каза по руската държавна телевизия в понеделник, че "Азовстал" се е превърнал в "крепост в града".


Защитниците на града включват украински морски пехотинци, моторизирани бригади, бригада на Националната гвардия и полк "Азов", милиция, създадена от крайнодесни националисти, която по-късно беше включена в Националната гвардия.


Именно полк "Азов", чието унищожаване е сред военните цели на Москва, се свързва основно с "Азовстал" и един от неговите основатели, Андрий Билецки, също го нарича "крепостта на Азов".


Металургичният комбинат "Азовстал" – последната крепост на Мариупол

© Reuters


"Азов" наистина е на територията на "Азовстал"... Това са огромни територии с цехове, които не могат да бъдат унищожени от въздуха, поради което руснаците използват мощни бомби", каза Сергей Згурец, военен анализатор.


Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че повече от 1000 войници от 36-а бригада на морската пехота на Украйна, включително 162 офицери, са се предали в Мариупол. Украйна опровергава тези съобщения. Съветникът на украинския президент Алексей Арестович каза по-късно, че членовете на 36-а бригада на морската пехота са успели да пробият при "силно рискована маневра", за да се присъединят към полк "Азов".


"36-а бригада избягва да бъде разкъсана на парчета и сега има сериозни допълнителни възможности, като по същество получава втори шанс", каза той.


Липсата на мобилни комуникации и интернет в града означава, че информацията какво се случва там е оскъдна. Украйна поддържа строг контрол върху информацията, включително броя на войските ѝ, която може да компрометира отбраната им.


Билецки от "Азов" каза пред украинския новинарски сайт NV на 20 март, че Украйна има общо 3000 бойци, които защитават града, срещу до 14 000 руснаци.


Металургичният комбинат "Азовстал" – последната крепост на Мариупол

© Reuters


Частната американска сателитна компания Maxar успя във вторник да надникне от Космоса към бушуващите битки.


"Наблюдава се дим и огън, идващи от редица сгради в западната и източната част на града, както и във и в близост до "Азовстал" - мястото на продължаващи битки между руските и украинските сили", се казва в съобщението.


Източник по сигурността на ЕС каза пред "Ройтерс", че е трудно да се каже колко дълго ще издържат украинците и също така е трудно за Русия да окупира целия град заради индустриалните комплекси. "Има подземни тунелни системи под стоманодобивната фабрика."


"Мариупол е много важен за Путин, защото след победа там (и капитулацията на Азовските войски) той може да твърди, че процесът на "денацификация" е успешен", добави източникът.


Помощник на кмета на Мариупол каза в сряда, че Русия планира да отпразнува победата в града на 9 май, датата, на която Москва отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война с ежегоден парад на Червения площад.


Жданов, военният анализатор, каза, че вижда малък шанс украинските сили отвън да пробият обсадата на Русия.


"Колко запаси имат защитниците и колко дълго могат да се задържат, може да се гадае. Но те нямат друг изход. Те са обградени от всички страни, те трябва да устоят до края. Ако се предадат, няма да бъдат пощадени", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK