И Швеция направи крачка към НАТО: управляващите казаха "да", но без "постоянни бази"

И Швеция направи крачка към НАТО: управляващите казаха "да", но без "постоянни бази"

© ReutersУправляващите в Швеция социалдемократи подкрепиха членството на страната в НАТО.


С тази стъпка - когато тя бъде формално потвърдена - би се сложил край на двестогодишна политика на неутралитет, независимо от сътрудничеството с алианса в последните години.


Подаването на заявка за членство - каквато бе потвърдена днес от Финландия - изглежда почти сигурно.
Причината е, че подкрепата на социалдемократите създава сериозно мнозинство в парламента, което е "за" присъединяването.


Настроенията в Швеция, чиито жители подкрепяха неутралитета дълго време, се промениха покрай войната в Украйна.


От този момент нататък формалното подаване на заявка от премиера Магдалена Андершон е въпрос на дни.


"Да", но с резерви

Все пак в съобщението, с което се известява позицията на социалдемократите, се уточнява: партията е против разполагането на ядрени оръжия и "постоянни бази" на шведска територия.

Не се уточняват подробности какво означава "постоянни бази", но тази позиция се определя като "едностранни резерви", които социалдемократите ще изразяват, ако заявката на страната бъде одобрена. Очаква се подробностите да бъдат изложени на пресконференция на партията след малко.


За нагласите в Стокхолм имаше малко по-малка степен на сигурност дали ще се стигне до заявка за членство в сравнение с вече изразяваните от Хелзинки позиции.


В петък парламентарен доклад, в чието съставяне участват различни политически сили, посочи, че присъединяването към НАТО ще укрепи значително националната сигурност на скандинавската държава. Окончателното решение се очаква вечерта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK