"Газпром" спира доставките на Нидерландия

"Газпром" спира доставките на Нидерландия

© ReutersРуската държавна газова компания "Газпром" съобщи във вторник, че е прекъснала напълно доставките на газ на нидерландския търговец на едро на газ GasTerra, след като той не е платил за газ, доставен през април, съобщи "Ройтерс".


"Плащанията за газ, доставен от 1 април, трябва да се извършват в рубли, като се използват новите банкови данни, за които контрагентите са информирани своевременно", казаха от "Газпром".


GasTerra, която купува и търгува с газ от името на нидерландското правителство, заяви, че е направила алтернативни споразумения за покриване на 2 млрд. кубически метра газ, които е очаквала да получи от "Газпром" до октомври, когато изтича договорът й.
Компанията съобщи в понеделник, че е решила да не приема новата система за плащане, въведена от Русия. От там добавят, че многократно са призовавали "Газпром" да спазва договорената структура на плащане и задълженията за доставка, но без резултат.


"Европейският газов пазар е силно интегриран и обширен. Невъзможно е обаче да се предвиди как загубените доставки от 2 млрд. куб.м руски газ ще се отразят на ситуацията с търсенето и предлагането и дали европейският пазар може да поеме тази загуба на доставки без сериозни последствия", се казва в прессъобщение на нидерланската енергийна компания.


Според в. "Файненшъл таймс" предстои спиране на доставките на руски природен газ и за Дания, където плащането с рубли също не е направено.


"Газпром" вече прекъсна доставките на газ за Полша и България на 27 април и на Финландия от 21 май, след като те отказаха да плащат за газ според новия, установен с указ на президента Владимир Путин, ред, изискващ откриване на сметка в рубли в банката на компанията.


Новите изисквания към страните, които Москва счита за "неприятелски", бяха въведени, след като ЕС наложи санкции на Русия заради войната в Украйна. Европейската комисия предупреди 22-те държави, които имат договори с "Газпром", че заплащане в рубли би било нарушение на санкциите на ЕС срещу Москва заради войната в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK