Правителството спира разселването на бежанците, ще ги настанява в центрове

Калина Константинова

© Надежда Чипева, Капитал

Калина КонстантиноваУкраинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна. На тази дата изтича срокът на правителствената програма, която осигуряваше по 40 лева за три хранения и нощувка на човек за настанилите ги хотели. От 1 юни вече програмата вече е за по 15 лева, включва държавни бази и хотели, като те са предимно 1 и 2 звезди.


Тя съобщи, че след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Как се провали преместването на бежанци към вътрешността на страната в неделя (29 май) - четете тук.


"За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора - точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях", посочва във видеопосланието Константинова.
"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват", казва още Константинова.


По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.


"Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави", заяви вицепремиерът.


"От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област", подчертава вицепремиерът.


"Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите", коментира Константинова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK