През последните дни напускащите България украинци са повече от пристигащите

През последните дни напускащите България украинци са повече от пристигащите

© Цветелина Белутова, КапиталПрез изминалото денонощие на всички гранични пунктове в България са влезли 2165 украински граждани. Излезли са 3563, съобщават от БНТ, позовавайки се на "Гранична полиция".


За тенденция влезлите в България украинци, бягащи от войната в Украйна, да са по-малко от излезлите, съобщи за БТА директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов, като неговите наблюдения са за ГКПП-Дуранкулак. По думите му, през пункта само през последното денонощие са преминали 27 автобуса с украинска регистрация, отправяйки се към Румъния. В същото време в България са влезли 7 автобуса с украинци, бягащи от войната.


На 24 май правителствената пресслужба съобщи, че се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна, като бяха съобщени данни за последното денонощие, в което три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 срещу 901. В същия ден председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева съобщи, че общо 297 хиляди украински граждани са влезли в България, а около 100 хиляди души все още са на българска територия, като по думите ѝ пикът на бежанци е достигнат. Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива, които сами са намерили подслон.
Според данните към 26 май от правителствения портал за засегнати от войната 284 329 са влезли в България, а от тях 97 399 са останали в страната.През май българското правителство промени условията по програмата за настаняване. До 31 май тя дава 40 лв. на настанилите бежанци за храноден и нощувка, но от юни тя вече ще е 15 лева. Първоначално в новата програма бяха включени държавни, общински и ведомствени почивни бази. Впоследствие бяха добавени и хотелите, като очакванията са това да са такива с 1 или 2 звезди. По думите на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова капацитетът на такива е 175 хил. легла.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK