ЕС разреши на правната си агенция да разследва военни престъпления

Разрушени жилищни сгради в Мариупол

© Reuters

Разрушени жилищни сгради в МариуполИзбори 2022

Европейският съюз разреши на агенцията си за правно сътрудничество "Евроюст" да разследва и събира доказателства за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.


В нови правила, които ще бъдат подписани в понеделник и се очаква да влязат в сила следващата седмица, се разрешава на агенцията да събира и съхранява сателитни снимки, видео- и аудиозаписи, ДНК профили и пръстови отпечатъци от местопрестъпленията, както и да ги обработва и анализира с помощта на полицейската агенция "Европол".


Европейската агенция, която е базирана в Хага, получи право да съхранява доказателствата, събирани от украинските власти за извършени военни престъпления, за да е сигурно, че те няма да бъдат унищожени от продължаващите военни действия в Украйна, съобщи френското председателство на Съвета на ЕС.
Тя ще може да предоставя информацията като доказателства, както на национални, така и на международни съдебни органи, включително на Международния наказателен съд в Хага.


Още в началото на март ЕС реши да се включи в разследването на престъпленията, извършвани по време на войната в Украйна, като обяви, че ще създаде международен екип, който да участва в събирането и съхраняването на доказателствата.


"Евроюст" получи указания да съдейства на разследването на прокурора на Международния наказателен съд, на украинския главен прокурор, както и на властите на няколко европейски държави, които започнаха да събират доказателства или започнаха разследвания в Украйна. Съдебните органи на Литва, Полша и Украйна с подкрепата на "Евроюст" и с участието на прокуратурата на хагския съд създадоха общ екип за разследване, към който скоро ще се присъединят и съдебните власти на Словакия, Латвия и Естония.


"Координацията и обменът на доказателства между различните компетентни органи са важни за гарантиране на ефективността на тези разследвания", съобщи френското председателство на Съвета на ЕС.


Евроагенцията "Евроюст", която е създадена през 2002 г., се занимава със съдебното координиране и сътрудничество между националните органи в борбата с терорзма и тежката организирана престъпност, засягащи повече от една едвропейска държава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK