Русия призова София да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

След почти тримесечна обсада Мариупол премина под руски контрол, след като преди седмица украинските власти наредиха на последните защитници на града, намиращи се в завода "Азовстал", да се предадат.

© Reuters

След почти тримесечна обсада Мариупол премина под руски контрол, след като преди седмица украинските власти наредиха на последните защитници на града, намиращи се в завода "Азовстал", да се предадат.Руските власти призоваха България и още пет държави да изтеглят корабите си от пристанището на Мариупол, съобщи руската агенция "Интерфакс" в четвъртък.


Началникът на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизинцев е цитиран да казва, че българският кораб "Царевна" е сред шест чуждестранни кораба, които не напускат пристанището въпреки, че то е било разминирано и безопасно.


"Призоваваме дипломатическите мисии на България, Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция, Ямайка и Международната морска организация да повлияят ефективно на собствениците на кораби в пристанището в Мариупол, за да ги доведат до местата на постоянна регистрация", заяви Мизинцев.
Според него руската страна е създала "условия за безопасно излизане" на корабите от пристанището, но шест съда остават на котва в Мариупол и не се възползват от хуманитарния коридор, отворен в Азовско море на 25 май.


"Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.


След почти тримесечна обсада Мариупол премина под руски контрол, след като преди седмица украинските власти наредиха на последните защитници на града, намиращи се в завода "Азовстал", да се предадат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK