#MyWar: украинци разказват лични истории от военната агресия на онлайн платформа

#MyWar: украинци разказват лични истории от военната агресия на онлайн платформа

© https://mywar.mkip.gov.uaМинистерството на културата на Украйна финансира сайт, в който украинци могат да споделят истории от бруталното нападение на Русия над страната им от първо лице и от самото място на ужасяващите събития.


Международната платформа #MyWar е своеобразно свидетелство за агресията в Украйна, в което реални хора документират какво се случва с тях и с близките им в епицентъра на военните действия.


#MyWar дава възможност да прочетете техните истории на родния си език благодарение на автоматичния превод на 41 езика, както и да направите дарение за каузата на сайта.
Ето какво разказва например Елена Трутнева от Гостомел за датата 9 март:


Елена Трутнева със семейството си

© https://mywar.mkip.gov.ua

Елена Трутнева със семейството си


"По-късно руските войски с тежко военно оборудване навлязоха на територията на нашата вилна зона. Те започнаха да разбиват къщи, да изкъртват врати и прозорци. Изпочупиха огради, разположиха танкове и зенитни ракети в градински площи и започнаха да стрелят в посока Киев или Вишгород.


Станахме човешки щитове. Войниците влязоха в къщата ни, вратата не беше заключена, така че не се наложи да я разбиват. Ние се скрихме в сауната на пода под пейката и не ни видяха, но търсеха нещо във всички стаи, отваряха шкафове и хвърляха нещата от тях наоколо.


Не знам какво са търсили, може би не нас, но не исках и да знам. Беше много страшно. От този ден войниците станаха редовни гости по улиците ни и стана опасно да напускаме домовете си. Всеки ден военна техника се движеше по улиците и алеите на нашите вили и оттук водеха престрелки.


След битка войниците влачеха ранените си по улиците, размазвайки кръв по асфалта. Понякога натоварваха труповете в огромен военен камион, но някои от по-смелите съседи от време на време излизаха на полето и казваха, че всичко наоколо е осеяно с трупове."


До момента на платформата са качени над 3000 различни истории, които са видени от близо 5 милиона души. Адресът на сайта е: https://mywar.mkip.gov.ua/


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK