Путин се опитва да предизвика преврат в България

Този път обаче сметките са криви.

© Георги Кожухаров

Този път обаче сметките са криви.Без смелост всички други добродетели губят смисъла си", твърди Уинстън Чърчил в най-мрачните дни, когато неговата островна държавица стои съвсем сама срещу Хитлер, Мусолини, Сталин и японците. "Когато се въртиш по средата, те ритат и от двете страни", добавя Маргарет Тачър 40 години по-късно, по време на войната с Аржентина. И Чърчил, и Тачър печелят съответните войни, тъй като действат смело и решително, противно на всякакви съвети за снишаване.


Вече два месеца гледаме как българското правителство, снишавайки се, губи във войната на Русия срещу Украйна. Някъде около Разпети петък вече беше ясно, че България е най-слабото звено на евроатлантическия фронт срещу Путин. Тази слабост бе очевидна покана към Путин да нанесе удар именно върху България.


И този удар дойде със спирането на доставките на газ от "Газпром". Паралелният удар по Полша има за цел да навреди на най-силния съюзник на Украйна. Спирането на газа за България има за цел да дестабилизира тази уплашена страна, за да подготви почвата за държавен преврат от типа, който Кремъл пробва в Черна гора преди няколко години.
Разчетът на Путин е ясен. Първо, българите са страхливи по природа и особено ги е страх от Русия. Второ, олигархическата върхушка в страната е изцяло свързана с интересите на Кремъл. Трето, службите за сигурност, както и въоръжените сили (и дори редовата полиция) са наводнени с руски агенти и симпатизанти на Путин. Четвърто, кремълските лъжи се транслират от масата български медии като истини. Пето, в Народното събрание партиите, обслужващи руските интереси - ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" - имат мнозинство, което може да бъде активирано във всеки момент.


Така се наказва малодушието в политиката и особено по време на война. Страхливите ядат бой. Снишават се в очакване на милост, но получават презрение и ритници. Смелите биват уважавани. Това особено важи в случаите, когато е замесен диктатор (диктаторите разбират единствено от сила) и особено когато е замесена Русия (която също разбира единствено от сила).


Днес, както през 1887 година, през 1923-1925 година и през септември 1944 година руснаците се опитват да инициират преврат в България. Този път обаче сметките са криви. Както в случая с Украйна, Путин е очевидно подведен от информация, че българите са лесна мишена. Да проверим неговите разчети един по един.


Русия: Една история на страна без история
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Първо, българите наистина са страхливи по природа за разлика от англичаните, поляците и балтийците. Но в ключови моменти те са способни да преодолеят своя страх и да бъдат решителни. Това направиха например в периода 1989-1990 година, 1996-1997 година, 2018-2020 година. Дори избирането през 2021 година на либерално-зелено правителство също е акт на смелост. Всичките тези моменти на решимост отдалечиха българите не само от свойствения им страх, но и ги подредиха сред последователите на европейската цивилизация.


Едва ли българите точно сега ще допуснат успех на проруски преврат, особено ако техните ръководители намерят в себе си онази смелост, която българите вече демонстрираха и демонстрират. А и количеството поддръжници на Путин от типа "полезни идиоти" спада с всеки изминат ден.


Второ, олигархическата върхушка е до голяма степен обезсилена именно от решимостта на българите в последното десетилетие. Мина времето на мутробизнеса, свързан с Москва. Повечето могъщи стопански субекти вече си направиха сметката, че е по-сигурно да правиш бизнес с Европа, отколкото с Евразия.


Трето, органите за сигурност продължават да са проводник на руски интереси, но средата около тях е вече различна. Обществото няма да допусне откровена подкрепа за какъвто и да е руски преврат от когото и да е в униформа. Всеки такъв, ако се заяви, ще се наложи спешно да излиза в пенсия. Правителството, разбира се, ако намери в себе си достатъчно решителност, може от своя страна да наводни службите с пратеници на нашите западни партньори и така да постави точка на руското влияние.


Четвърто, поведението на масата медии не е толкова безобразно, колкото беше допреди две-три седмици. Към останалите на терена кремълски глашатаи могат да бъдат приложени мерки за обезопасяване, при - разбира се - намирането на решителност от страна на правителството.


Пето, руското мнозинство в Народното събрание вече няма как да бъде активирано - не и при боя, който руската армия яде в Украйна. В случая Русия е тази, която изглежда слаба. Нейните български съюзници вече се оглеждат как да се измъкнат от директното подчинение на Кремъл. Дори Нинова "нюансира" позицията си против въоръжаването на Украйна.


От всичко това следва изводът, че надеждата на Путин да инициира преврат в България ще има същата съдба, както очакванията му да смачка Украйна за дни. Освен горепосочените причини за идващия негов провал в България има още една, която променя всичко.


България е член на ЕС и на НАТО. Зад България стои цялата мощ на съвременната цивилизация. Досега тази цивилизация гледаше на българите като на мижитурки, тормозещи по-слабите от себе си северни македонци, но стоящи в поза "партер" пред по-силния Кремъл. Но тази цивилизация ще се притече на помощ в момента, в който българските предводители намерят в себе си онази решителност, която редовите българи проявяват в ключовите моменти на своята история.


Историята наказва страхливите и награждава смелите. България вече е наказана от Русия заради малодушието си. Време е да се изправи и да си потърси наградата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK