Орбан ще може да управлява с укази заради войната в Украйна

Орбан ще може да управлява с укази заради войната в Украйна

© ReutersУнгарското правителство ще получи извънредни правомощия за да отговаря по-бързо на предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна. Това обясни премиерът Виктор Орбан три месеца след като Русия нахлу в североизточната съседка на страната му.


Орбан се обърна към унгарците във "Фейсбук" и обеща днес да обяви конкретните първи мерки за справяне с последиците от войната. По думите му целта е правителството да е способно да взема решения бързо.


"Видяхме, че войната и санкциите от Брюксел причиниха икономическо бедствие и драстични увеличения на цените. Светът е на ръба на икономическа криза", каза спечелият четвърти пореден мандат Орбан часове след като поредното му правителство встъпи в длъжност.
Повтори тезата си, че Унгария трябва да не влиза във войната в Украйна и да "защити финансовата сигурност на семействата".


Точното наименование на мярката е "положение на опасност". Тя ще позволи да се заобикаля парламентът при приемане на мерки. Преди обръщението на Орбан парламентът промени конституцията, за да даде възможност за подобен ход.


"Новото нормално"


Това е третият път, когато Орбан използва подобен инструмент: веднъж го направи при мигрантската криза през 2015 г., когато Унгария се самообяви за пазител на християнска Европа, и веднъж - по време на коронавирусната пандемия. Третият път съвпада с труден момент за Будапеща, в който тя се съпротивлява срещу европейското искане да се присъедини към бъдещ пакет санкции с петролно ембарго за Русия заради войната в Украйна. Инвазията на президента Владимир Путин в съседката на Унгария преобърна кампанията на Орбан, но впоследствие му помогна да спечели изборите.


Технически бързото издаване на укази със заобикаляне на парламента е възможно и сега.


Правомощията заради COVID-19 все още са в сила, а отмяната им се очакваше другата седмица. С действията си Орбан заменя едно извънредно положение с друго, след като първото му предизвика гнева на активисти с обявения си "безсрочен" характер и посегателството върху разделението на властите.


След вчерашното изявление на Орбан Унгарският съюз за граждански свободи предупреди, че извънредното положение е станало "постоянно" и накрая ще се превърне в "новото нормално", а това ще заплаши основните права на унгарците.


Войната означава постоянна опасност за Унгария, заплашва физическата ни сигурност, заплашва икономиката и семействата ни откъм енергийни доставки и материална сигурност.


Виктор Орбан,

премиер на Унгария


Преди няколко дни Орбан отново се обяви против планирания нов пакет санкции, готвени за Русия заради войната, като ги нарече "атомна бомба". Освен че вижда риск от нова мигрантска вълна към Европа заради очертаващата се продоволствена криза, той е изправен и пред икономическите последици на войната. Инфлацията вече е 9.5% на годишна база, бюджетният дефицит се разрасна заради разходите, направени около предизборната кампания на управляващата "Фидес".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK