Най-важното от ден 93 от войната в Украйна

Руската армия засили офанзивата си в Донбас, разрушавайки повсеместно превземаните градове в Донецка и Луганска област. Остатъците от улица в източния украински град Бахмут показват степента на разрушенията от руския обстрел.

Руската армия засили офанзивата си в Донбас, разрушавайки повсеместно превземаните градове в Донецка и Луганска област. Остатъците от улица в източния украински град Бахмут показват степента на разрушенията от руския обстрел."Дневник" обобщава ключови моменти от днешния ден, свързани с войната в Украйна:


Руската армия реализира напредък в настъплението си в Източна Украйна като превзе ключовия транспортен възел Лиман и затяга обсадата на Северодонецк - един от последните големи градове в Донбас под украински контрол.


Москва обяви, че е отворила в петък три морски коридора, по които чуждестранните кораби, намиращи се в украински пристанища в Азовско и в Черно море, да могат да се изтеглят. Собственикът на кораба "Царевна", който се намира в Мариупол, съобщи, че събира екипаж, който да може да управлява кораба, след като руските военни призоваха чуждите съдове да напуснат пристанището.
Италия обяви, че отнема висши държавни награди, дадени на руски министри като форма на натиск срещу Москва за спирането на войната. Градската управа на Прага отне почетното гражданство на съветския маршал Конев, 50 г. след смъртта му.


САЩ заявиха, че евентуален фалит по държавния дълг на Русия няма да се отрази съществено на финансовите пазари, тъй като Москва е в голяма степен изолирана от санкциите. На 27 май има падеж по две руски държавни облигации, но се смята, че Русия е успяла да плати на кредиторите по тях, изпреварвайки изтичането в сряда на американската лицензия, която позволяваше търговията в долари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK