Ембарго върху руския петрол ще създаде недостиг на горива, твърдят от петролната асоциация

Ембарго върху руския петрол ще създаде недостиг на горива, твърдят от петролната асоциация

© Надежда Чипева, КапиталПри евентуално налагане на ембарго на вноса на руски петрол в страните от ЕС няма да говорим за това колко ще се повишат цените, които ще скочат с 30-40%, а за това има ли продукт. Ще се появи недостиг на дизел и бензин, каза днес пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.


През миналата седмица Европейската комисия поиска новият пакет санкции срещу Русия да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година. България ще поиска две години отсрочка от санкциите, като ако това не се случи, страната е готова да наложи вето върху общоевропейското решение. Изключение от предвидения срок поискаха също Унгария, Словакия и Чехия, а за да стане решението факт, е нужна подкрепа от всички държави - членки на ЕС. Снощи планове за спиране на вноса на руски петрол обявиха и от Г-7 - организацията на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ).


Светослав Бенчев обясни, че ако не се договори изключение за България от поне година от планирания срок, това ще съсипе икономиката. "На пазара ще му е нужна година и половина - две, за да се адаптира към новата ситуация. Ако спре да влиза руски петрол, "Лукойл", който работи с 50% руски петрол, трябва да спре работа, за да се пренастроят инсталациите и ще се появи дупка", поясни Бенчев.

Той допълни, че от Румъния, Гърция и Турция България не може да внесе достатъчно горива, за да компенсира производството на бургаската рафинерия. Според Бенчев ембаргото върху петрола, а не върху газа от Русия, е политически въпрос, защото страните от Западна Европа са по-зависими от газа.


В отговор на въпрос експертът посочи, че за месец дизелът е поскъпнал с 4%, а бензинът с 1.5-2%. "Това е нормално предвид очакванията да се наложи петролно ембарго на Русия. Има сериозно търсене на дизел в Европа и това определя по-високия ръст на цените при това гориво", каза Светослав Бенчев.


Той за пореден път обяви, че в България има конкурентен пазар на горивата, като бензиностанциите работят с ниски печалби и малки маржове.


Може ли "Нефтохим" да преработва неруски петрол тук


Защо ще е трудно на Европа да се откаже от руския петрол тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK