В учебниците ни се премълчава, че ние сме братя с украинците, а не руснаците

Сравнете историята на Велика България от английски онлайн учебник с това, което учат и днес българските ученици.

© Велко Ангелов

Сравнете историята на Велика България от английски онлайн учебник с това, което учат и днес българските ученици.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Във връзка с някои "братски" въпроси и коментари за "малката държава" от вчера:


Едно от най-големите престъпления на руската диктатура у нас беше опитът за принизяването на България, на постиженията, на факта, че именно България им е дала азбуката и ги е покръстила. Бяха създадени учебници, които умишлено деформираха историята не само на ХХ век, но и премълчаваха факти от средновековната ни история. Целта беше да създаде у българите комплекс на малоценната нация, на малък народец, който е бил спасен по милостиня от великата руската империя.
Всичко това видяхме като на плакат вчера в изказванията на двама "политици", учили по съветските учебници.


От сегашната кошмарна война България може да извлече някои ползи. Като например да се освободи веднъж завинаги от постулатите на руско-препраната ни история. И да се изгради един наистина "здравословен" национализъм, чрез пренаписването и промяната на образованието с достоверни и истински факти, а не с такива, които са опитвали да смажат националното ни самочувствие.


Разбира се, това са неща, които не могат да се очакват от нацистките и фашистки псевдонационалистически партии, защото те не са нищо друго освен платени от Кремъл корумпирани проксита.


Аз съм учил история по просъветската система. След като се преместих в Канада и имах достъп до някои книги и учебници, ми се завъртя свят до каква степен сме били манипулирани, в упражнението на Москва/"комунистите" да омаловажи, да смаже националното самосъзнание на един народ.


Ето например в нашите учебници по история съзнателно се замиташе в половин урок историята на "Велика България". Тя свършваше със завета на Хан Кубрат и притчата с пръчките. След това Аспарух идва на Дунава и започва отначало.


Съзнателно се премълчаваше, че "България" съществува по земите на днешна Украйна чак до XIII век, че основава град Казан на Волга. Столицата Фанагория е съществувала точно 5 века преди появата на бараките на Москва (която е била опожарявана 3 пъти от монголите през XII век, защото е била "крепост" от дърво). Че нашите предшественици са делили едни земи с Киевска Рус, живели сме заедно, а Хан Кубрат е бил в съюз с Византия, опитвайки се да обедини племената и хуните между Азовско море, Черно море и Волга.


Кратка история на Русия (От Иван Грозни до Путин)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И ако (п)резидентът имаше грамотни съветници, те щяха да му кажат, че не руснаците са братя с украинците, а ние. Руснаците са наследници на Златната орда и на монголите.


Не на Киевска Рус. Просто много им се е искало да бъдат образовани и богати като Киевска Рус и затова са си присвоили името. Както са си присвоили и нашата азбука по-късно.


Дори старата "Магна България", която е била на мястото на днешните руски и украински земи, е съществувала по-дълго от руската империя. За нашата България пък да не говорим.


Ние сме истинските братя на украинските хора, защото сме живели на една земя, говорили сме един език, и най-вече - писали сме на една азбука много преди кирилицата да бъде измислена.


Това е съкратената история на Велика България от английски онлайн учебник. Сравнете го с това, което учат и днес българските ученици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK