Путин премахна възрастовите ограничения за постъпване в армията

Русия премахна максималната възраст за постъпване на военна служба

© Reuters

Русия премахна максималната възраст за постъпване на военна службаРуският президент Владимир Путин подписа закон за премахване на възрастовата граница за постъпване на военна служба за професионални войници, съобщи агенция "Интерфакс" в събота.


Той позволява на всички граждани в трудоспособна възраст да сключват договори за военна служба и беше внесен от депутати от неговата партия "Единна Русия" с аргумента, че за обслужването на модерни оръжейни системи са необходими специалисти, за чието обучение е необходимо време.


"Интерфакс" цитира мотивите към законопроекта, че "за използването на високоточни оръжия, експлоатацията на оръжия и военна техника, са необходими високопрофесионални специалисти", а те стават такива около 40-45 години.
Според досегашния закон постъпването на военна служба беше ограничено между 18 и 40 години, а за чуждите граждани - до 30-годишна възраст.


Прилагането на закона ще допринесе за "привличане на специалисти по популярни специалности, предимно свързани с цивилни (медицинска помощ, инженеринг, поддръжка, експлоатация, комуникации) за военна служба по договор", се казва в документа.


Би Би Си цитира западни военни експерти, според които Русия е претърпяла тежки загуби във войната. По украински данни - поне 30 хил. убити. Досега Москва е дала само веднъж информация за загинали в Украйна войници - 1351 души за първия месец на войната. От 25 март цифрата не е актуализирана.


Според руското законодателство донаборници не могат да се изпращат за участие във военни мисии в чужбина, което е допустимо само за професионални войници. Наскоро Путин съобщи, че спасители също ще бъдат изпратени в Украйна в помощ на армията, а вътрешните войски - по границата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK