В ръцете на САЩ е да докарат след дни Русия до спиране на плащанията по дълговете ѝ

В ръцете на САЩ е да докарат след дни Русия до спиране на плащанията по дълговете ѝ

© ReutersРусия отново е на прага на пропускане на плащание по външните си дългове - този път заради изявления от САЩ, че няма да подновят изтичащ на 25 май лиценз, който позволява на Москва да плаща на притежателите на нейни облигации в САЩ. До края на годината остават още почти 2 млрд. долара (от общо около 40 млрд. долара) за погасяване.


Технически погледнато, това би довело до дефолт, но според руснаците той е чисто политически, защото Русия имала с какво да обслужва задълженията си в чужбина. Санкциите заради нахлуването в Украйна блокираха достъпа на централната банка до стотици милиарди долари, евро и друга чуждестранна валута. Една от целите е режимът на Владимир Путин да бъде принуден да използва валутата, която му е останала под контрол, за да избегне обявяване във неплатежоспособност.


Русия не е изпадала в неизпълнение по външния си дълг от революцията от 1917 г. и до 24 февруари имаше инвестиционен рейтинг.
Сега финансовият министър Антон Силуанов казва, че ако Вашингтон блокира другите варианти, Москва ще обслужва външния си дълг в рубли и няма да се признае за изпаднала в дефолт.


Москва се отказа от рублите, плати си дълга в долари - тук.


САЩ принудиха Москва да плаща дълга си от валутни резерви в Русия - тук.


S&P зарови Русия още по-дълбоко в рейтинга си - тук.


В сряда министърът на финансите Джанет Йелън Йелън бе попитана от репортери преди срещата на финансовите министри на Г-7 в Бон дали САЩ ще позволят лицензът да изтече. "Няма окончателно решение по това, но мисля, че е малко вероятно той да бъде продължен", отвърна тя. "Ако Русия не може да намери начин да извърши тези плащания и технически не изплати дълга си, не мисля, че това наистина представлява значителна промяна в положението ѝ. Тя вече е откъсната от глобалните капиталови пазари". До неделя нищо не се промени по въпроса.


Какво е различното този път и изчерват ли е възможностите на Москва?


Ще бъде ли удъжлен лицензът?


Службата на САЩ за контрол на чуждестранните активи (OFAC) издаде лиценз на 2 март, позволяващ транзакции между граждани на САЩ и руското министерство на финансите, централната банка или националния фонд за богатство във връзка с плащания по дълг. Това е лицензът който изтича в сряда, 25 май. Удължаването на Вашингтон изглежда все по-отдалечен сценарий.


Какви са аргументите "за" и "против" удължаването?


Привържениците на удължаването твърдят, че разрешаването Русия да обслужва дълга си би изтощило средствата ѝ да води война, като принуди Москва да използва приходите си в твърда валута, за да извършва плащания към кредитори, след като приблизително половината от валутните резерви на страната от 640 милиарда долара бяха замразени.


Противниците на удължаването посочват, че Русия трябва да плати до края на 2022 г. сума, която бледнее в сравнение с приходите ѝ от петрол и газ, които нараснаха до близо 28 милиарда долара само през април благодарение на високите цени на енергията.


Какви плащания дължи Москва?


На 27 май предстоят плащания на лихви по две емисии на еврооблигации - 71 милиона долара по емисия с падеж през 2026 г. (деноминирана в долари), и 26.5 млн. евро (около 28 милиона долара) по емисия, изтичаща пез 2036 г. (деноминирана в евро). На 20 май - отново дни преди датата на плащанията - финансовото министерство преведе сумите в Националния депозитар за разплащания, като още не е ясно дали парите ще стигнат до чуждестранните притежатели на руски еврооблигации. Освен това скоро след 27 май се задава превод на 100 млн. долара по погасяване на лихви.


И двете емисии имат условие, че плащането може да се извършва в алтернативни твърди валути, като долари, евро, лири стерлинги или швейцарски франк, докато рублата също е посочена за облигациите, деноминирани в евро. Но смяната на валутата може да се извърши, само ако по "причини извън нейния контрол Руската федерация не е в състояние да извършва плащания на главница или лихва" в оригиналната валута.


Прилагането на това условие все още не е тествано, но експерти смятат, че може да бъде трудно за Русия да изложи този аргумент, като се има предвид, че санкциите са отговор на нейната инвазия в Украйна.


Следващото плащане след това е 235 милиона долара по две еврооблигации на 23 юни.


Може ли и иска ли Русия да плаща?


Финансовият министър Антон Силуанов каза, че Русия ще обслужва задълженията си по външния дълг в рубли, ако Вашингтон блокира други опции, добавяйки, че Москва няма да се обяви в неизпълнение, тъй като има пари да плати дълговете си.


За да се избегне неизпълнение, средствата обикновено трябва да бъдат изплатени в рамките на предписания срок и във вписаната в правилата на емисията валута.

Случаят е много сложен, каза Иън Кларк, партньор в White & Case, който смята, че Русия все още може да извършва плащанията към регистрираните притежатели на ценни книжа в националния депозитар на ценни книжа в Русия, извън юрисдикцията на САЩ. "Възможно е тези плащания да не могат да бъдат прехвърлени на други притежатели, включително лица от САЩ, но Русия може да е спазила задълженията си съгласно условията на облигациите и да избегне неизпълнение - поне в краткосрочен план", каза Кларк. . "Дяволът ще бъде скрит в детайлите."


Защо Русия иска да избегне дефолт?


Русия има достатъчно пари, за да извърши текущи плащания по дълга, но тя в крайна сметка ще търси финансиране от чужбина.


При сценарий с прекратяване на огъня в Украйна страната ще се опита да възстанови международните икономически връзки, които са били прекъснати по време на войната, каза Крис Милър, директор за Евразия в Greenmantle и автор на "Путиномика: власт и пари във възраждаща се Русия". Неизпълнение от държавата ще усложни достъпа до капиталовите пазари дори за несанкционирани корпорации и също така ще увеличи разходите им по заеми, каза Милър.


"Ако седите в Кремъл и се опитвате да бъдете оптимисти, това, което си казвате, е, че търговските отношения се нормализираха доста бързо след 2014 г.", добави Милър, визирайки анексирането на Крим от Русия преди седем години. Този път обаче може да е много по-различно и "ще отнеме повече време".


В ръцете на САЩ е да докарат след дни Русия до спиране на плащанията по дълговете ѝ

© Reuters


Защо този дефолт е различен?


Държавите обикновено спират да обслужват дълга си, когато имат малко пари или са изчерпали международните си резерви и нямат достъп до капиталовия пазар. Сега е различно.


"Русия има лукса да поддържа огромен излишък по текущата сметка", казва Уоутър Стъркенбъм, стратег в Northern Trust Asset Management. "Истинската промяна в играта е, ако Европа спре да купува петрол. Това със сигурност ще окаже голям натиск върху тях."


Блокираните средства на Русия не може да бъдат конфискувани, защото в САЩ няма законово основание за това, обясни още Джанет Йелън през седмицата на въпрос може ли те да бъдат използвани за възстановяване на Украйна от причинената ѝ разруха. Разговорите как Русия да плати поне част от сметката за стореното от нея вече започнаха в Г-7, допълни тя.


Според изчисления на Световната банка само унищожаването на обекти, жилища, инфраструктура, предприятия и т.н. струва всяка седмиа 4 млрд. долара на Украйна.


Представители на финансовото министерство на САЩ казват още, че конфискуването на милиардите на Русия би създало прецедент, подкопаващ доверието на други държави към това да държат активите на централните си банки в САЩ.


Докъде стигна войната в Украйна и какво предстои - вижте специалното издание на "Дневник":


Трупа се дългов проблем и за Украйна


Финансовите министри на Г-7 решиха в петък да помогнат на украинския бюджет с 9.5 млрд. долара и да продължат да предоставят достатъчно средства, за да не рухне икономиката на Украйна под ударите на руските атаки и морска блокада на пристанищата ѝ.


Но часове по-късно агецция "Муудис" (Moody's) понижи рейтинга на страната от Саа2 на Саа3 с негативна перспектива заради растящият риск за "устойчивото изплащане на дълговете" от правителството.


"Докато Украйна се ползва от големи ангажименти за международна финансова подкрепа, помагаща за смекчаване на непосредствените ликвидни рискове, произтичащото от това значително увеличение на държавния дълг вероятно ще се окаже неустойчиво в средносрочен план", казва рейтинговата агенция.


Обявената негативна корекция се дължи на неяснотата около хода на войната, като от Moody's очакват тя да продължи по-дълго от първоначално прогнозираното. БВП на Украйна ще се свие с около 35% тази този година и вероятно ще започне да се възстановява догодина, но щетата за БВП, нанесена от руската инвазия, няма да бъде преодоляна много дълги години, допълват от агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK