Русия подготвя присвояването на най-голямата АЕЦ в Европа

Русия подготвя присвояването на най-голямата АЕЦ в Европа


Украинската Запорожска ядрена електроцентрала (ЗАЕЦ) - най-голямата в Европа и пета по мощност в света, която сега е под руски контрол, ще работи за Русия, ако Украйна не е готова да получава произведената там електроенергия и да плаща за доставките ѝ. Това заяви руският вицепремиер Марат Хуснулин в град Мелитопол.


Той е бивш министър на строителството и отговаря от две години за Крим и Севастопол. Днес той коментира какво се планира за Запорожската АЕЦ, в която са 6 от 15 действащи ядрени блока в Украйна и където се произвежда около една четвърт от електроенергията на нападнатата страна.


За износ към България и Югоизточна Европа на евтин ток от Украйна - включително защото реакторите работят, но е съсипана икономиката и няма потребление - говори премиерът Кирил Петков при визитата си в Киев. По думите му така и Украйна ще получава средства, за да финансира отбраната си и възстановяването.
От думите на Хуснулин се разбира, че Москва планира не само да не допусне износа на десетки милиони тона украинско зърно с морската блокада в Черно море, но и да присвои основни производители на енергия в страната.


"Електричеството е стока, която не може да се съхранява в склад. Следователно, ако енергийната система на Украйна е готова да приеме и плаща, тогава ще работим, ако не приемем, ще работи за Русия", каза той, цитиран от РИА "Новости". Вицепремиерът отбеляза, че Русия няма "да се тревожи къде да продава електричеството" и увери, че всички работни места в централата ще бъдат запазени.


Той добави още, че перспективата на Запорожка област е "да работи в нашето приятелско руско семейство". "Ето защо дойдох тук, за да осигуря максимална помощ за интеграцията", каза той, а това е почти признание за подготвяне на анексирането на тази част от Южна Украйна. Според Хуснулин до края на месеца в районите, контролирани от Русия, ще започнат да изплащат пенсии в рубли. Вицепремиерът също така обеща да приведе в ред всички пътища, които свързват Запорожката област с Русия.


Руското министерство на отбраната обяви превземането на ЗАЕЦ и нейния сателитен град Енергодар на 28 февруари, на четвъртия ден след началото на нахлуването на територията на Украйна. На 2 март Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че Русия е уведомила организацията, че е поела контрола върху района около ЗАЕЦ.


В средата на март МААЕ съобщи, че "Росатом" е отекъл за има планове за установяване на постоянен контрол върху електроцентралата. Тогава представителят на Русия в организацията увери, че станцията се управлява от украински персонал, а няколко руски специалисти са оказали само консултативна помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK