Заради войната в Украйна принудително разселените по света надхвърлиха 100 млн. души

Заради войната в Украйна принудително разселените по света надхвърлиха 100 млн. души


Поради конфликта в Украйна броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 млн. души, обяви днес върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от световните агенции.


Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие, нарушения на човешките права и преследване, се е увеличил вследствие на войната в Украйна и други конфликти, каза той.


"Сто милиона души е стряскащо число - колкото отрезвяващо, толкова и тревожно. Това е рекорд, който никога не би трябвало да бъде поставян", каза Гранди.
То трябва да послужи като предупредителен сигнал да се стремим към решаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, към слагане край на гоненията и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат дома си, отбеляза той.


Данните на службата на ООН за бежанците - ВКБООН - показват, че към края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света е достигнал около 90 млн. души. Войната на Русия в Украйна превърна 8 милиона души във вътрешни бежанци, а повече от 6 млн. са напуснали Украйна, отбелязва ДПА.


Гранди подчерта, че международната реакция към хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна. "Състраданието е живо и ние се нуждаем от подобна мобилизация за всички кризи по света. В крайна сметка обаче хуманитарната помощ е средство, което дава временно облекчение, не е лекарство", каза той, цитиран от "Франс прес".


Гранди заяви, че единственият начин за обръщане на тенденцията са мирът и стабилността, така че "невинни хора да не са принудени да правят рискован избор между изострена опасност в страната си или несигурно бягство и изгнание".

Тези 100 млн. души представляват над 1 процент от световното население и се равняват на броя на жителите на 14-ата по население държава в света, изтъкна върховният комисар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK