"Рено" продаде бизнеса си в Русия с възможност да си го върне

"Рено" продаде бизнеса си в Русия с възможност да си го върне

© ReutersРено" (Renault) ще продаде мажоритарния си дял в автомобилния производител "Автоваз" на руски научен институт, съобщи френският автомобилен производител в понеделник, като добави, че сделката включва шестгодишна опция за обратно изкупуване на дела.


Компанията, която е 15% собственост на френската държава, вече потвърди безкасово отписване на близо 2.2 милиарда евро, за да отрази потенциалните загуби и разходи за спиране на операциите в Русия.


Западният автомобилен производител, който е с най-голяма експозиция към руския пазар, добави, че участието му от близо 67.69% в АвтоВАЗ ще бъде продадено на Руския централен институт за изследване и разработка на автомобили и двигатели (НАМИ). "Приключването на тези транзакции не подлежи на никакви условия и са получени всички необходими одобрения", добавиха от института.

През март "Рено" заяви, че ще преустанови дейността си в завода на фона на нарастващия натиск за продължаващото ѝ присъствие там след началото на конфликта в Украйна. Повече от 400 компании се оттеглиха от Русия, след като тя нахлу в Украйна на 24 февруари, като оставиха след себе си активи за милиарди долари.
"Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия", каза главният изпълнителен директор Лука де Мео. Този ход запази постиженията на групата и способността ѝ да се върне в страната в бъдеще в различен контекст, добави той.


Според Министерството на промишлеността и търговията става дума за прехвърляне на руски активи на Renault Group на Руската федерация и правителството на Москва. 100% от акциите на Renault Русия ще бъдат собственост на правителството на Москва: 67.69% от акциите на автоконцерна AvtoVAZ ще станат собственост на НАМИ, а останалите акции на компанията ще бъдат задържани от "Ростех", обясниха от министерството.


Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза по-рано: "Ако направим инвестиции през този период, това също ще бъде взето предвид в себестойността (при евентуално изпълнение на опцията за обратно изкупуване от французите на собствеността). Тук няма да има подаръци."

  • Renault отвори първия си руски офис в Москва през 1992-1993 г., а през юли 1998 г. беше подписано споразумение с правителството на Москва за създаване на съвместно предприятие "Автофрамос". Година по-късно на базата на завода АЗЛК (Автомобилен завод на Ленинския комсомол) беше открит цех за частична сглобяване, който произвеждаше автомобили Renault Megane и Renault 19, а след това и Clio Symbol.
  • През 2003 г. започва изграждането на завод с пълен цикъл за производство на Renault Logan, който е завършен през април 2005 г. Още през 2006 г. Logan стана най-продаваната чужда кола в Русия. Делът на Renault в капитала на АД "Автофрамос" постепенно нараства, докато през ноември 2012 г. достигна 100%. През юли 2014 г. руската компания промени името си на Renault Russia, пряко свързвайки името си със славната история на компанията.
  • Според кмета на Москва Сергей Собянин в московския завод "Автофрамос" сега ще се произвеждат москвичи.
  • Renault започва сътрудничество с Волжския автомобилостроителен завод (АвтоВАЗ) през 2008 г., като става негов акционер с контролиращ дял в съюз с Nissan през 2013 г.
  • В края на 2021 г. Renault запази четвъртото място по брой продадени автомобили (зад АвтоВАЗ и южнокорейските Kia и Hyundai). Миналата година френската компания продаде над 131 хил. автомобила в Русия, като запази около 8% дял от пазара. Заедно с АвтоВАЗ, този дял достигна почти 30%.

Според Асоциацията на европейския бизнес през април 2022 г. на фона на западните санкции, на недостига от компоненти и напускане на чуждестранни автомобилни производители продажбите на нови автомобили в Русия са намалели със 78.5% до 32.7 хиляди единици (АвтоВАЗ - със 78%, Renault - с 84%). В резултат на това делът на френската компания намалява до 6.8%.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK