Световната банка: С войната идва непознат от години шок в цените на храните и енергията

Световната банка: С войната идва непознат от години шок в цените на храните и енергията

© ReutersВойната в Украйна ще причини тази година най-големия шок в цените на енергийните суровини от 70-те години на миналия век насам, в тези на хранителните ще се отбележи рекорд за последните петнайсет.


Такова предупреждение отправи в новата си прогноза за суровините Световната банка, според която ще поскъпнат редица продукти - от природен газ до пшеница и памук.


Поскъпването на тези стоки ще се усети силно по цялата верига на производство и доставки - не само защото Русия е ключов износител на енергия, а и защото заедно с Украйна е важен източник на редица основни храни и торове.
Спадът ще започне да се усеща през 2023 и 2024 г., но след три години цените отново ще са по-високи, отколкото преди войната. Освен това в случай на продължителен конфликт очакванията в тази прогноза може да бъдат надхвърлени.


Вероятна последица от това поскъпване е стагфлация - комбинация от слаба икономическа активност и нарастващ ценови натиск.


Какво поскъпване се очаква


Цените на енергията се очаква да се повишат със средно 50 на сто. Най-голям ще е ръстът в тези на природния газ в Европа, които ще се удвоят. Очаква се догодина и през 2024 г. да има спад, но и тогава ще останат с 15% по-високи, отколкото бяха миналата година.


Междувременно петролният сорт брент може да достигне средна стойност 100 долара за барел - рекорд от 2013 г. насам, с 40% повече спрямо 2021.


В периода между дъното от април 2020 г. и март тази година е регистрирано най-голямото 23-месечно повишение на цените на енергията от петролната криза през 1973 г.В случая с храните няма да има спад след първоначалния шок поне в следващите 3 години, след като според ООН цената им вече достига стойности, рекордни за последните 60:

  • пшеницата ще поскъпне с 42.7%;
  • ечемикът - с 33.3%;
  • соята - с 29%;
  • олиото - с 29.8%;
  • пилешкото - с 41.8%.
Преди войната Русия и Украйна заедно изнасяха около 28.9% от пшеницата и 60% от слънчогледовите продукти по света. Очаква се повишение на цените на торове (с цели 69%), минерали, дървесина, чай, ориз и други. С пшеницата проблемът обаче ще е най-тежък, включително заради метеорологичните условия в Китай и Северна Америка, които предполагат, че реколтата няма да е достатъчно добра, за да замени руската и украинската.


Покачването на цените вече започва да има "много сериозен икономически и хуманитарен ефект", казва за Би Би Си Питър Нейгъл, съавтор на доклада. Според него "домакинствата по света усещат кризата" в разходите си.


Особено притеснение сме за най-бедните домакинства, тъй като те дават голяма част от доходите си за храна и енергия, така че те са особено уязвими заради покачването на цените.


Питър Нейгъл,

старши икономист, Световната банка


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK