Зеленски пред евролидерите: Време е да не сте отломки, а едно цяло

Президентът Володимир Зеленски отправя видеопослание към лидерите от Европейския съвет

© Reuters

Президентът Володимир Зеленски отправя видеопослание към лидерите от Европейския съветВътрешните разпри трябва да спрат", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на страните от Европейския съюз.


Държавният глава призова за "по-голямо единство", за да може да бъде одобрен шестият пакет от санкции срещу Москва, предадоха "Франс прес", цитирана от БТА, и "Украинская правда". По думите му всяко разединение е в полза на Русия.


В обръщението си към ръководителите от ЕС той бе остър към държавите, които не могат да постигнат единодушие за нови санкции, тъй като част от тях са силно зависими от руския петрол, а все още не смятат алтернативите за задоволителни.
"Европа трябва да покаже своята сила. Защото Русия смята за аргумент единствено силата (...). Време е повече да не сте разединени, а да сте единно цяло", каза той във видеопослание, излъчено на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел.


"Само чрез по-голямо единство ще можем да намерим ефикасни отговори на всичко, което Русия прави срещу нас и срещу вас", подчерта Зеленски.


Украинският президент насърчи 27-те страни да гласуват новия пакет санкции, "включително върху петрола, така че Русия да си плати за това, което върши срещу Украйна, срещу Европа". "За да станете най-сетне независими от руските енергийни оръжия, поне (що се отнася до) петрола", каза той.


Защо сте зависими от Русия, от натиска им, а не е обратното? Русия е тази, която трябва да е зависима от вас. Защо Русия все още може да получава почти милиард евро на ден, като продава енергия?


Володимир Зеленски,

президент на Украйна


Той бе поканен на началото на заседанието им, в момент, когато все още не е съгласувано исканото от Еврокомисията петролно ембарго, основно заради съпротивата на Унгария, която настоява на сигурност за алтернативи. Към момента на изказването му сигналите за това дали ще има пробив (и с него - частично ембарго) бяха разнопосочни: част от лидерите смятаха, че трудните решения кога и как да се наложи забраната се оставят за по-късно, а източници на западни медии настояваха, че в хода на дискусиите на лидерите има възможност за компромис.


На 2000 км от евролидерите, в Киев, новият френски външен министър Катрин Колона чу от украинския си колега Дмитро Кулеба, че на страната му е омръзнал подходът на ЕС - както към разединението, така и към възможността да се предложи на Украйна нещо по-малко от еврочленство, каквато идея изрази френският президент Еманюел Макрон.


"Парчета, които не могат да се съчетаят"


"Очевидно е, че трябва да има напредък в санкциите срещу (руската) агресия", допълни украинският президент. "За съжаление, по някаква причина, която ми убягва, още не сме там", отбеляза в обръщението си Зеленски. Според него Русия не иска да види единен Европейски съюз, а "27 разделени държави, 27 парчета, които не могат да се съчетаят. Това е тяхното желание", заяви той.


Обратно на очакванията на Москва, Европа трябва да покаже сила. "Време е не сте "отломки", а едно цяло", каза той, имайки предвид начина, по който вътрешните разпри влизат в услуга на Кремъл.


Във връзка с кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС той каза, че е сигурен, че въздържащите се държави ще променят решението си, докато няколко европейски представители, най-вече френски, изразиха резерви относно бързо присъединяване на Украйна към ЕС. "Искаме Украйна да получи статут на кандидат. Изпълнихме всички необходими критерии за това", изтъкна Зеленски.

Лидерите обсъждат днес и пакет със заеми на стойност 9 млрд. евро, малка част от които са като грантове, за да може правителството на Украйна да получи поддръжка и да плаща заплати два месеца. Ще се обсъди и създаването на международен фонд за възстановяването на Украйна, заедно с механизмите за изкарване на тонове зърно от страната, след като Русия блокира украинските пристанища, а с тях - и обичайните търговски маршрути за целта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK