На живо

Народното събрание прие правителството да осигури военнотехническа помощ на Украйна (хронология)

След проведен коалиционен съвет във вторник няма промяна в предварително известните позиции на партньорите в управлението и те не са се обединили около общо решение за военната помощ за Украйна

© Юлия Лазарова

След проведен коалиционен съвет във вторник няма промяна в предварително известните позиции на партньорите в управлението и те не са се обединили около общо решение за военната помощ за УкрайнаСлед близо пет часов дебат и без изненади, освен единствено че БСП гласува "за", парлементът реши да даде мандат на българското правителство да окаже на Украйна, съобразно възможностите си, военно-техническа помощ.


Мнозинството, подкрепено с гласовете и на ГЕРБ и ДПС прие предложението на "Продължаваме промяната", което беше редактирано неколкокранто в хода на заседанието. В него бяха включени и отделните точки от писмото на посланика на Украйна в България, в които се изреждат конкретни искания, сред които и у нас да се ремонтира военна техника от Украйна.


За подобно искане стана известно още след визитата на премиера Кирил Петков в Киев, като сега фактът, че в писмото няма искане за предоставяне на оръжия беше използван от депутатите от мнозинството с аргумента, че няма как България да даде нещо, което не се иска от нея.
В тази статия може да проследите хронологията на дебата.

"Възраждане" обявиха гражданско неподчинение, за БСП решението за помощта към Украйна е "добро и разумно"

След вота в залата от "Възраждане" обявиха гражданско неподчинение и призоваха гражданите да спрат да изпълняват задълженията си към държавата и да окупират институциите, включително заводите за военна техника.


Според тях решението за военно-техническа помощ за Украйна делигитимира Народното събрание. Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че следващата сряда (11 май) формацията организира национален протест, който ще поиска оставката на правителството.


От БСП определиха решението на парламента като "добро и разумно". След вота, депутатът от БСП Александър Симов заяви, че то гарантира, че българското правителство няма да изпраща оръжия за Украйна.


"Искам да балгодаря лично на премиера Кирил Петков, на коалиционните ни партньори за това, че успяхме в процес на дискусия да постигнем такова решение, както и на опозицията, която изненадващо за нас подкрепи това решение, което показва, че то е добро", коментира Симов. Според него няма лицемерие в това, че БСП са подкрепили решението, защото то работи в полза на националния интерес.

Само "Възраждане" гласуваха против

© Георги Кожухаров

Само "Възраждане" гласуваха против


С гласовете на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП парламентът одобри да даде мандат на българското правителство, което да осигури военно-техническа помощ на Украйна. Гласовете в подкрепа бяха 200, против - 16, а един от "Има такъв народ" е въздържал се.


Това стана след близо пет часа дебат, в който всяка партия повтори позициите си, някои говориха за войната, стигна се дори до намесването на политиката на правителството за Северна Македония.


Решението беше очаквано, още повече след писмото от посланика на Украйна в България от по-рано днес, в което изрично се посочва от какво има нужда страната, като в него никъде не се споменава изрично изпращането на оръжия.


Шестнадесетте гласа "против" дойдоха от депутатите от "Възраждане" и от един от "Продължаваме промяната", от БСП и от "Има такъв народ". Никой от тези партии не даде обяснение за вота си.

Предложенията на ГЕРБ и "Демократична България" за оказване на военна помощ бяха отхвърлени от мнозинството от депутатите.


Предложението на "Продължаваме промяната" точно щеше да бъде подложено на гласуване, когато от ГЕРБ поискаха почивка.


То гласи:

"Решение за предприемане на мерки, свързани с войната в Украйна. Народното събрание дава мандат на Министерски съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления.


1.Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.


2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:
- продължаване подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;
- помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- Осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна;
- Засилване на енергийното сътрудничество чрез доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;
- Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България;
- Продължаване на доставките на хуманитарна помощ, лекарства, дрехи и хранителни стоки.

След почивката дадена за редакционни поправки, депутатите гласуваха предложеното от Йордан Цонев предложение във формулировката на "Продължаваме промяната" да бъдат записани точките от писмото на украинския посланик в България.

Точно преди отделните предложения да бъдат гласувани, по искане на "Продължаваме промяната" беше дадена 15 минутна почивка. Не стана известно какви са аргументите за това.


Искането беше за половин час, но председателят на парламента даде минималното време.


По информация на "Дневник" искането е, за да може от "Продължаваме промяната" да изчистят редакционно предложението си и да не трябва да одобряват това на ДПС.

Дебатите приключиха. Предстои гласуване на трите предложения поотделно по реда на постъпване - първо е на ГЕРБ, след това на "Демократична България" и последното е на "Продължаваме промяната".


Председателят на парламента прочете редакционното предложение на "Продължаваме промяната" - да се добави "военно" към техническа помощ, както и да се включи, че помощта ще е съобразно възможностите на страната и според искането на посланика на Украйна.


Йордан Цонев от ДПС поиска в предложението на управляващата партия да отпадне, че е според искане на посланика. "Това е тежко унижение и е безпрецедентно. Нека да изброим исканията според писмото, цялото писмо, ако искате. Дайте малко да мислим и за честта на институцията", заяви още Цонев.

От "Възраждане" на няколко пъти нарекоха "Демократична България" - "Демократична Украйна". Цончо Ганев от партията на Костадин Костадинов попита дали след днешното решение коалицията ще остане цяла. Председателят на парламента Никола Минчев призова да се използват истинските имена на партиите и обърна внимание, че дебатът излиза от същество. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" попита Цончо Ганев колко получава неговата партия за разпространяване на руската пропаганда.

Тома Биков от ГЕРБ намеси и политиката на българското правителство спрямо Северна Македония. Според него цялата българска държавна политика е заложник на страх. "Всички български граждани да капитулираме по Украйна, и по Македония. Защото сме докарани дотук, имаме министър -председател, който не е наясно нито по едната тема, нито по другата", каза още Биков.


Той повтори тезата на ДПС, че Петков е трябвало да бъде в залата, след като му се гласува мандат, "без да знаем какъв точно е".


Председателстващият заседанието Мирослав Иванов поправи Биков, че темата не е свързана със Северна Македония, но депутатът от ГЕРБ продължи да сравнява двете ситуации.

Христо Иванов: Решението не е заради Украйна, а за България

Христо Иванов

Христо Иванов


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова депутатите да гласуват за предложението на обединението за оказване на помощ, защото по думите му това решение ще има последствия не само за Украйна, но за България. "Защото войната в Украйна ще продължава да структурира вътрешнополитическото пространство у нас", заяви Иванов.

"Не става дума за Украйна, ако Украйна разчиташе на нас за своята защита, позволете ми да не довърша това да изречение. Става дума за опита на на режима на Путин за преразглеждане на международния ред. Ред, който е добър за България, от който ние се възползваме".

"Не е въпросът да дадем на украинците това, което са си поискали в някаква точка, а да отговорим какво готова България да даде в защитата на този ред", каза още Иванов.


"Кой от вас е готов да отиде в Украйна и да каже на украинците в името на мира предайте се. Когато се говори за неутралитет се говори за капитуланство". Според Иванов се вижда, че Украйна помага на премиера да намери компромисно решение, но и българският парламент трябва да помогне.

Любомир Каримански ("Има такъв народ") попита защо в предложението на "Продължаваме промяната" не е записано, че България ще осигури ремонт, а се държи да бъде гласуван текст с военно-техническа помощ.


Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") обърна внимание, че в предложението за нов текст е отбелязано, че ще бъде осигурена помощ, съобразно възможностите на страната. "Украйна може да иска нещо, но ние да не можем да го дадем. Освен това Украйна не иска оръжия, а нещо друго. Защо да даваме нещо, което тя не иска", попита още Ананиев.

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебата за предоставяне на оръжие.

Даниел Митов (ГЕРБ) призова да се гласува за решението, което позиционира България на правилната и дава възможност да се модернизира военната техника в България. Той повтори тезата, че е срамно, че българските управляващи се опитват да решат коалиционните си проблеми, изнудвайки украинските власти да кажа какво да поискат.


"Стана ясно, че БСП управлява. Те печелят в този дебат", заяви още Митов.

БСП ще подкрепи новото предложение за оказване на помощ на Украйна

Кристиан Вигенин

© Юлия Лазарова

Кристиан Вигенин


БСП ще подкрепи новото, коригирано предложение на "Продължаваме промяна" за оказване на военно техническа помощ на Украйна. Това се разбра от изказване на заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин. Той предложи отхвърлянето на предложенията на ГЕРБ и "Демократична България".


"С днешните уточнения, направени от "Продължаваме промяната", дават възможността за широко тълкуване и предоставянето на хуманитарна, финансова, военно техническа помощ - нито едно от тях не е свързано с оръжие и боеприпаси. С подобно решение, ще се даде мандат на правителството да изпълни исканията на Украйна и същевременно България няма да стане част от конфликта и ще покажем солидарност с Украйна, без да поставяме под съмнение членството ни в НАТО", заяви Вигенин.


От първия ден на войната БСП заявява две много ясни и категорични позицици - "Не на войната", "да" на дипломацията. Помощ за Украйна - да, но "не" на оръжията


Кристиан Вигенин, БСП


Според него на третия месец от началото на конфликта е време за повече разум и прагматизъм, а "патосът е неуместен". "От БСП не приемаме войнствената реторика, както и опитите да се провокира напрежение и да се настройват българи срещу българи. От първия ден на войната БСП заявява две много ясни и категорични позицици - "Не на войната", "да" на дипломацията. Помощ за Украйна - да, но "не" на оръжията", каза Вигенин.


"Това е полето, върху което може да се постигне обществено съгласие. Приветстваме усилията на премиера да омекотява разделителните линии, но тези усилия ще дадат резултат, ако всеки направи компромис", смята още Вигенин.


Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" заяви, че подкрепя въоръжение за Украйна, но такова нещо не е поискано и затова страната трябва да реагира с помощ, която е необходима.

ДПС отново поиска в залата да присъстват премиера и министри от правителството

Йордан Цонев от ДПС поиска отново в залата да присъстват премиера Кирил Петков и ресорни по темата с оказване на помощ за Украйна. Министърът председателят ще бъде изслушан по-късно на извънредно заседание по темата със спрения руски газ.

"Има такъв народ": Зеленски не иска оръжие и ние няма да изпратим такова

Станислав Балабанов беше част от делегацията на правителството в Украйна

© Юлия Лазарова

Станислав Балабанов беше част от делегацията на правителството в Украйна


Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който беше част от правителствената делегация, която в края на април посети Киев заяви, че украинският президент Володимир Зеленски не е поискал оръжие и България няма да изпрати такова.


"Цял ден се опитвате да организирате поредните политически врътки. Докато разговаряхме на живо с президента Зеленски, го направихме като обикновени хора. Чухме конкретни неща от които Украйна има нужда сега. Президентът Зеленски не поиска оръжие, няма да изпратим такова", заяви Балабанов от парламентарната трибуна.


От позиция преди пътуването към Украйна на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов се разбра, че партията подкрепя изпращането на оръжия.


Но когато е жега, трябва да застанете с лицата си, а не да се криете зад партийни декларации


Станислав Балабанов,

депутат от "Има такъв народ"


"Хора като нас губят живота си в Украйна, много е лесно уважаеми лидери, докато сте в меките си кресла да разсъждавате как изглежда войната. Друго е да го видиш на място. Истината е, че в такива казуси трябва да оцелят човешките и морални качества, повечето сте потънали в тънки партийни сметки. Не е лесно да говориш върху масов гроб. В който са заровени невинни души, имали са мечти, и живота им и мечтите им са унищожени от агресор, който слага политическото си оцеляване пред човешкия инстинкт", заяви Балабанов.


"Истината обрисува един ад, повярвайте никой не си е мислил, че може да се случи такова нещо в 21-и век. Когато войната приключи ще се изредите да се снимате в името на мира. Но когато е жега, трябва да застанете с лицата си, а не да се криете зад партийни декларации", завърши депутатът.


Изказването му провокира лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който зае позицията, че намесата в Украйна е била оправдана. С доста по-висок тон, той обвини българските политици, че не ги е грижа за българите в Украйна и отново повтори предупреждението си, че ако правителството иска война, ще я получи, но никоя власт не е печелила битката със собствения си народ. Последното накара председателят на парламента Никола Минчев да го предупреди какви призиви отправя.


Костадинов припомни, че е бил в Украйна. Което отприщи и други депутати да кажат кога са били в Украйна и какво са направили.

Депутат от "Продължаваме промяната": Путин се държи като училищен разбойник

Депутатът от "Продължаваме промяната" Стоил Стоилов представи пред депутатите защо първоначалната му позиция, че България трябва да запази неутралитет се е променила и сега смята, че страната трябва да гласува изпращането военно техническа помощ.
"Безспорно е кой е агресорът и коя е жертвата. Ние сме изправени пред избор - да запазим неутралитет или да подпомогнем страдащата страна. Чухме, че България ще бъде въвлечена във война и че си има достатъчно проблеми. Изпращането няма да удължи агонията, а ще помогне на една жертва да се защити на своя агресор", заяви Стоилов.

По думите му изпращането на военно техническата помощ няма да въвлече Бъллгария във войната, защото руската агентура работи от десетилетия на територията на България, ние сме обект на прокремълска пропаганда дори и от тази трибуна".


По думите на Стоилов изпращането на военно техническа помощ за Украйна е най-отговорното решение в момента, което защитаава най-добре българския интерес.


"Подкрепям, защото е в българския интерес, Украйна да спечели, а не Русия да сложи марионетно правителство. Последното ще му даде сила да продължи към Молдова и други държави. Путин се държи като училищен разбойник - като отстъпваш, те продължават със смелост. Когато му отговориш със сила, той отстъпва", заяви Стоилов.


"Подкрепям изпращането, за да осъдим непровокираната агресия, безчинствата, Няма какво да загубим - вече сме неприятелска държава, спряха газта. Какво очакваме още, че Путин може да направи? Не искам страната да изглежда страхлива и неадекватна и да бъде наричана троянския кон на Русия в Европейския съюз.

От БСП предложиха референдум каква помощ да окаже България на Украйна

Борислав Гуцанов

© Георги Кожухаров

Борислав Гуцанов


Депутатът от БСП Борислав Гуцанов предложи да бъде проведен референдум за това какво помощ да окаже България на Украйна. По думите му "българските граждани са мъдри и може да помогнат с това на политиците, когато сме на кръстопът".


"Оказването на военна помощ би направила България пряк участник в тази война. Нашите оръжия ще унищожават домове. Тази позиция на БСП не подлежина промяна, не е в контраст с членството на НАТО и Европейския съюз", заяви Гуцанов.


Левицата са категорични в отказа да бъде изпратена военна помощ на Украйна, като дори заплашиха, че ще напуснат коалицията, ако подобно решение бъде взето.


"Българските граждани биха избрали пътя на мира. България трябва да се опита да поправи сторенето и да залепим счупеното. Може да сме домакин на среща на върха между Русия и Украйна. Това подхожда на българската политика, защото сме братя и съседи и винаги сме намирали път един към друг", каза още депутатът.
По думите му войната в Украйна е "война между великите сили, война за господство".

Мустафа Карадайъ: Ние сме в безподобна ситуация, гласуването е вот на недоверие към правителството

От Движението за права и свободи (ДПС) обявиха, че решението, което парламентът ще вземе днес по темата с оказване на военна помощ за Украйна е своеобразен вот на недоверие към правителството. Според председателя на партията Мустафа Карадайъ, който направи изказване след почивката, кабинетът на Кирил Петков е най-слабият в историята на България от началото на 90-те години.


Карадайъ, подобно на колегата си Хамид Хамид, попита къде са представителите на кабинета. "Липсва политически диалог - между самите управляващи и между управляващи и опозиция. Тенденциите не са обещаващи. Има моменти, не само като този, в които политическият диалог е необходим", заяви още Карадайъ.


Призовавам всички национално отговорни партии да приемем единствено възможното решение. Само така може да защитим демокрацията и да осигуримдостойно място на страната ни, Отговорните решения изисква смелост. Бъдещето на нашите деца изисква смелост. Само с решителни действия може да сложим началото на помирението", заяви още председателят на ДПС.

ДПС поиска министърът на отбраната и премиерът да са в парламента

Хамид Хамид от ДПС поиска в залата по време на дебата да присъстват министърът на отбраната и премиерът Кирил Петков.


"Като кажа, че се крият като мишки, се сърдите. Защо не са в залата. Това е дебатът на дебатите", заяви Хамид.


Председателстващият заседанието на парламента Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") заяви, че обсъждането се излъчва пряко и представителите на изпълнителната власт вероятно го следят. След това беше обявена почивка.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Предложението за ремонт на украинска военна техника е нагла лъжа

Христо Гаджев, ГЕРБ

© Анелия Николова

Христо Гаджев, ГЕРБ


"Който е предложил да се ремонтира в България украинска военна техника, е нагла лъжа в очите", заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. По думите му в страната няма възможност да помогне по този начин. Според него това е невъзможно да се случи и защото оръжията от Украйна няма как да бъдат превозени до България.


"Друго е положението, ако вземаме украинска техника и даваме друга. Това го правят други държави, ако това е вашето намерение, кажете го ясно, а не мълчете", призова още Гаджев, който нарече политиката на правителството "щраусова".


"Какво точно имате предвид под военнотехническа помощ. Това е руски израз между другото, съществува в руска литература. В западната има военна и техническа помощ. Ако ще подпомагаме Украйна с руска терминология, това е на ваша отговорност", заяви още Гаджев.


"Решението за ремонт е изпразнено от съдържание. Нереалистичен ремонт, това е тъжна позиция, спасяваща едно управление. С подобна позиция не се решават фундаменталните въпроси - къде стои България, кои принципи отстоява, а сделките под масата ще продължат, мародерите ще продължат да мародерстват", каза още депутатът от ГЕРБ.

Костадинов: България се управлява от екстремистка групировка, която иска война и ще я получи

Костадин Костадинов

© Георги Кожухаров

Костадин Костадинов


"Страната не се управлява от българско правителство, а екстремистка групировка - от национални предатели и бивши чужди граждани. За българските нужди то е глухо, сляпо и дълбоко заспало." Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който поиска да прочете декларация от парламентарната трибуна.


Повтаряйки сравнението за екстремистката групировка, Костадинов заяви, че с гласуването на предложенията за оказване на помощ за Украйна българското правителство иска да бъде въвлечено във война. "Ние, българите, ще му я дадем", заяви още Костадинов.


По думите му българското правителство е успяло да заблуди гражданите и да осигури по-добри условия за живот от български пенсионери, майки с деца. "Гостите, поканени от екстремистката групировка, се оказаха с повече права от домакина. Милосърдието е използвано за активна пропаганда, която така е заблудила българските граждани, които крещят слава на друга държава."

"Продължаваме промяната" предлага България да окаже военнотехническа помощ

Народното събрание прие правителството да осигури военнотехническа помощ на Украйна (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Продължаваме промяната" предлага в тяхното предложение да се запише оказване на военнотехническа помощ съобразно възможностите на Република България, както и съобразявайки писмото на украинския посланик.


Това заяви от парламентарната трибуна Атанас Михнев от "Продължаваме промяната". В първоначалното предложение на управляващата партия беше записано, че България ще оказва помощ на Украйна според възможностите си, но никъде не се споменаваше изрично изпращането на военна помощ. Вместо това е записано, че ще се оказва подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната, чрез "законодателни и организационни мерки".


Силата е на страната на този, който застава на правилната страна


Атанас Михнев,

депутат от "Продължаваме промяната"


"Така или иначе България увеличи износа на оръжие, така или иначе Путин ни спря кранчето и се оказва, че можем "форевър" (бел. ред. от английски език - завинаги) без този газ. Време е България да прекрачи червените линии и да каже позиция спрямо войната. Време е да се обединим около принципите за мир и свобода. Днес е 4 май, това е денят на силата (във филма "Междузвездни войни", в който се употребява фразата: "Нека силата да бъде с вас"). "Силата е на страната на този, който застава на правилната страна", заяви още Михнев.


Според Даниел Митов от ГЕРБ е "срамно българското правителство да натиска друга държава да решава вътрешнокоалиционни проблеми и да легитимират определени въртеливи движения". От трибуната той предложи да се призова само предложеното от ГЕРБ.


Атанас Славов от "Демократична България" подкрепата за отбраняващия се е "задължение, политически морален наратив", а не въвличане във война.


Според Славов предложението на обединението дава мандат на правителството да окаже помощ, от каквато има нужда от Украйна. "Нашето настояване е нека не ограничаваме подкрепата до този конкретен момент. Може би сега Украйна има нужда да ремонтираме техниката и, но впоследствие ще има нужда от боеприпаси. Нека гласуваме помощ не само за конкретния момент", заяви още Славов.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов оттегли предложението на партията си за смяна на членове на постоянните членове на няколко комисии, за да може да започне разглеждането на трите предложения на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ за оказване на помощ на Украйна.


"Убихме достатъчно време. Всички очакват от нас да дебатираме по най-важната тема", заяви Йорданов от парламентарната трибуна.


Така разискванията започнаха с прочитане на доклада на комисията по външна политика, която на 20 април взе решение да помогне на Украйна, но не с оръжия.


Дебатите по темата в парламента във видеото:


Украинският президент е поискал само ремонт на военна техника

Украйна очаква от България единствено помощ за ремонт на военна техника. Това се разбира от писмо от украинския президент Володимир Зеленски, депозирано в парламента в сряда от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко, потвърдиха пред "Дневник" източници от Народното събрание.


За подобно очакване стана известно и след срещата на българския премиер Кирил Петков със Зеленски в Киев. На днешното заседание на парламента, което е първо след ваканцията, ще бъдат обсъдени трите предложения на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които имат различна формулировка какво да бъде гласувано. Темата стана и повод за трусове в коалицията, а БСП, които са твърдо против изпращането на оръжия, се заканиха да напуснат правителството, ако подобно решение бъде взето.


За писмото беше докладвано в началото на заседанието на парламента. Какво още пише в писмото - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK