Указанието от Брюксел: Сметка в Газпромбанк - да, плащане в рубли - не

В близките дни повечето европейски държави, които купуват природен газ от "Газпром", трябва да направят първи плащания след въвеждането от Москва на нов режим на плащания чрез Газпромбанк.

© Reuters

В близките дни повечето европейски държави, които купуват природен газ от "Газпром", трябва да направят първи плащания след въвеждането от Москва на нов режим на плащания чрез Газпромбанк.Европейската комисия потвърди във вторник, че е дала допълнителни указания на държавите членки как да плащат за доставяния от "Газпром" газ, без да нарушават санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.


В петък Брюксел разпрати нови инструкции, след като газовите компании в 22 държави, които имат договори за доставки с "Газпром", се оплакаха, че предвид решимостта на Брюксел да наказва за нарушаване на санкциите, първоначалните инструкции от Еврокомисията са неясни.


Говорител на комисията обясни във вторник, че компаниите могат да открият сметки в руската Газпромбанк, съгласно новите условия за плащане, въведени от Москва през март. Те трябва да извършат плащането по тях във валута, посочена в договорите им с руския държавен газов доставчик и да обявят, че плащането е приключено.
Говорителят посочи, че сметките не трябва да бъдат във валута, различна от посочената в договора с "Газпром", както и че откриването на втора сметка в "Газпромбанк", в която сумата от първата сметка да се превалутира в рубли, би било нарушение на европейските санкции. Правителствата трябва да следят това да не се случва и да санкционират евентуални нарушения. Ако това не бъде направено, Европейската комисия може да заведе наказателна процедура срещу съответното правителството.

"Очакваме, че руските власти могат да изнудват с енергийните доставки по всяко време. Затова предприехме мерки за разнообразяване на източниците за доставка, за подобряване на европейската преносна инфраструктура, за намаляване до края на годината с 2/3 на зависимостта на ЕС от вноса на руски изкопаеми горива. Докато съществува зависимостта ни от руски изкопаеми горива, оставаме изложени на опасността от руски шантаж", каза говорителят.


Финландия отказа да плати в рубли


Финландската държавна компания Gasum съобщи във вторник, че е отказала да премине към новата система за плащане на газ, като предупреди потребителите, че има голяма вероятност доставките да бъдат спрени. Газовата компания обяви, че ще отнесе споровете, свързани с договора с "Газпром", за решаване от арбитражен съд.


През лятото Финландия разчита да компенсира с доставки от Естония през газопровода "Балтиконектор", по който количества се прехвърлят от 1 май, пише "Ройтерс".


Русия доставя природен газ на Финландия повече от 45 години. През декември 2015 г. "Газпром експорт" и Gazum удължиха договора за доставка на газ до края на 2031 г.


Предстои тази седмица и други европейски държави да правят плащания за потребените от тях количества след влизането в сила на 31 март на указа на президента Владимир Путин, с който се определя нов ред за плащане на синьото гориво за неприятелски на Русия държави само в рубли. Москва вече прекрати доставките на газ в България и Полша с обяснението, че те не са се съобразили с новите изисквания за начина на плащане.


Междувременно руският президент заяви, че е невъзможно някои европейски държави да се откажат бързо от руския петрол, както предлага Европейският съюз.


"Очевидно е, че някои държави от ЕС, в чийто енергиен баланс делът на руските въглеводороди е особено висок, няма да могат още дълго време да изхвърлят нашия петрол", каза Путин във видеовръзка с руски.петролни мениджъри във вторник.


Той каза, че изоставяйки руските енергийни доставки, Европа рискува да плаща най-скъпите енергийни цени в света в дългосрочен план, подкопавайки конкурентоспособността на икономиката си.


Русия е изправена пред спад в производството на петрол, невиждан след разпадането на Съветския съюз поради западните санкции, които силно усложняват продажбата на руски петрол в световен мащаб. Путин обеща държавна помощ за местните производители на петрол, включително улесняване на достъпа до заеми и застраховки.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK