Закриването на офиса на Шрьодер ще има последици за Меркел и Шолц

Закриването на офиса на Шрьодер ще има последици за Меркел и Шолц

© dpaСоциалдемократическият политик и бивш канцлер Герхард Шрьодер, който е спорен заради контактите си с Русия, вероятно ще загуби голяма част от специалните си права в Германия.


Коалицията на социалдемократите (SPD), зелените и либералите (FDP) иска да закрие поддържания от държавата негов личен офис и да освободи служителите. Кабинетът на 78-годишния бивш премиер трябва да бъде ликвидиран, а останалите сътрудници към него да поемат други задачи. Това заяви управляващата коалиция пред бюджетната комисия,


На Шрьодер трябва да бъде позволено само да запази пенсията и личната си охрана.
Коалицията не стига чак до настояванията на опозиционния ХДС-ХСС, който иска да се спре пенсията на Шрьодер заради контактите му с Русия. Шрьодер накърнява международната репутация на Германия, твърдят от десницата. Въпреки войната в Украйна той все още не се е дистанцирал от руския президент Владимир Путин и продължава да заема постове в различни руски енергийни компании.


Коалиционните партньори са по-предпазливи в предложението си - въобще не споменават позицията на Шрьодер по отношение на Русия и Путин, въпреки че вероятно това е истинската причина за ограничението. Причината са опасенията, че цялата работа може да изглежда като политически произвол срещу Шрьодер и по този начин да бъде правно уязвима.


Не трябва да се създава впечатление, че бившият канцлер е наказан заради противоречиво мнение.Катя Маст, секретар на парламентарната група на ГСДП, защити подхода да не се пипа пенсията на Шрьодер. Според нея става дума за казус с блокиране на собственост, а това е "много съмнително от конституционна гледна точка".


SPD, Зелените и FDP сега искат да регулират издръжката на бившите федерални канцлери и федералните президенти като цяло. Досега бившите държавни лидери са получавали не само пенсия в зависимост от престоя си на поста, но и офис с няколко служители, шофьор и възстановяване на пътни разходи за цял живот.


Коалиционните партньори сега искат да направят всички тези привилегии зависими от това дали бившите политици действително все още поемат задачи като патронаж на събития и произнасяне на речи.


"В бъдеще обслужването за бивши канцлери вече не трябва да е свързано със статута, а да се основава на текущите задължения спрямо канцлерството", казаха ръководители на парламентарните групи в сряда. Те ясно дадоха да се разбере: "Герхард Шрьодер вече не приема никакви текущи задължения от позицията си на бивш канцлер. Това премахва причината за персонала и помещенията за бившия канцлер."


Шрьодер е "активен само като лобист за руски държавни компании, а не вече от името на Федерална република Германия", каза за ДПА икономистът от Зелените Свен-Кристиян Киндлер. Следователно вече няма причина да се финансират офисът и служителите му за държавна сметка.


Шрьодер беше канцлер от 1998 до 2005 г. След това той бе назначен в газопроводната компания "Северен поток", руската "Газпром" и енергийната компания "Роснефт" наред с други ангажименти. Тъй като не се дистанцира от тази близост с руската държава след началото на войната, ръководството на ГСДП го помоли да напусне партията. Има и предложения за изключване от партията.


Такава обща реорганизация на услугите за бившите канцлери трябва да създаде стандарти и за бившия канцлер Ангела Меркел, а в някакъв момент и за канцлера Олаф Шолц.


Меркел се премести в кабинета на бивш канцлер едва преди няколко месеца. Тя получи девет служители със заплати до 10 000 евро. Това е с две позиции повече, отколкото Шрьодер имаше след канцлерството си през 2005 г., и с четири повече от броя на работещите в момента за него.


Бюджетната комисия реши през 2019 г. бившите канцлери да имат само петима служители. Това обаче ще важи само в бъдеще - когато Шолц вече не е на поста.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK