България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия

© Цветелина Белутова, КапиталБългария е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия. Това съобщи изп. директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който е на посещение в района на газовото хранилище "Чирен". Там отидоха и някои депутати от енергийната комисия.


През Турция, според настоящите управляващи, е една от възможностите България да получава договорения по-евтин азерски газ докато се построи газовата връзка с Гърция. Предишният директор на "Булгагаз", който бе освободен, обяви, че е било пратено запитване до турския газов оператор "Боташ" дали има капацитет за целта, но така и не бил получен отговор, поради което България се е отказала от това да получава пълния обем на договорените количества от Азербайджан от 1 млрд. куб. м годишно. Те биха покрили около една трета ог нуждите на страната. В петък премиерът обяви, че от юни България ще получава пълния обем на тези доставки.


Тази сутрин по БНТ Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера обяви, че Кирил Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това, според нея, опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на "Булгаргаз", че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора.
"Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ", допълни тя.


Посочи, че България се нуждае от 12 до 20 танкера газ на година. Освен договорените 2 танкера с втечнен газ от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром", посочи тя. Допълни, че по въпроса се водят преговори с няколко потенциални доставчици като Египет и Катар. С това подчерта, че е напълно сменен подходът, при който се разчита само на един източник.
Посочи, че новите дългосрочни договори за доставка на газ ще бъдат подписани директно от "Булгаргаз" без посредници и то на цена, по-ниска от тази на "Газпром". "Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на "Газпром". "Булгаргаз" сключва директно всички договори за доставки. Дългосрочните договори ще бъдат пряко с компаниите без посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на "Газпром". А когато започнем да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от средната в Европа", обясни тя.


Хранилището в Чирен се пълни


"Булгартрансгаз" е готова да напълни хранилището за природен газ в Чирен до есента, обяви още пред БНТ изп. директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Посочи, че в момента в него има 113 млн. куб. м, което е 21% от капацитета. "Това е нормален обем за този период на годината. В сравнение със същата дата миналата година са нагнетени с 6% повече", допълни той.


Дневно в хранилището постъпват около 1 млн. куб. м.


Въпреки спрените доставки от Русия България няма да спре доставките на Сърбия и Унгария, посочи той. Същото увери по-рано и Лена Бориславова. "България е коректна държава и ще изпълнява ангажиментите по международните си договори. Транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK