Премиерът не смята, че разплащането на Гърция с "Газпром" ще засегне България

Заседание на 47 народно събрание, парламент, Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Заседание на 47 народно събрание, парламент, Кирил ПетковПремиерът Кирил Петков няма опасения за това, че България ще има проблем с газа, ако Гърция не плати в рубли на "Газпром". Нейната дата за плащане е днес. Пред журналисти посочи, че не смята, че има такъв проблем.


"Нашите договори са си договори и не е функция на Гърция дали ще плаща в рубли или не. Но бях уверен от Европейската комисия и от Германия - всички излизат с ясна позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута...Аз не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС", допълни той.


Вчера вицепремиерът Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор, в която отбеляза, че вече половината от клиентите на "Газпром" са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.
"Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с "Газпром експорт". Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.


Изискването на Русия към определените за неприятелски държави да плащат за газа в рубли влезе в сила от 1 април. Заради неизпълнението на това изискване доставките на България и Полша бяха прекратени в края на април.


Това, че България направи тази първа твърда крачка, помогна на целия Европейския съюз да заеме същата твърда позиция, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в коментар по темата за газа от Русия, след като участва в откриването на нов офис в София на Българско-турската търговско-индустриална камара.


Лично получих поздравления за нашата позиция от много европейските лидери, допълни Петков.


По повод множеството коментари напоследък, че премиерът поема ангажименти България да вдигне ветото за преговори за членство в ЕС със Северна Македония, Петков посочи, че не е поемал никакви ангажименти самостоятелно.


"Много ясно трябва да се знае, че аз като премиер не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо е на базата от Министерство на външните работи, то да уведоми правителството, да се вземе решение, което да се обсъди и реши на коалиционен съвет, а след това в парламента да се одобри. И тогава да се поемат ангажименти. Това е друга фалшива новина, че премиерът имал някакви самостоятелни договори. Не, процедурата е ясна", подчерта той.


На въпрос за негативната оценка на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС за обявените мерки заради високата инфлация Петков обяви, че "тези хора имат само една цел - да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които според мен са неоснователни".


В момента Министерството на финансите е в комуникация с бензиностанциите, за да се уточни механизмът, по който ще се прилага обявената отстъпка от 25 ст. за бензина, която се предвижда да влезе в действие от 1 юли, допълни Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK