Дръзка акция на журналисти в Русия: Путин е жалък диктатор и параноик

Дръзка акция на журналисти в Русия: Путин е жалък диктатор и параноик


"С война е по-лесно да прикриеш провалите в икономиката". Путин трябва да се махне. Той подпали безсмислена война и води Русия към пропаст"


"Рекордните разходи за армията не помогнаха на Русия да победи Украйна"


"Руският елит се оказа нищожество без воля"
Такива и още други подобни заглавия изпълниха днес интернет страницата на новинарската платформа Лента.ру. После бяха премахнати, но останаха в архивите в интернет, докато мнозина се питаха дали хакери не са пробили един от най-популярните в миналото източници на информация за руснаците, задушен от Кремъл, подобно на почти всички други медии в Русия днес.


Към всеки текст, включително този със заглавие "Влдимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик", има уточнение, че "не е съгласуван с ръководството, а за него администрацията на президента ще накаже изданието, така че бързо си направете скрийншот".


Оказа се, че това е протестна акция на двама журналисти от Лента.ру - ръководителят на отдела за икономически новини Егор Поляков и неговият колега редактор Александър Мирошников.


Ето какво написа Поляков за действията им, които са особено дръзки, защото станаха на 9 май - празник по повод победата на хитлеристка Германия преди 77 години, но милитаризиран от Кремъл през последните 20-тина години:


"Какво беше това? Такова, каквото изглежда. Никакъв "пробив от хакери", това е наше осъзнато решение, взето относително отдавна, но беше трудно да го реализираме (засега няма да говоря поради какви причини).


Главната причина е съвестта. Разбирам, че руското медийно пространство отдавна е разделено на сегменти на "ръкостискания" и "Лента" не попада там. Но лично аз знам много добри и достойни хора, които работят в медии, които не са от тази категория на "ръкостисканията", и затова призовавам потенциалните критици в професионалната - и не само - среда да не забравят за човечността и да не бързат да лепят етикети на всички.


Смятам, че на всички противници на войната сега е нужно да се обединят, независимо от възгледите им.


Що се отнася до материалите, всичко е просто. След масовите блокирания из страната почти не остана медиа, която може да се гледа и чете без VPN или "дуумскролинг" (бел.ред. - безкрайно ровене в новините, често през умишлено все по-сензационни заглавия; обявена за дума на 2020 г. от Oxford English Dictionary).


Имаме гигантска аудитория, за което лично съм положил доста усилия, и затова със Саша решихме, че такъв пърформънс е единствено правилният. Подбрахме около 40-45 ключови фейкове/новини/факти, които руските медии започнаха да премълчават след началото на войната, описахме ги максимално подробно, стараейки се да не изпадаме в контрапропаганда.


Ключовото послание, разбира се, заложихме в текст, който прилича повече на колонка (което лично ме вбесява), но едновременно с това излага разбираеми факти и аргументи.


Подписани са от нас. С мен вече разговаряха, предполагам, че може да кажем, че повече не работим в "Лента".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK