Зеленски предложи на Запада да конфискува руските активи

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 8 април

© European commission (audiovisual service)

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 8 априлУкраинският президент Володимир Зеленски предложи в ежедневното си обръщение късно в петък
официална сделка със западните съюзници на Киев, с която Русия да бъде задължена да компенсира щетите, причинени от нейните сили по време на войната.


Зеленски каза, че Русия се опитва да унищожи колкото може повече от инфраструктурата на Украйна и вече е разрушила основни промишлени мощности в Донбас в източната част на страната. Затова според него подобна сделка ще покаже на страните, които планират агресивни действия, че ще трябва да плащат за действията си.

"Каним страните партньори да подпишат многостранно споразумение и да създадат механизъм, който да гарантира, че всеки, който е пострадал от руските действия, може да получи компенсация за всички понесени загуби", каза той във видеообръщението си.
При такава сделка руските средства и имущество в подписалите страни трябва да бъдат конфискувани и насочени към специален компенсационен фонд, обяснява прездидентът в обръщението си.


"Това би било честно. И Русия ще усети тежестта на всяка ракета, всяка бомба, всеки снаряд, който е изстреляла по нас", казва Зеленски.


Европейската идея за възстановяването


САЩ и Европа активно обсъждат възстановяването на Украйна след края на войната, но основните идеи се въртят около използването на имущество, иззето от санкционирани руски граждани. В петък Ройтерс съобщи, че въпросът за възстановяването на Украйна ще бъде включен в дневния ред на извънредната среща на върха на ЕС в края на май, като се очаква да бъде създаден фонд, но не е ясно как ще бъде финансиран.


В сряда Европейската комисия предложи в фонд "Възстановяване на Украйна", (RebuildUkraine) с безвъзмездни средства и заеми в неуточнен размер, парите, за който да бъдат набрани на световните пазари от името на ЕС. Същият начин се използва за набавяне на средства за възстановяване на Европа от COVID-19, който е на стойност 800 млрд. евро.


Германия заяви, че се противопоставя на по-голямо съвместно задлъжняване на ЕС. Според оценки на икономисти, цитирани от Ройтерс за възстановяването на Украйна ще са необходими между половин и 2 трилиона евро в зависимост от продължителността на войната.


При суми от такъв мащаб ЕС също обмисля изземване на замразени руски активи в ЕС като източници на финансиране, пише Ройтерс, като се очаква лидерите да възложат на Еврокомисията да проучи как правно може да се уреди това.


Канада заяви миналия месец, че ще промени закона си за санкции, за да позволи преразпределянето на конфискувани и санкционирани чуждестранни активи като компенсация на жертвите или за подпомагане на възстановяването на чужда държава от война.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK