Кристалина Георгиева: В България всички ще усетят, когато тръгнат нагоре лихвите в еврозоната

Кристалина Георгиева: В България всички ще усетят, когато тръгнат нагоре лихвите в еврозоната


Инфлацията в България, както е тенденцията и по света, се ускори, влезе в двуцифрени показатели и това означава, че когато паричната политика в еврозоната тръгне към затягане, това ще се усети и в България от бизнеса и домакинствата." Това предупреди днес Кристалина Георгиева в разговор с български журналисти, сред които и представител на "Дневник".


Тя обясни, че България показва устойчивост при поредици от сътресения, основно благодарение на политиките на подкрепа от правителството през 2021 г., и възстанови икономиката си въпреки последиците от пандемията и политическата несигурност. "Те натежаха върху размера на инвестициите, но имаме сравнително добър резултат отпреди войната в Украйна за 4.2% ръст. Но, както е по света, след 24 февруари виждаме опасност от забавяне и прогнозата ни за тази година е намалена до растеж от 3%", допълни тя. Обяснението е, че сме близо до войната и до Русия и сме по-зависими енергийно.


На въпрос от БНР, че само с повишаване на лихвите няма да стане, а дори това може да създаде допълнителни проблеми, управляващият директор на Международния валутен фонд отвърна, че първо трябва информация и анализ "Да разберем защо е по-висока, защо се превърна в проблем, нуждаем се от повече внимание и усилия за решаването му."
Миналата седмица този въпрос бе повдигнат по време на разговор във Вашингтон с участието на Кристалина Георгиева и централните банкери на САЩ и еврозоната. Тогава Кристин Лагард обясни, че Европейската централна банка взима решенията си за лихвената политика на базата на информация и за събирането ѝ са нужни още няколко седмици, може би още два-три месеца. Лагард посочи, че очакванията са в края на 2022 г. инфлацията в еврозоната да е поне четири пъти над целевите 2%.


Но тя допълни, че от това, което виждат засега, е, че храните и енергията имат огромно влияние в структурата за формиране на това поскъпване. Ако извадим тези два елемента, инфлацията за годината излиза около 2.9%, което не е невъзможно за управление от ЕЦБ, каза още тя.


Днес пред българските журналисти Георгиева припомни, че поскъпването се дължи основно на два фактора

  1. Първият е продължаващата пандемия и ефектите от нея, прекъсването на веригите за доставки, докато там, където по-бързо се възстановиха, търсенето се увеличи, а предлагането остава много ниско. Тя посочи актуалното положение в Китай, което също се отразява на света, защото бързо се ускорява заболеваемостта, а това означава и повече ограничения за ключова икономика като Китай.
  2. Вторият фактор е войната, заради която поскъпват храни, метали, енергия, тласкащи инфлацията нагоре при голяма непредсказуемост кога ще свършат сраженията и какво ще се случи с цените по света.
"Покачването на лихвите е нужно, но не е достатъчно, за решаване на проблема. Трябва да работим сериозно върху факторите за инфлация, които могат да бъдат коригирани с повече произведени храни и повече енергия", допълни тя.


Тя посочи, че виждаме при храните първи спешни мерки:

  • къде може да се увеличи производството (например Канада, Аржентина, Бразилия)
  • къде да увеличим износа, защото има запаси, но могат донякъде да бъдат свити (Индия каза че има желание да го направи в контакт със Световната търговска организация
  • в Европа вече се говори повече внимание за аграрното производство
  • в САЩ върви разговор за ролята на етанола - дали да не се насочи повече от царевицата към хранителните продукти вместо към производство на етанол (но пък това създава енергиен проблем)
  • темата за торовете ще е много голяма, включително защото производството им зависи от пирордния газ...

"Но не можем да си затворим очите пред нуждата паричната политика да се насочи към мерки като намаляване изкупуването на активи от централните банки и повишаване на лихвените проценти. Това ще създаде проблем, защото ще усложни обслужването на кредити в страни и компании с високо дългово бреме. В това направление най-важното е да се комуникира правилно от страна на централните банки какви стъпки ще коригират.


И тази година, и догодина, няма да е лесно.


Кристалина Георгиева

Но има решения и съм обнадеждена, че се търси многообхватен подход, търсят се много канали за намиране на тези отговори."


Кристалина Георгиева: В България всички ще усетят, когато тръгнат нагоре лихвите в еврозоната


Посочвайки, че САЩ например нямат тази степен на хранителна и енергийна зависимост от случващото се в Европа заради войната, Кристалина Георгиева обърна внимание на друг актуален процес.


"Притеснява ни, че още не сме видели вторични ефекти. Цените тласкат заплатите нагоре, заплатите карат цените да с епокачват и така вървим по възходяща спирала. (...) Ако фрагментацията (бел.ред. - раздробяването на света на икономически блокове и групи) се окаже факт, това ще попречи на овладяването на спиралата. Тогава следва най-големият риск - очакванията за инфлация да излязат от контрола на паричните политики и сами по себе си да станат фактор. Не сме още на този етап."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK