Украински специалисти пристигат в България за преговори каква военна техника да бъде ремонтирана

Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната

© Велко Ангелов

Йордан Божилов, заместник-министър на отбранатаПрез следващата седмица в България ще пристигнат украински специалисти, с които Министерството на отбраната ще преговаря каква военна техника ще бъде ремонтирана. Това съобщи пред БНТ заместник-министър Йордан Божилов. Ремонта поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещението в Киев на колегата му Кирил Петков. Впоследствие българският парламент гласува "за" оказване на военнотехническа помощ на атакуваната от Русия страна. По думите на Божилов ремонтът е важен за Украйна, тъй като войната ще бъде дълга.


"Имаме необходимия капацитет. Решението за военнотехническа помощ беше взето с огромно мнозинство в Народното събрание, което показва, че знаем кой е агресорът, кой е пострадалият и кой трябва да бъде подпомогнат", каза Божилов, като добави, че и в момента в заводите на ТЕРЕМ се ремонтират български танкове.


По повод войната в Украйна Божилов заяви, че България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци.
"Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници", обобщи заместник-министърът.


Йордан Божилов поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но "техниката не е приземена" и няма как самолетите да бъдат предоставени на Украйна, защото България остава без военна авиация.


"Нашата задача е да използваме самолетите толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Спекулация и фалшива новина е, че купените 8 самолета няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Божилов.


Според него единственият начин да се спре войната е изтеглянето на Русия, а в противен случай ще има дългосрочен конфликт, като това друго вещае нестабилност в региона, което застрашава и България. Война до победа от страна на Русия пък няма да стане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK