Мариана Тошева: Няма дискриминация между бежанците от Украйна и останалите

Няма дискриминация към бежанците, които не са от Украйта и тези от Украйна. Просто за бягащите от войната типа закрила е различна. Тава е прецедент. За първи път се активира директивата за временна закрила на ЕС, нещата са несъотносими, каза днес в предаването "Въпросите" по TV1 председателят на държавната агенцията за бежанците Мариана Тошева.


Тя уточни, че до 17 май молба за закрила са подали 11 645 граждани, които не са от Украйна. Най-много - 6650 са от Афганистан, следват близо 3000 от Сирия.


Коментирайки решението бежанците от Украйна да се настанят в хотели по морето, които до 31 май трябва да напуснат, Тошева посочи, че при създалата се ситуация това е била единствената възможност. "Самите хотелиери предложиха базите си. При влизане на между 2 и 4 хил. души на ден, това беше най-подходящото", поясни тя.
В отговор на въпрос Тошева допълни, че продължава проучването на нагласите на бежанците от Украйна затова какво искат да правят след 31 май. Според нея имало не малко хора, който искат да напуснат България, като върнат в спокойни райони на Украйна или отидат в друга държава-членка на ЕС. Повечето обаче искали да останат и да работят в България.


Към момента имало официално регистрираните трудови договори в НАП на 3000 души от Украйна. Това е 10-11% от трудоспособните украинци в страната, каза още председателят на агенцията за бежанците. Има и немалко хора с временна заетост.


По данни от проучванията над 60% от бежанците от Украйна са с висше образование, а почти 40 със средно и средно специално.


До момента 540 деца са записани в български училища. Повечето обаче учат онлайн, като преподаването се извършва от учители в Украйна.


"Усилията са да бъдат подготвени децата за новата учебна година. Има вече 1500 заявления за записване в училище от новата учебна година, като повечето от тях са за първи клас", каза Тошева. Тя уточни, че българската образователна система може да приеме 60 хил. деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK