"Сива зона": как Германия и Италия се оказаха със сметки в рубли в Газпромбанк

"Сива зона": как Германия и Италия се оказаха със сметки в рубли в Газпромбанк

© ReutersКомпании от Германия и Италия откриват сметки в Газпромбанк в рубли (без никой да потвърждава официално), за да получават руски газ, а на България, Полша и Финландия доставките спират. "Двойни стандарти", липса на европейска солидарност или сива зона?


Тези въпроси изникнаха в публичното пространство в Източна и Северна Европа в последните дни, след като се появи информацията, че доставчици от две от държавите, потребяващи значителен обем руски газ, имат сметки в рубли.


Към момента на публикуване на тази статия данните нямат официално потвърждение, но намеренията на компании от Италия и Германия са известни поне от седмица. Полша поиска изрично да се уточни имат ли право да го правят. Премиерът Кирил Петков разтълкува въпроса по друг начин, след като България и Полша бяха първите страни със спрени газови доставки: "Някой път трябва да сме и лидери." Вицепремиерът Асен Василев поиска да знае дали има "Газпром" третира различно държавите, след като Гърция (при която за сметки в рубли няма информация) плати в евро.
Плащанията в рубли се наложиха, след като руският президент Владимир Путин ги наложи за т. нар. неприятелски държави, санкционирали Москва заради войната в Украйна.


Според правилата, описани от руския президент Владимир Путин преди два месеца, плащането ще е завършено само след като чуждата валута се превърне в рубли. За целта на компаниите са им нужни две сметки в Газпромбанк, през която трябва да стават плащанията: една във валутата, посочена в договорите (например евро), и една - в рубли. Взаимодействието с Газпромбанк не е проблем, докато тя не попада под санкции.


Преди седмица Брюксел обясни, че сметката в Газпромбанк не е нарушение на санкциите, нито превалутирането. Има ли обаче законен - и приет от "Газпром" - начин да се плаща? Възможно ли е със спазване на процедури бизнесът с "Газпром" да продължи както обикновено?


Инструкциите на Еврокомисията се оказаха недостатъчни. С новите указания и последвалото решение на Италия и Германия неизвестните се увеличават. Руският газ се използва в много държави не само за отопление, а и за електричество. За някои плащанията предстоят: ако държавният доставчик Gasum във Финландия отказа да плати по условията на "Газпром" (и подаването към страната спря), то френската Engie заяви, че към края на месеца трябва да направи следващото плащане до "Газпром" в евро. След инструкциите на комисията водещият германски вносител на газ Uniper и италианският енергиен концерн Eni обявиха миналата седмица, че решенията са възпрос на дни; Uniper обаче уточни, че все пак ще се превеждат пари по сметка в евро, Eni по-късно - че открива сметка в рубли.


Какво е позволено и какво - не според действащия в момента санкционен режим и защо объркването не намалява въпреки указанията на Европейската комисия?


Еврокомисията за начина на плащане


Допълнителните указания на Европейската комисия бяха публикувани миналата седмица, почти месец след първите около средата на април. Според тях:

  • сметките не бива да са във валута, различна от посочената в договора с "Газпром";
  • втора сметка в рубли, в която да се превалутират парите, би нарушавала европейските санкции;
  • самите плащания трябва да са във валута, посочена в договорите с "Газпром" (обикновено евро или долари);
  • компаниите трябва "ясно" да заявят, че с плащането в евро или долари смятат задълженията си по съществуващите договори за изпълнени (т.е. не взаимодействат със санкционираната централна банка на Русия, тъй като нямат отношение към процеса на обръщане на постъпилите в евро средства в рубли);
  • при нарушение е възможна наказателна процедура срещу държава от блока.
Подробности четете тук.


От руска гледна точка превалутирането трябва да бъде завършено от европейските компании за 48 часа. От европейска новите условия са опит да бъдат принудени европейските компании да заобикалят санкциите, наложени на руската централна банка.


"Не съветва", но не забранява


Горните указания бяха валидни на 17 май. Тогава говорителят на комисията Ерик Мамер каза на редовен брифинг, че отварянето на сметки в рубли би било нарушение на правилата. По думите му:


Отварянето на сметка в рубли излиза отвъд указанията, които даваме на държавите членки какво е позволено под (санкционния) режим.


Два дни по-късно руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54 клиенти на "Газпром" в блока са отворили сметки в Газпромбанк. Направи го и Eni; компанията, в която собственик на 32-процентов дял е италианската държава, обяви, че е обсъдила плана си с "италиански институции" и оспори риска от санкции. Мярката била "временна", а плащането оставало в евро; планът - до 48 часа агент, действащ на московската борса, да обърне сумата от евро в рубли без намесата на централната банка.

"Файненшъл таймс" отбеляза, че тази ситуация залага възможност са сблъсък между "Ени" и Брюксел. Особено неприятна е за италианския премиер Марио Драги - не просто бивш президент на Европейската централна банка, а и един от архитектите на санкциите срещу руската. Според изданието санкциите срещу Рим може да не са изключени; процесът обаче може да се точи с години. Едновременно с това позицията на Драги още отпреди две седмици е, че използването на рубли само по себе си не нарушава санкциите. Драги е използвал и израза "сива зона", тъй като няма данни, че плащането в рубли е нарушение.

От германска страна Uniper обяви още в края на април пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че се подготвя за "решението с две сметки".


Така, въпреки два пъти издаваните и прецизирани насоки, не бе изненада, че Германия и Италия одобряват сметките в рубли, ако компаниите ги отворят. Или тъкмо заради тях: в нито едната не се забранява изрично отварянето на сметки в рубли, гласи интерпретацията на "Ройтерс".


На 20 май агенцията съобщи, че Берлин и Рим са отправили това послание до компаниите след обсъждания с Европейския съюз. И след това действие говорител на Еврокомисията уточни, че тя "не съветва" да се вземат такива решения.


Нищо в писмените насоки не възпрепятства купувачите да отварят такива сметки. Докато устните изявления на Европейската комисия създават двойственост, от значение са писмените указания.


Катя Яфимава,

изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания


Отбелязва се, че дипломати в Брюксел смятат указанията за умишлено неясни, за да могат някои държави да продължат да купуват газ. Един дипломат нарича това "отваряне на вратата" за бизнес както обикновено, друг - "творческа двусмисленост", чиято цел е "да се създаде точно толкова място, че да е достатъчно за всички различни интерпретации". Източници на "Ройтерс" обясняват, че най-важното е самото плащане към Газпромбанк да не е в рубли.


Неизвестните


Германската обществена медия ARD публикува на сайта на новинарския си екип (Tagesschau) анализ за "дилемата" за плащане на газ в рубли или в евро с дата 23 май. Към тази дата говорител на Еврокомисията отговаря за санкциите, като се позовава на на указания от 21 април 2022 г. (т.е. от предишните указания, въпреки че новите вече бяха издадени на 17 април):


Отварянето на сметка е съобразено със санкциите, когато а) плащането се прави в евро и долари... б) компаниите обявяват, че плащането в евро и долари е завършило дължимата по договор услуга.


Европейската комисия

Двусмислеността на езика, която оставя поле да се тълкува формулировката на Еврокомисията, е умишлена и това е разбираемо, а точната процедура остава неясна, отбелязва авторът на "Тагесшау" след разговор с германски евродепутати и експерти. Сред големите неизвестни, по думите на експерта Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел" в Брюксел, е въпросът "кой обменя парите". Неяснотата обаче може би устройва Москва: създава несигурност на пазара, а това повишава цените - добро развитие за "Газпром". "И тествате колко чувствителни са различни страни заради заплахата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK